Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της Κορίν Πελλυσόν «Για να κατανοήσουμε τον Λεβινάς» σε μετάφραση του Γιώργου Φαράκλα.
Το Βιβλίο
CORINE PELLUCHON
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΕΒΙΝΑΣ
Ένας φιλόσοφος για την εποχή μας
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΑΚΛΑΣ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 360 • ΤΙΜΗ: 20 ΕΥΡΩ • ISBN: 978-960-435-815-1
Ο Εμμανουέλ Λεβινάς (1906-1995) ανανέωσε σε βάθος τη φιλοσοφία. Όρισε την υποκειμενικότητα ως ευθύνη για τον άλλο και τη σωματικότητα ως τρωτότητα. Αυτή η νέα αντίληψη για το υποκείμενο είχε σημαντικές συνέπειες, τόσο από ηθική όσο και από πολιτική άποψη. Η Κορίν Πελλυσόν δίδαξε μια εισαγωγή στο έργο του Λεβινάς σε ένα σεμινάριο που το παρακολούθησαν κυρίως γιατροί, ψυχολόγοι και νοσηλευτές, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ουμανισμός και ιατρική» του Πανεπιστημίου Gustave-Eiffel.
Ακριβώς επειδή δεν απευθυνόταν σε ειδικούς, η Κορίν Πελλυσόν προσπάθησε με τρόπο διαυγή και σαφή να προσφέρει στους ακροατές της, τώρα και στους αναγνώστες της, τα κλειδιά που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το απαιτητικό έργο του Λεβινάς. Προσπάθησε, όμως, να κάνει και κάτι άλλο: να μοιραστεί με αυτούς και με εμάς τη δική της εμπειρία για το πώς ο στοχασμός και το ύφος του Λεβινάς επηρέασαν τον δικό της τρόπο σκέψης και ενέπνευσαν το δικό της προσωπικό έργο.
Η Πελλυσόν δεν περιορίζεται στην παρουσίαση των βασικών πτυχών του έργου του Λεβινάς, αλλά επιχειρεί, συζητώντας κριτικά μαζί του, να προεκτείνει τη σκέψη του και τις θέσεις του, φωτίζοντας σύγχρονα μείζονα ζητήματα με τα οποία ο ίδιος δεν είχε καταπιαστεί, όπως η φιλοσοφία και η ηθική της ιατρικής, η οικολογία και η σχέση μας με τα ζώα.
Αν όλα τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο είχαν τη σπουδαιότητα και τον πλούτο αυτών των μαθημάτων της Πελλυσόν, το πανεπιστήμιο θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικό. Ίσως και ο κόσμος…
Le Monde
Η Συγγραφέας
Η Κορίν Πελλυσόν γεννήθηκε το 1967 στο Barbezieux-Saint-Hilaire της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris IV (Σορβόννη), όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Agrégée της φιλοσοφίας, είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας και ηθικής στο Πανεπιστήμιο Gustave- Eiffel. Τιμήθηκε με τα βραβεία François Furet για το βιβλίο της Leo Strauss: une autre raison, d’autres Lumières, Grand Prix Moron της Γαλλικής Ακαδημίας για το βιβλίο της Éléments pour une éthique de la vulnérabilité: les hommes, les animaux, la nature, Édouard Bonnefous της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών για το βιβλίο της Les Nourritures: philosophie du corps politique, και με το βραβείο Paris-Liège για το ίδιο βιβλίο. Έχει αναπτύξει έντονη δράση για την οικολογία και την υπόθεση των ζώων (ειδικότερα με το βιβλίο της Manifeste animaliste).
Το 2020 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου της με το Βραβείο κριτικής σκέψης Günther Anders.
Aπό τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Ηθική της υπόληψης (μτφρ. Γιώργος Φαράκλας) και ετοιμάζεται το Les Lumières à l’âge du vivant (μτφρ. Γιάννης Κτενάς).
0