Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο της Αντιγόνης Βλαβιανού “Ο ξανακερδισμένος τ(ρ)όπος της λογοτεχνίας”.

 

 

Το Βιβλίο

“Ο ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Τ(Ρ)ΟΠΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ”

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ISBN: 978-960-16-8417-8

ΣΧΗΜΑ: 14×21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 320

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,00

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

 

Περάσματα και χαιρετισμοί σε παλιούς και οικείους γνώριμους, όλα τα κείμενα του βιβλίου της Αντιγόνης Βλαβιανού αξιοποιούν τα διδάγματα της συγκριτικής γραμματολογίας: τα βιβλία, οι συγγραφείς, οι ιδέες βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και εναπόκειται στον ευαίσθητο ωτακουστή να μεταφέρει κάτι από τις κρυφές αυτές συνομιλίες τους ή να διαμεσολαβήσει για να γνωριστούν αδελφές ψυχές που προχωρούν παράλληλα δίχως να το έχουν σχεδιάσει ή διανοηθεί. […] Ξεναγώντας µας σε ένα προσωπικό μουσείο πολύτιμων εκθεμάτων, µε τα οποία συμβιώνει χρόνια τώρα, γυμνάζει το βλέμμα µας σε σοφές λεπτομέρειες, ευαισθητοποιεί την αναγνωστική προσοχή µας, διευρύνει τους ορίζοντες της πρόσληψής µας. «Ευτυχισμένος που έκανε το ωραίο ταξίδι» νιώθει ο αναγνώστης που κλείνει τούτο το βιβλίο σοφότερος, επαρκέστερος, πλουσιότερος µε τη «δεύτερη ματιά» πάνω σε πρόσωπα και πράγματα, περιπλέοντας γνωστά και άγνωστα τοπία.

Λίζυ Τσιριµώκου

(από την Εισαγωγή)

 

 

Η Συγγραφέας

Η Αντιγόνη Βλαβιανού είναι πτυχιούχος Γαλλικής & Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και διδάκτωρ Γενικής & Συγκριτικής Γραµµατολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris III). Με ειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δίδαξε επί σειρά ετών Νεοελληνική Λογοτεχνία µε συγκριτικές προεκτάσεις στο Κέντρο εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας (Ντιζόν της Γαλλίας).

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής & Συγκριτικής Γραµµατολογίας. Ο κύριος όγκος του συγγραφικού και ερευνητικού έργου της εστιάζεται στη συγκριτική μελέτη της ευρωπαϊκής γραμματείας (19ος-21ος αι.), στον αστικό χώρο στην πεζογραφία, στο διήγημα και στις μεταμορφώσεις του αυτοβιογραφικού λόγου.

Το 2017 τιμήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας µε τη διάκριση του Ιππότη του Τάγµατος του ακαδηµαϊκού Φοίνικα.

 

 

0