Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το κλασικό βιβλίο της Έμιλυ Μπροντέ “Ανεμοδαρμένα Ύψη” σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.

 

 

Ένα σκοτεινό, παθιασμένο, αγωνιώδες και άκρως συναρπαστικό αφήγημα που εκτυλίσσεται στην καρδιά της βικτοριανής Αγγλίας, στις άγριες ερημιές του βορρά, σε τόπους στοιχειωμένους. Ένα βιβλίο που, όταν κυκλοφόρησε, σόκαρε και τάραξε τα νερά, αλλά σήμερα θεωρείται ένα αδιαφιλονίκητο κλασικό ανάγνωσμα.

 

 

Το Βιβλίο

Συγγραφέας: Έμιλυ Μπροντέ

Τίτλος: “Ανεμοδαρμένα Ύψη”

Ημ/νία έκδοσης: 19 Μαρ 2020

Θεματική Κατηγορία: Κλασική Λογοτεχνία

Σειρά: Ξένη λογοτεχνία

Ηλικία: 18+

Σελίδες: 464

Τιμή πώλησης: 17,70 €

Μεταφραστής:  Αργυρώ Μαντόγλου

ISBN: 978-618-01-3320-2

Σχήμα (πλάτος x ύψος): 14 x 21 cm

Βάρος: 0.576 kgr

Βιβλιοδεσία: ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ

ISBN e-book:  978-618-01-3321-9

E-book format   EPUB

 

Μπορούσε μια κοπέλα να έχει γράψει ένα τέτοιο βιβλίο; Πολλοί αναγνώστες έθεσαν αυτό ακριβώς το ερώτημα αφού διάβασαν τα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ, όχι μόνο στην εποχή της αλλά και αργότερα. Ένα σκοτεινό, παθιασμένο, αγωνιώδες και άκρως συναρπαστικό αφήγημα που εκτυλίσσεται στην καρδιά της βικτοριανής Αγγλίας, στις άγριες ερημιές του βορρά, σε τόπους στοιχειωμένους. Ένας λυσσαλέος έρωτας κυριαρχεί, αυτός ανάμεσα στην τρυφερή, μα και ατίθαση, επαναστατική Κάθριν, και στον απόκοσμο, τραχύ Χίθκλιφ, με τα φαντάσματα των δύο εραστών να κατατρύχουν όσους επισκέπτονται τους τόπους τους.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον πολιτισμό (με την καταπίεση και την υποκρισία του, αλλά και τη δική του βία) και στην ανεξέλεγκτη φύση είναι επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του μυθιστορήματος, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά από την εποχή του. Όταν, μάλιστα, πρωτοκυκλοφόρησε, στα μέσα του 19ου αιώνα, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και διαφωνίες, σόκαρε και τάραξε τα νερά.

 

 

Η Συγγραφέας

Η ΕΜΙΛΙ ΜΠΡΟΝΤΕ (1818-1848) δημοσίευσε ένα και μοναδικό μυθιστόρημα σε όλη της τη ζωή (με ψευδώνυμο), αλλά αυτό ήταν τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, με το οποίο κέρδισε δίκαια την αθανασία.

Μεγαλωμένη σε πολυμελή οικογένεια, στο Γιόρκσερ του βρετανικού βορρά, έχασε από μικρή τη μητέρα της. Οι αδελφές της, Σάρλοτ και Αν, επίσης γνώρισαν την επιτυχία ως συγγραφείς. Από τα συνολικά έξι παιδιά της οικογένειας επέζησαν αρχικά τέσσερα, με τις τρεις μελλοντικές συγγραφείς να βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Οι θάνατοι των δύο μεγάλων αδελφών τους προήλθαν από παιδικές ασθένειες και επιδημίες της εποχής. Τα τρία κορίτσια μεγάλωσαν στο μικρό, απομονωμένο χωριό του Χάουορθ, με το σπίτι τους να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο τοπικό νεκροταφείο, και τις ερημικές εκτάσεις του Γιόρκσερ να απλώνονται πέρα από αυτό. Το σκληρό και άγριο αυτό περιβάλλον αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για την Έμιλι όταν έγραφε τα Ανεμοδαρμένα Ύψη.

Η Έμιλι έγραψε και πολλά ποιήματα, ενώ ορισμένες επιστολές δείχνουν πως ετοίμαζε και δεύτερο μυθιστόρημα, αλλά ο θάνατος τη βρήκε στην ηλικία των τριάντα ετών από φυματίωση, αποτέλεσμα της εύθραυστης υγείας της αλλά και του αφιλόξενου φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο έζησε.

 

 

1