Το Hellenic American College / Hellenic American University παρουσιάζει το βιβλίο του Αντώνη Κεφαλά με τίτλο «Πτυχές εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια ιστορία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

 

Το βιβλίο του Αντώνη Κεφαλά, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν και οι Μιχάλης Μητσόπουλος, Θανάσης Παπανδρόπουλος, Κώστας Στρογγυλός και Αντώνης Στρατάκης, παρουσιάζει μια ιστορία της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας που ουσιαστικά ξεκινά μετά την Κατοχή. Ο συγγραφέας προσφέρει στο ά μέρος του βιβλίου μία νέα οπτική για τις σχέσεις της βιομηχανίας με το κράτος, τις τράπεζες και τα συνδικάτα κι επιχειρεί να αναδείξει τα διαχρονικά προβλήματα που με ευθύνη όλων των κομμάτων και γνωστών προσωπικοτήτων της ελληνικής πολιτικής ζωής εμπόδισαν την ελληνική εκβιομηχάνιση και σήμερα εγγυώνται τη συνέχιση της διαδικασίας της αποβιομηχάνισης.

 

Η βιομηχανία, κατά τον συγγραφέα, δεν είναι ομοιόμορφο σύνολο, αλλά αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολύμορφο μωσαϊκό με έντονες ιδιαιτερότητες σε δομικό και λειτουργικό επίπεδο. Καθεμία επιχείρηση εκφράζει μια δική της πτυχή της εκβιομηχάνισης της χώρας, αλλά μαζί αποτελούν την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας. Στο β΄ μέρος του βιβλίου, λοιπόν, ο Κεφαλάς παρουσιάζει μία πανσπερμία επιχειρήσεων, άλλων μεγάλων και άλλων πιο μικρών, άλλων ζωντανών, άλλων που ανήκουν στις ιστορικές μνήμες, οι οποίες συνθέτουν ένα μικρόκοσμο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

Ο Αντώνης Κεφαλάς είναι οικονομολόγος και δημοσιογράφος. Σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία (LSE BSc & MSc) και στην Αμερική (WSU PhD). Δίδαξε οικονομικά στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχει διατελέσει σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομικών και Βιομηχανίας και στον ΟΑΕ. Κατείχε τις θέσεις του ερευνητή στο ΚΕΠΕ, του ειδικού συμβούλου του ΕΣΙΠ, του γενικού διευθυντή των οργανώσεων ΣΕΛΠΕ και ΕΕΝΕ και του οικονομικού συμβούλου στην ΕΤΕ και του ΣΕΒ. Ήταν επί χρόνια συνεργάτης της Εξπρές, του Οικονομικού Ταχυδρόμου, του Intelligence Unit του Economist και του Euro2day και διευθυντής του περιοδικού Αγορά. Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων και αρκετά επιστημονικά άρθρα και τρία βιβλία.

 

 

Ομιλητές   

 

Για το βιβλίο μιλούν οι:

 

  • Παναγιώτης Γεννηματάς, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
  • Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ)
  • Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University και τ. Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας (ΕΣΙΠ)
  • Θoδωρής Πελαγίδης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς & NR Senior Fellow, Brookings Institution, USA
  • Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Πρόεδρος UNI-PHARMA

 

Παρεμβάσεις από τους συγγραφείς Αντώνη Κεφαλά, Μιχάλη Μητσόπουλο, Θανάση Παπανδρόπουλο, Κώστα Στρογγυλό και Αντώνη Στρατάκη.

 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

 

 

Ημερομηνία

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, 18:00

Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

210 3680052 – www.haec.gr

 

 

0