Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί το βιβλίο Έμιλυ Ντίκινσον «Ποιήματα». Εκλογή, μετάφραση και προλεγόμενα του Κώστα Κουτσουρέλη.

 

 

 

Το Βιβλίο

«Ποιήματα»
Έμιλυ Ντίκινσον (Emily Dickinson)
Εκλογή – Προλεγόμενα – Μετάφραση: Κώστας Κουτσουρέλης
Σελίδες: 168
Τιμή: 15,00€
ISBN 978-618-5461-57-7
Διαστάσεις 15 x 23 cm
Έτος α΄έκδοσης Ιούνιος 2023

 

Σαν τα παιδιά, η Ντίκινσον ρουφάει τον κόσμο αφιλτράριστο – κάθε χαρά της είναι απέραντη, κάθε της λύπη απαρηγόρητη. Οι στίχοι της είναι ένα διαρκές ανάκρουσμα οριακών συναισθημάτων, μια ακροβασία πάνω στο δίκοπο ξυράφι της συντριβής και της ευδαιμονίας. Δεν υπάρχει τίποτε νερωμένο εδώ, τίποτε το χλιαρό, τίποτε το μέτριο.

Τα θέματά της είναι συναφή με την ποιητική της κι αυτή πάλι ταυτίζεται με τη βιοθεωρία της. Καθαρά ρομαντική, τρεις θεούς προσκυνά: τη Λέξη, την Έκσταση και την Αλήθεια. Πάει να πει, κατά σειρά: τη δύναμη της έκφρασης, τη μέθη της ζωής και την αυθεντικότητα του βιώματος.

Ο καιρός και ο τόπος στάθηκαν φιλέταιροι για το κορίτσι απ’ το Άμχερστ. Έζησε στη βαθιά επαρχία όταν όλη η Αμερική ήταν τέτοια – μακριά από τον θόρυβο και τους περισπασμούς, προστατευμένη από τον «αρχόμενο αιώνα της εξυπνάδας». Είχε την πρόνοια μάλιστα, ή την τύχη, να μη συναγελαστεί το λογοτεχνικό συνάφι, που ανθρώπους της δικής της φτιαξιά πάντοτε τους μολύνει.

Τι ήταν και τι ήθελε το λένε μόνο τα ποιήματά της. Αυτό το θαύμα του ατόφιου λυρισμού, αυτό το διαρκές τραγούδι που λάμπει ανεξαρτήτως της αφορμής, στον ενθουσιασμό ή την πικρία, στην αλγηδόνα ή τη χαρά, στη γνώση ή την απόγνωση, σ’ ό,τι μικρό ή μεγάλο.

Κ.Κ.

 

«Όταν διαβάζω ένα βιβλίο και νιώθω όλο μου το κορμί να παγώνει τόσο ώστε καμιά φωτιά να μην μπορεί να με ζεστάνει, ξέρω ότι αυτό είναι ποίηση. Όταν αισθάνομαι σωματικά σαν να μου έχουν πάρει το κεφάλι, ξέρω ότι αυτό είναι ποίηση. Αυτοί είναι οι μόνοι τρόποι να την αναγνωρίσω. Υπάρχει άλλος;»

 

«Πώς ζουν οι περισσότεροι χωρίς να σκέφτονται διόλου; Τόσοι πολοί ζουν στον κόσμο – το διαπιστώνεις στον δρόμο–, πώς ζουν; Πού βρίσκουν τη δύναμη να ντυθούν το πρωί;»

 

«Η αλήθεια είναι τόσο σπάνια που είναι απολαυστικό να τη λες.»

 

«Βρίσκω έκσταση στη ζωή – η χαρά του να ζεις από μόνη της φτάνει.»

 

«Όταν έχασα το φως μου, με παρηγόρησε η σκέψη ότι τα αληθινά βιβλία είναι τόσο λίγα στη γη που θα μπορούσα εύκολα να βρω κάποιον να μου τα διαβάσει όλα.»

 

«Δεν ξέρω τίποτα από τον κόσμο τόσο ισχυρό όσο μια λέξη. Μερικές φορές γράφω μία και κάθομαι μετά και την κοιτάζω ώσπου ν’ αρχίσει ν’ αστράφτει.»

 

(αποσπάσματα από την αλληλογραφία της Έμιλυς Ντίκινσον )

 

 

0