Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το δοκίμιο του Δημήτριου Γιατρομανωλάκη “Πολιτικές Μυθογένεσης: Τέχνη και Διανόηση στην Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία.

 

 

Το Βιβλίο

Δημήτριος Γιατρομανωλάκης

“Πολιτικές Μυθογένεσης

Τέχνη και Διανόηση στην Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δοκίμιο

ISBN: 978-960-572-379-8

ΣΕΛΙΔΕΣ: 152

ΣΧΗΜΑ: 13 Χ 20 εκ.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαλακό

ΤΙΜΗ: 13,30 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)

ΒΑΡΟΣ: 225 γρ.

 

Στην απευθυνόμενη στο ευρύτερο κοινό μελέτη αυτή, που εν μέρει σχετίζεται με το βιβλίο του ορόσημο στην έρευνα της πρόσληψης της αρχαιότητας την εποχή της μοντερνικότητας Greek Mythologies: Antiquity and Surrealism, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός και ερευνητής της ελληνικής αρχαιότητας, Δημήτριος Γιατρομανωλάκης, προτείνει το ρηξικέλευθο μεθοδολογικό μοντέλο της μυθογένεσης για την διερεύνηση της πρωτοποριακής σκέψης και τέχνης στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.

 

Σε συζήτηση που είχα με τον Martin L. West μου ανέφερε ότι ο Γιατρομανωλάκης είναι ιδιοφυΐα στην επιστήμη μας. Εγώ θα έλεγα το εξής: μαζί με τον Ι. Θ. Κακριδή και την Christiane Sourvinou-Inwood, ο Γιατρομανωλάκης ανήκει στους τρεις σπουδαιότερους Ελληνιστές της σύγχρονης Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία, είναι ένας από τους πιο καινοτόμους και ιδιοφυείς Ελληνιστές παγκοσμίως.

Marcel Detienne, École Pratique des Hautes Études, Παρίσι, και Johns Hopkins University

 

Είναι οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι «ορθόδοξοι» ή «σχισματικοί»; Συντηρητικοί ή επαναστατικοί; Η μυστική δασώδης λίμνη του παρελθόντος ή τα αέρια πτερά του μέλλοντος; Το Greek Mythologies του Γιατρομανωλάκη διακρίνεται για την εξαίσια έρευνα και το πολύ σπάνιο διεπιστημονικό του όραμα.

Elaine Scarry, Ηarvard University

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Δημήτριος Γιατρομανωλάκης (D. Phil. Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) εξειδικεύθηκε στους ερευνητικούς χώρους της Επιγραφικής, της Παπυρολογίας και της Αρχαίας Ελληνικής Αγγειογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Harvard. Μεταξύ άλλων διεθνών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του στο Διεπιστημονικό Κέντρο Society of Fellows του Πανεπιστημίου Harvard, του έχει απονεμηθεί το Berlin Prize. Στα βιβλία του συγκαταλέγονται τα εξής: Epigraphy of Art: Ancient Greek Vase-Inscriptions and Vase-Paintings (επιμ., Οξφόρδη 2016), Greek Mythologies (Καίμπριτζ, Μασσ. 2012), An Archaeology of Representations: Ancient Greek Vase-Painting and Contemporary Methodologies (επιμ., Αθήνα 2009) και Sappho in the Making: The Early Reception (Καίμπριτζ, Μασσ. 2007).

 

 

0