Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της Carolin Emcke “Ο δικός μας πόθος” σε μετάφραση του Δημήτρη Δημοκίδη.

 

Carolin Emcke
“Ο δικός μας πόθος”
μετάφραση: Δημήτρης Δημοκίδης
σελίδες: 296 * τιμή: 16 ευρώ * isbn: 978-960-435-669-0
πίνακας εξωφύλλου: Cy Twombly, Fifty Days at Iliam. Part V: The Fire That Consumes All Before It, 1978
© Cy Twombly Foundation

 

Ποιοι είμαστε; Ποιοι μπορούμε να είμαστε, ποιοι θέλουμε να είμαστε, όταν μάλιστα ακολουθούμε διαφορετικούς δρόμους από αυτούς που επιτάσσει η «κανονικότητα»;
Ανακαλύπτουμε εμείς την ερωτική επιθυμία ή μας ανακαλύπτει εκείνη; Πόσο ελεύθεροι είμαστε να ζήσουμε τον πόθο μας; Και έχει αυτός μία και μόνο μορφή, ή μεταβάλλεται και βαθαίνει, γίνεται τρυφερότερος;

Στο τόσο προσωπικό και συγχρόνως αναλυτικό κείμενό της, η Καρολίν Έμκε ψηλαφεί την αναζήτηση και τη βαθμιαία ανακάλυψη του δικού της, διαφορετικού πόθου. Μιλάει για την ομοφυλοφιλική επιθυμία, την περίοδο της νιότης της στη δεκαετία του ’80, όταν η σεξουαλικότητα παρέμενε καταχωνιασμένη σε βαθύ σκοτάδι. Αρθρώνει τις ποικίλες διαλέκτους του πόθου, περιγράφει την απόλαυση της εκπλήρωσης, αλλά και το δράμα, τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που δεν βρίσκουν τον τρόπο να δώσουν περίγραμμα και μορφή στην επιθυμία τους. Ένας ύμνος στην ελευθερία, μια συγκλονιστική μαρτυρία, βαθιά προσωπική και, ταυτόχρονα, άκρως πολιτική.

 

«Βιβλίο-υπόδειγμα γραφής, για έναν άνθρωπο που βρίσκει τον εαυτό του στην ελευθερία των επιθυμιών του, χωρίς να χάνει ποτέ από τα μάτια του την ηθική διάσταση της ύπαρξης. Γνωρίζαμε ήδη ότι η Καρολίν Έμκε ήταν σπουδαία δημοσιογράφος. Τώρα, όμως, μπορούμε να πούμε ότι ανακαλύψαμε και μια σπουδαία συγγραφέα».
Eva Illouz, L’Obs

 

Η Συγγραφέας

Η Καρολίν Έμκε γεννήθηκε το 1967 στο Mülheim της Γερμανίας. Σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και ιστορία στη Φρανκφούρτη (με τον Γιούργκεν Χάμπερμας), στο Λονδίνο και στο Χάρβαρντ. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης (υπό την εποπτεία του Άξελ Χόνετ).
Εργάστηκε ως διεθνής ρεπόρτερ και πολεμική ανταποκρίτρια του Der Spiegel, με αποστολές στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Κόσοβο και το Ιράκ (1998-2006), και της Die Zeit, με αποστολές στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Αϊτή και τις ΗΠΑ (2007-2014).
Από το 2014 είναι αρθρογράφος στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και El País.
Από τις εκδόσεις Πόλις ετοιμάζεται επίσης το βιβλίο της Gegen den Hass, που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Bιβλιοπωλών.

 

 

0