Αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση.

 

 

 

 

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ό,τι και να πεις, ό,τι και να γράψεις, είναι αδύνατον να εκφράσει την οργή και την αγανάκτηση που αισθανόμαστε όλοι από την στιγμή που μάθαμε για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Κανένα γραπτό και κανένας προφορικός λόγος δεν μπορεί να απαλύνει την θλίψη όλων μας. Χάθηκαν δεκάδες νέα παιδιά, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, κ.λπ. από εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, αλλά και μιας στρατιάς ανεύθυνων ”υπευθύνων”, αναρμόδιων ”αρμοδίων”, ανίκανων και αδιάφορων στελεχών.

Νιώθουμε ότι χάθηκαν και δικά μας παιδιά. Έτσι πρέπει να νιώθει όλη η Ελλάδα, έτσι πρέπει να νιώθει ο κάθε ένας από εμάς. Γιατί ήταν καθαρά θέμα τύχης το ποια παιδιά ”έφυγαν” και ποια όχι. Θρηνούμε συνεπώς τα παιδιά όλων μας, παιδιά τα οποία ”έφυγαν” γιατί έκαναν το έγκλημα να μπουν σε τρένο για να πάνε στα μαθήματά τους, στις δουλειές τους, στα σπίτια τους. Έκαναν το έγκλημα να θεωρήσουν πως βρίσκονται σε Ευρωπαϊκή χώρα, σε χώρα με κανόνες, με πρόνοια, με ενδιαφέρον για τους πολίτες της. Σε χώρα που δεν ρίχνει το βάρος μόνο στον σταθμάρχη για να βγουν λάδι όλοι οι υπόλοιποι. Όπως πριν από 2 δεκαετίες περίπου ”έφταιγε ο καπετάνιος του Σάμινα που έβλεπε μπάλα” , έτσι και τώρα ”φταίει ο σταθμάρχης, έκανε ανθρώπινο λάθος”.

Ο σταθμάρχης τώρα και ο καπετάνιος τότε φταίνε που ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν, που τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά άνθρωποι με κομματικά κριτήρια, που ελεγκτικός μηχανισμός δεν υφίσταται, που η κρατική αναλγησία περισσεύει.

Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν, στηρίζει όσους βίωσαν αυτή την τραυματική εμπειρία,  και συγχαίρει όσους, επιβάτες ή διασώστες, έδωσαν τα πάντα για να μην έχουμε ακόμα περισσότερα θύματα.

Θα θέλαμε να ευχηθούμε να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία στη χώρα μας, αλλά δεν έχουμε το κουράγιο ούτε καν να το πούμε γιατί ακούγεται ως φάρσα».

 

Ο Πρόεδρος

Παύλος Παπαχριστοφίλου

Ο Γ. Γραμματέας

Θάνος Ψυχογιός

 

 

0