Μπορεί ένα βιβλίο να φέρει την επανάσταση; Το Ίδρυμα Ωνάση, με ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα και σημαντικές διαλέξεις, μιλά μέσω της πλούσιας συλλογής βιβλίων του για μια κοινωνία ανοιχτή, ίση πρόσβαση στην Παιδεία, διαρκή και συλλογική περιέργεια, αγώνα για ανεξαρτησία. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα βιβλία που στιγμάτισαν το 1821 αποτελούν πηγή έμπνευσης για μια σειρά από δράσεις που ρίχνουν φως στο χθες, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.
Ένα παιδικό βιβλίο για όλους σε ψηφιακή μορφή, Ο Μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας, οι Ζωντανές Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μια σειρά Επαναστατικών Διαλέξεων στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση αφηγούνται τυπογραφικές περιπέτειες, απαγορεύσεις, λογοκρισία και ηρωικές θυσίες σε αιώνες όπου δεν υπήρχε ελεύθερο ελληνικό κράτος.
Παιδικό Βιβλίο: Ο Μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας
Ένα παιδικό βιβλίο για παιδιά 8-12 ετών, γονείς και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Η ηρωική ιστορία του Ρήγα Βελεστινλή αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία της νέας έκδοσης, Ο Μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας, μέσα από την οποία παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να ανακαλύψουν δημιουργικά, στο σπίτι ή στη σχολική τάξη, τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να υποκινήσει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, σε συνεργασία με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, δημιούργησε ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, τους μύθους και τα σύμβολά της. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή έκδοση και θα διατεθεί ελεύθερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Το βιβλίο συνοδεύεται από εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για συσκευές Android, που ζωντανεύει σε τρισδιάστατη μορφή 14 σύμβολα της Χάρτας του Ρήγα.
Ιστορία, Συγγραφή & Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση, Συγγραφέας και εικονογράφος
Ιδέα, Επιστημονική Επιμέλεια & Παράλληλα Κείμενα: Μαρία Παζαρλή, Δρ. Ιστορίας της Χαρτογραφίας, Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Γενικά Αρχείου του Κράτους, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας
Βίκυ Γεροντοπούλου, Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης
Χορηγός: ALPHA BANK.
https://www.onassis.org/el/whats-on/paintelling-travelling-with-the-symbols-and-myths-of-rigas-charta/digital-material-a-journey-with-the-myths-and-symbols-of-rigas-charta-through-a-childrens-book
Ζωντανές Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
Για μαθητές Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου | Μάρτιος – Μάιος 2021
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια διαδικτυακή δράση για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να συνδεθούν για μία σχολική ώρα με μια ιστορική βιβλιοθήκη και να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της.
Με τις Ζωντανές Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές περιηγούνται στα παλιά ελληνικά βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, μαθαίνουν για τον ρόλο που έπαιξαν οι εκδόσεις και η διακίνηση ιδεών στην Ελληνική Επανάσταση και γνωρίζουν τη «Χάρτα του Ρήγα» και τα μυστικά της σύμβολα από το σπίτι ή το σχολείο τους.
Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις είναι διαδραστικές και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συνομιλούν και να συζητούν με την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να θέτουν ερωτήματα.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση).
Υπεύθυνη: Βίκυ Γεροντοπούλου, Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης
Απευθύνεται σε: Σχολικές τάξεις Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου
Ημερομηνίες & Ώρες: Ο ορισμός της ημέρας και της ώρας της διαδικτυακής ξενάγησης θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με το σχολείο
Διαδικασία συμμετοχής: Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Διάρκεια: 30-45 λεπτά
Πληροφορίες: 2103713000 & education@onassis.org
Γλώσσα: Η δράση υλοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά
https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-library/live-virtual-tours-of-onassis-library
Επαναστατικές Διαλέξεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
Onassis Channel στο YouTube
Τυπογραφικές περιπέτειες, απαγορεύσεις, λογοκρισία, ηρωικές θυσίες. Τα ριζοσπαστικά βιβλία της συλλογής της Ωνασείου Βιβλιοθήκης γίνονται αφορμή για μια σειρά Επαναστατικών Διαλέξεων.
Πόσο επίκαιρο είναι το όραμα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης; Ποιες ήταν οι προσδοκίες τους για τη γλώσσα, την παιδεία, την επιστήμη, την πολιτική και το κράτος δικαίου; Πόσο ανάγκη έχουμε σήμερα από έναν νέο Διαφωτισμό;
200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, το Ίδρυμα Ωνάση κοιτάζει μπροστά και φέρνει στο προσκήνιο την Ελλάδα του μέλλοντος, διατρέχοντας σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της προεπαναστατικής εποχής και ακολουθώντας την προέκτασή τους στο σήμερα και το αύριο με τις Επαναστατικές Διαλέξεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Λίγο πριν από το ξέσπασμα της Επανάστασης του ‘21, το έντυπο βιβλίο αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο του ελληνόφωνου στοιχείου και το μέσο διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης, όχι μόνο ως φορέας εκπαίδευσης και γνώσης, αλλά και ως εκφραστής των επαναστατικών μηνυμάτων.
