Tο The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το «Τουρκικό Άχθος» του Τζενγκίζ Ακτάρ από τις εκδόσεις Επίμετρο.

 

Η μελέτη του Τούρκου πολιτικού επιστήμονα Τζενγκίζ Ακτάρ «Το τουρκικό άχθος» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αποτελεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για την πορεία της Τουρκίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως σήμερα.

«Οι εκδυτικοποιημένες οθωμανικές ελίτ απορρίπτουν πλέον συνολικά το Ισλάμ, το οποίο θεωρούν ως την πηγή των κακών που εξασθενίζουν την Αυτοκρατορία»

Το Τουρκικό Άχθος κυκλοφόρησε στα γαλλικά, έχει μεταφραστεί, εκτός από τα ελληνικά, και στα γερμανικά, ενώ μεταφράζεται ήδη στα αγγλικά, στα ιταλικά και στα αρμένικα.

Η μελέτη επικεντρώνεται στη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας ως μετεξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και καταλήγει στη σημερινή Τουρκία και την επικράτηση του πολιτικού Ισλάμ.

  Απαρχή αυτής της διαδρομής είναι, σύμφωνα με τον Τζενγκίζ Ακτάρ, η “αλλαγή πλεύσης” της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς τη Δύση. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι Ευρωπαίοι, αλλά και εμείς οι Έλληνες, η στροφή προς τη Δύση δεν εγκαινιάστηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ αλλά είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα, με τις μεταρρυθμίσεις του Σουλτάνου Σελίμ Γ’, και κορυφώθηκε στη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα.

  Ακρογωνιαίος λίθος του συνόλου των μεταρρυθμίσεων ήταν η δημόσια διοίκηση. Πέραν αυτής, όμως, οι μεταρρυθμίσεις ήταν ο κινητήριος μοχλός για θεμελιώδεις αλλαγές στη θρησκεία, και στην παιδεία.

  Όπως γράφει ο Τζενγκίζ Ακτάρ: «Οι εκδυτικοποιημένες οθωμανικές ελίτ απορρίπτουν πλέον συνολικά το Ισλάμ, το οποίο θεωρούν ως την πηγή των κακών που εξασθενίζουν την Αυτοκρατορία»

  Ωστόσο, οι καινοτόμες αλλαγές συντελούνται από την παιδεία ήδη από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Οι μεγάλοι κερδισμένοι των μεταρρυθμίσεων ήταν οι μη μουσουλμάνοι υπήκοοι της Αυτοκρατορίας, που έζησαν έναν χρυσό αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ήταν αποκλεισμένοι από αυτόν τον χρυσό αιώνα, συχνά εκούσια.

  Σχετικά με την τουρκική Δημοκρατία, ο Τζενγκίζ Ακτάρ επαναλαμβάνει μια σταθερή θέση του: η τουρκική Δημοκρατία υπήρξε από τη γέννησή της προβληματική γιατί η ιδρυτική πράξη της υπήρξε το μεγάλο έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και μετέπειτα των Ποντίων και των Ασσυρίων. «Η γενοκτονία, που αποκλήθηκε εκείνη την εποχή από τους Αρμένιους “η Μεγάλη Καταστροφή”, δεν ήταν μόνο δική τους καταστροφή, αλλά καταστροφή ολόκληρης της χώρας», γράφει και προσθέτει παρακάτω: «Το κοινό της Τουρκίας στη μεγάλη πλειοψηφία του φέρει τις ουλές των γενοκτονιών, των πογκρόμ και των λεηλασιών που σημειώθηκαν πριν από εκατό χρόνια. (…) Αυτό το έθνος, που έχει οικοδομηθεί πάνω σε όλα αυτά τα ανθρώπινα λείψανα, έχει αναγκαστικά εξαιρετικά εύθραυστα θεμέλια».

Η μελέτη του Τζενγκίζ Ακτάρ απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με την Τουρκία. Εμβαθύνει και εξηγεί αυτό που συμβαίνει στη σημερινή Τουρκία, όπως επίσης και τις απαρχές και τους λόγους της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει.

 

0