Το The Βook.Gr προτείνει γι αυτό το Σαββατοκύριακο το μυθιστόρημα του Διονύση Τεμπονέρα «Ο Αίγαγρος» από τις εκδόσεις Θίνες.

 

Ω θεοί! Τι ζητάει κανείς από ένα μυθιστόρημα;! Πολλά και διάφορα θα μου πείτε. Το να βρει κανείς ακριβώς την απάντηση θα μπορούσε να αποδειχθεί το ίδιο δύσκολο όπως με το ερώτημα << Τι ειν’ αυτό που θέλει η Ευρώπη>> που έθεσε η παρέα των Απαράδεκτων στο επεισόδιο με τον διαγωνισμό της Eurovision.

Ό,τι κι αν ζητάει κανείς να ικανοποιήσει μέσα από ένα μυθιστόρημα, ένα είναι το σίγουρο. Ότι ιδανικά θα ήθελε να ξεχνάει ότι διαβάζει μυθιστόρημα.

Αυτό είναι για μένα το μεγάλο στοίχημα και αυτός είναι ο λόγος που δεν μου αρέσει συχνά να διαβάζω μυθιστορήματα. Κάτι το ότι ο  Διονύσης Τεμπονέρας γράφει σε α’ ενικό-ένα ευγενικό θράσος για το οποίο του είμαι ευγνώμων- κάτι ότι η γραφή του έχει μια φυσικότητα όμοια με αυτή που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, έπρεπε να προχωρήσω αρκετά για να συνειδητοποιήσω ότι δεν διαβάζω την βιογραφία του συγγραφέα. Εννοείται ότι δεν είχα διαβάσει ούτε το εσώφυλλο, ούτε το οπισθόφυλλο. Το παθαίνω αυτό με τα βιβλία τα οποία με τραβάνε από τις πρώτες σελίδες. Σε κάποιο σημείο όπου οι χρονολογίες πραγματικά φώναζαν ότι κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για ένα άτομο γύρω στα 60, τότε και μόνο τότε συνειδητοποίησα ότι έχω “παραμυθιαστεί” για τα καλά. Και το λάτρεψα!

 Θυμάμαι το πρώτο πράγμα που  παρατήρησα ήταν η αντιδιαστολή ανάμεσα στο βλοσυρό βλέμμα του Αίγαγρου στο εξώφυλλο και το αθώο σιέλ χρώμα του βιβλίου. Στην πορεία της ανάγνωσης, εισέπραξα και τα δύο στο έπακρον. Την καθαρότητα και την ειλικρίνεια της παιδικής ψυχής (σαν να διαβάζεις το ημερολόγιο ενός νεαρού αγοριού), στη συνέχεια την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο πολεμώντας ενάντια στη ματαιοδοξία και τελικά έναν επιθετικό σαρκασμό που αναπόφευκτα οδηγεί στον μηδενισμό.

Όλον  τον γιορτινό Δεκέμβρη, όπου δεν είχα χρόνο να διαβάσω τίποτα άλλο, με συντρόφευσε ζεστά και η όψη του και αφή του όμοια με αυτή του κηροπαστέλ.

 Κάπου στην σελίδα 157 μπορεί να διαβάσει κανείς το μυστικό της επιτυχίας του Διονύση Τεμπονέρα, το οποίο αν και το έθεσε μπροστά σε όλους μας, μικρή σημασία έχει καθώς λίγοι θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν έχοντας τα ίδια αποτελέσματα.

Καλή ανάγνωση φίλοι μου!

 

 

3