Με αφορμή επιλεγμένες παλαίτυπες εκδόσεις που ανήκουν στις συλλογές της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, μεταφερόμαστε λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση μέσα από 10 θεματικές διαλέξεις. Ζούμε ξανά τις τυπογραφικές περιπέτειες, τις απαγορεύσεις, τη λογοκρισία, τις ηρωικές θυσίες, αλλά και τον θρίαμβο και τον αντίκτυπο των έντυπων εκδόσεων, σε μια εποχή κατά την οποία το ελεύθερο ελληνικό κράτος μετασχηματίζεται από ουτοπική ιδέα σε πραγματικότητα.
Μέσα από τις διαλέξεις αναδεικνύονται διαφορετικές προσεγγίσεις, πνευματικές διαμάχες και επαναστατικές ιδέες, αποτυπώνοντας τη μεγάλη προσπάθεια των λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και των φωτισμένων εμπόρων να αναβαθμίσουν την παιδεία των υπόδουλων Ελλήνων και να ενισχύσουν τον αγώνα για ανεξαρτησία.
Δείτε τις Επαναστατικές Διαλέξεις, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.
Από τον Διαφωτισμό στον «Διαφωτονισμό»
Γαλιλαίος, Κοπέρνικος, Κέπλερ, Νεύτωνας. Με την έλευση του Διαφωτισμού, οι αντιλήψεις για το Σύμπαν αλλάζουν ριζικά. Πόσο ανάγκη έχουμε σήμερα έναν νέο Διαφωτισμό;
https://www.onassis.org/el/whats-on/enlightenment-enphotonment
Ελληνική Νομαρχία, Ήτοι λόγος περί ελευθερίας, Πάρα ανονίμου του Έλληνος, Εν Ιταλία, 1806
Η Ελληνική Νομαρχία είναι ένα έργο γεμάτο μνήμες από την αρχαιότητα και τη ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ποιος, όμως, είναι ο «Ανώνυμος ο Έλλην», συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας;
https://www.onassis.org/el/video/elliniki-nomarchia-or-hellenic-nomarchy-by-an-anonymous-hellene-italy-1806
Έρωτος αποτελέσματα, Ήτοι ιστορία ηθικοερωτική με πολιτικά τραγούδια…, εν Βιέννη της Αουστρίας, 1792
Μια διάλεξη για το Έρωτος Αποτελέσματα…, ένα ιστορικής σημασίας κείμενο, το οποίο έχει θεωρηθεί ως το πρώτο έντεχνο πεζό δημιούργημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
https://www.onassis.org/el/video/results-love-vienna-1792
Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Παιδεία: Οι σχολές των Ιωαννίνων μέσω των διαθηκών (17ος – αρχές 19ου αιώνα)
Η εικόνα της Παιδείας την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, πέρα και έξω από το «κρυφό σχολειό», μέσα από τη χρήση τεκμηρίων.
https://www.onassis.org/el/video/neo-hellenic-englightenment-education-schools-ioannina-through-testaments-17th-early-19th-c-eleni-kourmantzi
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Ελληνική τυπογραφία και βιβλιοπαραγωγή
Ένας κύκλος ομιλιών για τη συμβολή του έντυπου βιβλίου στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, τη συνειδητοποίηση και την αναγέννηση της χώρας, κατά την περίοδο 1750-1833.
Πώς έγινε η Βιέννη το κέντρο του ελληνικού βιβλίου; Έλληνες και Αυστριακοί εκδότες-τυπογράφοι κυκλοφόρησαν από το 1750 βιβλίδια για την πνευματική ανάταση του Γένους, αλλά και την αφύπνιση των Ελλήνων για τον επαναστατικό Αγώνα.
Πώς υπηρέτησε η τυπογραφία την Επανάσταση του ‘21; Πώς δημιουργήθηκε η αλυσίδα εκτύπωσης; Μια διάλεξη για τη σημασία της τυπογραφίας πριν και μετά την Επανάσταση.
https://www.onassis.org/el/whats-on/greek-typography-and-book-production
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Αθανάσιος Ψαλίδας: Αλλάζοντας τα ελληνικά δεδομένα
Ποιες ήταν οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής, που διαμόρφωσαν το πνεύμα της Επανάστασης του ’21; Η ριζοσπαστική φιλοσοφική σκέψη του Αθανάσιου Ψαλίδα, ενός από τους πρωταγωνιστές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μέσα από έναν κύκλο διαλέξεων.
https://www.onassis.org/el/whats-on/athanasios-psalidas-tribute-leading-scholar-greek-enlightenment
Επαναστατικές Διαλέξεις: Γνωρίστε τους ομιλητές (με αλφαβητική σειρά)
Απόστολος Κατσίκης (Ομότιμος Καθηγητής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Ελένη Κουρμαντζή (Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος, Veliko Tarnovo, Βουλγαρία)
Δημήτρης Β. Νανόπουλος (Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ)
Παναγιώτης Νούτσος (Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Αμαλία Παππά (Αρχειονόμος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης & Αναγνωστηρίου)
Τριαντάφυλλος E. Σκλαβενίτης (Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών)
Κωνσταντίνος Στάικος (Δρ. Ιστορίας του Βιβλίου, Αρχιτέκτονας)
Αφηγητές:
Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Ηθοποιός)
Ακύλλας Καραζήσης (Ηθοποιός)
Στέλιος Μάινας (Ηθοποιός)
0