Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Αντρέ Μαλρό “Η ανθρώπινη μοίρα” σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη.
Το τιμημένο με βραβείο Γκονκούρ αριστουργηματικό μυθιστόρημα για τα μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν τη συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου: ηθική και πολιτική ενώπιον ζωής και θανάτου.
Το Βιβλίο
Η ανθρώπινη μοίρα
Σειρά: Μεγάλες αφηγήσεις
Συγγραφέας: Andre Malraux
Μεταφραστής: Ρίτα Κολαΐτη
Πρόλογος: Δημήτρης Στεφανάκης
ISBN: 978-618-03-1702-2
Σελίδες: 408
Τιμή: 16,60€
Ημερομηνία Έκδοσης: 31/10/2019
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Σανγκάη, το 1927, την περίοδο της συντριβής των Κομμουνιστών από τον, μέχρι πρότινος σύμμαχό τους, Τσανγκ Κάι-σεκ και τους εθνικιστές. Οι κεντρικοί ήρωες είναι Κινέζοι κομμουνιστές και Ευρωπαίοι πλάνητες που πέφτουν θύματα προδοσίας από τους εθνικιστές και τους Σοβιετικούς. Καθένας τους είναι µια πολυσχιδής και στοχαστική προσωπικότητα που επηρεάζεται διαφορετικά από το τραγικό πεπρωμένο του, αλλά η συντροφικότητα και ο κοινός αγώνας μοιάζουν να είναι το µόνο αντίδοτο στη θλιβερή μοναξιά που σφραγίζει την ανθρώπινη μοίρα.
Εκρηκτικό και επίκαιρο σήμερα όπως και την εποχή που εκδόθηκε, το 1933, το βιβλίο θεωρείται το αριστούργημα του Αντρέ Μαλρό, που χάρισε στον δημιουργό του διεθνή αναγνώριση και το βραβείο Goncourt.
Το μυθιστόρημα του Μαλρό µε την αδιάλειπτη ένταση, τον σχεδόν βίαιο ρυθμό, που διακόπτεται από παύσεις στοχαστικές, άκρως φιλοσοφικές, εξελίσσεται σε ένα μάθημα συνειδησιακής ροής. Το ιδιότυπο χιούµορ του συγγραφέα ξεπηδά από τη διάθεση των ηρώων του να κόψουν κατά σημεία το νήμα της αφήγησης, παίρνοντας µια ανάσα από τα συγκλονιστικά γεγονότα στα οποία συμμετέχουν και αφηγούνται. Η Ανθρώπινη μοίρα θα μπορούσε άνετα να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε λιμάνι της Ευρώπης, αλλά τοποθετείται στη Σανγκάη του μεσοπολέμου, η οποία αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα της οδύνης. […]
Η αναγνωστική εμπειρία της Ανθρώπινης μοίρας μάς θυμίζει ότι κάθε ιστορικό γεγονός γίνεται γρήγορα μύθος και ως τέτοιος προσφέρεται προκειμένου να αναδειχθεί ξανά μέσα από αυτόν ένας Σίσυφος, ένας Άµλετ ή ένας Προμηθέας. Στο μυθιστόρημα του Μαλρό βαραίνει η σκιά του Προμηθέα, ενός υπεράνθρωπου επαναστάτη που φέρεται να δηλώνει: «Εν αρχή ην η πράξη και όχι ο λόγος!».
από τον πρόλογο του Δημήτρη Στεφανάκη
Ένα μυθιστόρημα που νίκησε τον χρόνο. Ένα κλασικό έργο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, με μοναδική ηρωίδα την Επανάσταση.
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ
Ο Συγγραφέας
Ο Αντρέ Μαλρό γεννήθηκε το 1901 στο Παρίσι. Σπούδασε στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών και, μετά τη δημοσίευση του αλληγορικού διηγήματός του Χάρτινα φεγγάρια (1921), συμμετείχε σε μια αρχαιολογική αποστολή στην Καμπότζη, συντάχθηκε με τους Κινέζους επαναστάτες και πήρε μέρος στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο (1926-1928), στη Σαγκάη και την Καντόνα.
Αποτέλεσμα αυτής της άμεσης επαφής του με την Ανατολή ήταν Ο πειρασμός της Δύσης (1926). Επόμενα έργα του: Το αλλόκοτο βασίλειο (1928), Οι κατακτητές (1928), Βασιλική οδός (1930), Η ανθρώπινη μοίρα (1930, βραβείο Γκονκούρ), Ο καιρός της περιφρόνησης (1935), Η ελπίδα (1937). Συμμετείχε ενεργά στη γαλλική Αντίσταση και τον αγώνα για την απελευθέρωση, εμπειρίες που θα περιγράψει στο μυθιστόρημα Η πάλη με τον άγγελο, του οποίου το χειρόγραφο καταστράφηκε από την Γκεστάπο και μονάχα ένα μικρό τμήμα του κυκλοφόρησε το 1943 με τίτλο Οι καρυδιές του Άλτενμπουργκ.
Μετά το τέλος του πολέμου χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού και εγκατέλειψε τη λογοτεχνική φόρμα για να αφιερωθεί στη συγγραφή μελετών αισθητικού περιεχομένου. Πέθανε το 1976.
1