Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Μπράιαν Φέιγκαν “Μικρή ιστορία της αρχαιολογίας” σε μετάφραση της Κατερίνας Σέρβη.

 

 

Το Βιβλίο

Τίτλος: “Μικρή ιστορία της αρχαιολογίας”

Συγγραφέας: Μπράιαν Φέιγκαν

Μετάφραση: Κατερίνα Σέρβη

ΣΕΙΡΑ: «ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

ISBN: 978-960-16-8424-6

ΣΧΗΜΑ: 14Χ19.5

ΣΕΛΙΔΕΣ: 416

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80€

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

 

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την αρχαιολογία, φανταζόμαστε ανθρώπους να σκάβουν για αρχαιοελληνικούς θησαυρούς, να τρυπώνουν μέσα στους τάφους των Αιγύπτιων φαραώ ή να ανακαλύπτουν κρανία Νεάντερταλ. Η αρχαιολογία όμως δεν είναι μόνο αυτά. Είναι μια επιστήμη που δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει την περιέργειά μας σχετικά με το παρελθόν μας. Αναζητά απαντήσεις, πληροφορίες και στοιχεία, όχι μόνο πολύτιμα αντικείμενα. Και καλύπτει ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου είδους – πάνω από τρία εκατομμύρια χρόνια.

Η Μικρή ιστορία της αρχαιολογίας μάς αφηγείται την ιστορία ορισμένων από τους μεγάλους αρχαιολόγους και των ανακαλύψεών τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι σπηλαιογραφίες από την Εποχή των Παγετώνων, τα ερείπια των Μάγια, οι πρώτοι οικισμοί Ευρωπαίων αποίκων στην Αμερική, το μυστηριώδες Στόουνχεντζ και η Πομπηία – η πόλη που τάφηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα το 79 μ.Χ.

Μέσα από σύντομα, συναρπαστικά κεφάλαια ο Μπράιαν Φέιγκαν ανιχνεύει την εξέλιξη της αρχαιολογίας, από τις απαρχές της, τον 18ο αιώνα, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μας δείχνει πώς σταδιακά σχηματίστηκε μια όλο και πιο λεπτομερής εικόνα του παρελθόντος, μέσα από επαναστατικές μεθόδους όπως η τηλεπισκόπηση και οι δορυφορικές φωτογραφίες. Στο βιβλίο αυτό ο Φέιγκαν ρίχνει φως στις ανακαλύψεις, στις μεθόδους και στα μυθικά σχεδόν πρόσωπα που συνθέτουν την παγκόσμια περιπέτεια που ονομάζεται αρχαιολογία.

 

 

«Στον κόσμο της σημερινής αρχαιολογίας ο Μπράιαν Φέιγκαν είναι ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς, αυτούς που έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν ξεκάθαρα και αποτελεσματικά με το ευρύ κοινό. Το βιβλίο του αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση».    

Jeremy A. Sabloff, συγγραφέας του Archaeology Matters

 

«Ένα υπέροχο, καθηλωτικό ανάγνωσμα από έναν δεξιοτέχνη στην καλύτερη στιγμή του, γραμμένο με μεγάλο κέφι, εμπνευσμένο από μια ζωή γεμάτη ταξίδια, ανασκαφές, παρατήρηση και σκέψεις για το τι σημαίνει άνθρωπος».

Michael Wood, συγγραφέας του In Search of the Trojan War

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Μπράιαν Φέιγκαν είναι ομότιμος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στην παγκόσμια προϊστορία, καθώς και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων με αρχαιολογικά θέματα, ανάμεσά τους το Fishing: How the sea fed civilization (Ψάρεμα: Πώς η θάλασσα έθρεψε τον πολιτισμό). Ζει στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας.

 

 

0