Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Ερίκ Βυϊγιάρ, «Μια αξιοπρεπής έξοδος» σε μετάφραση του Μανώλη Πιμπλή.

 

 

Το Βιβλίο

Éric Vuillard
“Μια αξιοπρεπής έξοδος”
μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής
σελίδες: 184 • isbn: 978-960-435-796-3 • τιμή: 16 ευρώ

 

Ο Πόλεμος της Ινδοκίνας κράτησε πολλά χρόνια. Ωστόσο, στα γαλλικά σχολικά εγχειρίδια, μόλις που αναφέρεται. Με μια εντυπωσιακή αίσθηση της αφήγησης, το Μια αξιοπρεπής έξοδος περιγράφει πώς, με μια απίστευτη ιστορική ανατροπή, δύο από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις ηττήθηκαν από έναν πολύ μικρό λαό.

Με μια σειρά από αξέχαστες σκηνές, ο Éric Vuillard περιγράφει την απίστευτη διαπλοκή συμφερόντων και ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη πινακοθήκη πορτρέτων: καλλιεργητές καουτσούκ, Γάλλους στρατηγούς, τις συζύγους τους, πολιτικούς, τραπεζίτες, μια απειλητική ανθρώπινη κωμωδία. Αν στόχος της λογοτεχνίας είναι η οικουμενικότητα, δεν μπορούσε να μην αποτελέσει αντικείμενο της αφήγησης το πώς αυτός ο πολύ μικρός λαός, οι Βιετναμέζοι, κατάφερε να νικήσει δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Και αυτό μπορεί να μας επιτρέψει να καταλάβουμε γιατί, ακόμη και σήμερα, στο Αφγανιστάν, στο Μάλι ή αλλού, η Γαλλία θα αναζητά, μάταια πάντα, μια αξιοπρεπή έξοδο.

***

 

Όπως στα προηγούμενα βιβλία του, έτσι κι εδώ ο Βυϊγιάρ θέτει επί σκηνής, πότε πότε με έμφαση, αλλά πάντα με ψύχραιμη και μεθοδική οργή, τον αιώνιο πόλεμο των ισχυρών εναντίον των αδυνάτων. Προς τιμήν του.
L’Obs

 

Το διακύβευμα, για τον Βυϊγιάρ, είναι να συντρίψει την παρωχημένη νοσταλγία για τον «παλιό καλό καιρό των αποικιών», για μια αποικιακή Γαλλία, ραφιναρισμένη, κομψή, σίγουρη για τον εαυτό της, «αξιοπρεπή».
La Croix

 

Ο Βυϊγιάρ στηρίζει την αφήγησή του σε τεκμηριωμένα γεγονότα. Εστιάζει ωστόσο το βλέμμα του, χωρίς περιστροφές και συμβιβασμούς, στα γρανάζια εκείνης της κοινωνικής τάξης η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις προστατεύοντας τα συμφέροντά της και συντρίβοντας όσους αντιστέκονται. Δεν πρόκειται για μια ιστορική αφήγηση, με τη στενή έννοια του όρου. Όμως τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, όταν καταφέρνουμε να τα απογυμνώσουμε από τα φτιασίδια που σκοπό έχουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και όταν υπηρετούνται από μια γραφή ακριβή, αποτελεσματική, ιδιαιτέρως καλαίσθητη, που ξέρει να δημιουργεί εικόνες, να πυροδοτεί ισχυρά συναισθήματα και, ακόμα περισσότερο, να μας κάνει να σκεφτόμαστε πάνω στην πολιτική, την κοινωνία, την ανθρωπιά.
Mediapart

 

Αναμφισβήτητα, ένα από τα κορυφαία έργα του Βυϊγιάρ.
Lire

 

Ο Συγγραφέας

Ο Éric Vuillard γεννήθηκε το 1968 στη Λυών. Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία (με τον Ζακ Ντεριντά). Έχει δημοσιεύσει ποιήματα και μυθιστορήματα και έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα βραβεία Franz Hessel (για δύο βιβλία του, το Κονγκό και το La Bataille d’Occident), Alexandre-Vialatte (για το 14η Ιουλίου και για το σύνολο του έργου του), καθώς και με το Goncourt 2017 για την Ημερήσια διάταξη.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του “Ημερήσια διάταξη”, “Κονγκό”, “14η Ιουλίου” και “Ο πόλεμος των φτωχών”.

 

 

 

 

 

 

 

1