Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Αλαίν Νταμαζιό, «Οι αθέατοι» σε μετάφραση του Δημήτρη Δημακόπουλου.

 

 

Το Βιβλίο

Alain Damasio

Οι αθέατοι

μετάφραση: Δημήτρης Δημακόπουλος

σελίδες: 720 | isbn: 978-960-435-775-8 | τιμή: 22 ευρώ

Σχεδιασμός εξωφύλλου: © Stéphanie Aparicio

 

Γαλλία, έτος 2040. Το κράτος έχει πτωχεύσει και προβαίνει στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, με εξαίρεση αυτές που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια. Ακόμα και οι πόλεις περιέρχονται στην ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι φτωχοί θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ σημαντικά προνόμια απονέμονται σε όσους έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα αγοράσουν. Η δημοκρατία τύποις λειτουργεί, έχοντας όμως τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση. Ένας εκτεταμένος έλεγχος μέσω της γενικευμένης χρήσης της πιο προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας επιβάλλεται σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, επιτρέποντας τον εύκολο εντοπισμό των ανεπιθύμητων. Ρωγμές, ωστόσο, εμφανίζονται στο σύστημα και δυνάμεις αντίστασης ξεπροβάλλουν. Οι αποκλεισμένοι οργανώνουν την εξέγερσή τους, ενώ οι μυστηριώδεις «Αθέατοι», απροσδιόριστα πλάσματα μεταξύ ζώου και ανθρώπου, κατορθώνουν να ξεφύγουν από την επιτήρηση, παρά τον ανελέητο διωγμό τους από τις Αρχές. Η πλοκή εκτυλίσσεται ακολουθώντας ένα ζευγάρι, τον Λόρκα και τη Σαχάρ, που αναζητούν την εξαφανισμένη τους κόρη με την ελπίδα ότι έχει καταφύγει στους «Αθέατους». Εδώ η πένα του Νταμαζιό αποκτά έντονη συναισθηματική φόρτιση και ο συγγραφέας αφιερώνει κάποιες πολύ συγκινητικές σελίδες στη σχέση γονιών-παιδιών.

 

Ο Αλαίν Νταμαζιό, μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στον χώρο της σύγχρονης γαλλόφωνης λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, συναρθρώνει σε μια συναρπαστική ποιητική μυθοπλασία την πολιτική παρέμβαση, το θρίλερ και τη φιλοσοφία. Οι Αθέατοι είναι ένα βιβλίο-σύμπαν με θέμα τα διακυβεύματα των καιρών μας: την προσπάθεια ελέγχου των πάντων, την αμφισβήτηση και την αλληλεγγύη.

 

***

 

Με τους Αθέατους, ο Αλαίν Νταμαζιό εξυψώνει τη γαλλική λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Ο γλωσσικός πλούτος, η αφηγηματική μαεστρία και η πολιτική οξυδέρκεια του βιβλίου αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες.

Le Point

 

Ντρόουνς, ιχνηλάτηση, αυξημένη επιτήρηση: το παρόν αποτυπώνεται με αριστουργηματικό τρόπο στους Αθέατους.

Le Nouveau Magazine Littéraire

 

Ο Νταμαζιό επιστρέφει επιτέλους παντοδύναμος, με τους Αθέατους, ωδή στην αγάπη και την ελευθερία. Ένα συναρπαστικό οικολογικό θρίλερ, με πλούσια και ευρηματική δουλειά στη γλώσσα αλλά και στην τυπογραφική μορφή.

Le Monde

 

Η δουλειά πάνω στη γλώσσα, ήδη παρούσα στα προηγούμενα βιβλία του, φτάνει εδώ στο απόγειό της: κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ύπαρξη και το δικό του ξεχωριστό ιδίωμα. Αυτή η πολυφωνία, άπαξ και εξοικειωθούμε μαζί της, μας προσφέρει την τέλεια ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο της δράσης. Βιβλίο φιλόδοξο ως προς τη θεματική και τη χρήση της γλώσσας, κόβει την ανάσα.

Libération

 

Θεμελιώδες έργο, εξαιρετικά φιλόδοξο, τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο· η επινοητικότητά του δεν λησμονεί ούτε στιγμή την αναγνωστική απόλαυση. Με τόλμη και πολιτικό όραμα, ο σπουδαίος Αλαίν Νταμαζιό, με το τρίτο του μυθιστόρημα, ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες μας, δημοσιεύοντας ένα βιβλίο συγκλονιστικό από λογοτεχνική άποψη και ιλιγγιωδώς δυνατό.

Lire

 

Ο Συγγραφέας

Ο Alain Damasio γεννήθηκε το 1969 στη Λυόν. Θεωρείται ο κορυφαίος, σήμερα, Γάλλος συγγραφέας του φανταστικού και της πολιτικής δυστοπίας, ενώ με τα βιβλία και τα άρθρα του παρεμβαίνει ενεργά στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, υποστηρίζοντας απόψεις επηρεασμένες από τις θέσεις του Ζιλ Ντελέζ.

Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο επιστημονικής φαντασίας στη Γαλλία, το Grand Prix de l’Imaginaire.

Οι Αθέατοι τιμήθηκαν με το Grand Prix de l’Ιmaginaire και ανακηρύχθηκαν καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από το περιοδικό Lire.

 

0