Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο της Ελευθερίας Κυρίμη “Η θάλασσα στο χιόνι” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

“Η θάλασσα στο χιόνι” είναι μια αναψηλάφιση της εθνικής μυθολογίας με στόχο την επούλωση πληγών του παρελθόντος και την κατανόηση πραγμάτων που ηθελημένα σκεπάζονται με το πέπλο της λήθης.

Το πρώτο μυθιστόρημα της νέας πεζογράφου, Ελευθερίας Κυρίμη είναι μια γροθιά, λοιπόν,  στις φανφάρες και στις συνομοσιολάγνες θεωρίες ακραιφνών εθνικιστών, που καπηλεύονται την έννοια του πατριωτισμού για ίδια συμφέροντα.

 

“…και της μάνας μου της φώναζε αν την άκουγε να τα μιλάει. Μια φορά μπροστά μου τη χαστούκισε. Η δικιά του η μάνα δεν του ξαναμίλησε. Πως να του μιλήσει; Ελληνικά δεν ήξερε ούτε μπορούσε να μάθει σε αυτή την ηλικία. Μόνο όταν πέθανε, πήγε στην κηδεία της. έσκυψε και τη φίλησε και κάτι την είπε στα δικά μας. Να την αποχαιρετίσει. Είμαι σίγουρη, γιατί δίπλα στο φέρετρο στεκόμουνα. Μόνο το μάικο έπιασα. Από τότε δεν τον ξανάκουσα ποτέ να μιλάει μακεδόνικα μέχρι που πέθανε”.

 

Το βιβλίο της Ελευθερίας Κυρίμη είναι μια αναμέτρηση με τις λέξεις και την ιστορία μέχρι να επέλθει η αλήθεια που λυτρώνει ή μάλλον μια όψη της αλήθειας, αφού η άλλη βρίσκεται στις μαρτυρίες που με τόση ενάργεια το βιβλίο μας παρέχει. Ένα μυθιστόρημα που εξαλείφει τις πατριδοκραυγές έχοντας ως στόχο την Ελευθερία των λαών και το αγκάλιασμα με τον άλλο. Ένας επαναπροσδιορισμός  υγιούς πατριωτισμού χωρίς παρωπίδες.

 

Η βιβλιοπρόταση…

Το βιβλίο της Ελευθερίας Κυρίμη “Η θάλασσα στο χιόνι” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Ελευθερία Κυρίμη γεννήθηκε το 1968. Μεγάλωσε στον Πειραιά όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η θάλασσα στο χιόνι είναι το πρώτο βιβλίο της.

 

 

 

0