Τη σειρά δοκιμίων Altera Pars συνεχίζει ένα κείμενο της Μαίρης Μαγουλά όπου ξεδιπλώνει τη συγγραφική της διαδρομή δίνοντας, κυρίως, έμφαση στο τελευταίο της μυθιστόρημα “Ως το τέλος του κόσμου”  που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Κείμενο: Μαίρη Μαγουλά

 

Από τα παιδικά μου χρόνια αγαπούσα τη λογοτεχνία και γοητευόμουν από την δύναμη της ιστορίας και των μύθων. Ποτέ όμως δεν είχα σκεφτεί πως θα ερχόταν η  μέρα που θα έγραφα κι εγώ ένα μυθιστόρημα. Και αυτό συνέβη τον Γενάρη του 2010 όταν η ζωή με έφερε αντιμέτωπη με τη δύσκολη πραγματικότητα της ψυχολογικής επιβίωσης. «Τώρα πρέπει να φανώ δυνατή. Δυνατή σαν ατσάλι. Κανείς δεν θα έρθει να με σώσει. Μόνο εγώ μπορώ, αρκεί να βρω το κλειδί». Αυτό σκεφτόμουν όταν απρόσμενα γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα να γράψω. Αυτό ήταν το κλειδί που έψαχνα. Ένα κλειδί αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα που μου άνοιξε την πόρτα σε έναν διαφορετικό κόσμο, έναν κόσμο κατοικημένο από ανθρώπους- ήρωες, που εγώ θα δημιουργούσα. Έτσι έγιναν τα «Κύματα του Βοσπόρου»! Το μυθιστόρημά μου αγαπήθηκε, αλλά ακόμη δεν ήξερα αν όλη αυτή η μοναχική πορεία της γραφής θα είχε και συνέχεια για μένα. Ώσπου, περπατώντας ένα απόγευμα στα λιθόστρωτα στενά της Πλάκας και θαυμάζοντας τα σπίτια, τα κατοικημένα από μια νέα γενιά κατοίκων αλλά και τ’ άλλα τα ερειπωμένα που φάνταζαν πένθιμα στα μάτια μου ένιωσα να χάνομαι μαζί τους στους αιώνες και στην Ιστορία.

Η περιπλάνησή μου στις ανηφοριές προς τα Αναφιώτικα, τη φτωχική αυτή γειτονιά με τα μικρά νησιώτικα σπιτάκια, που τα έχτιζαν λαθραία τις νύχτες για κατοικίες τους οι Αναφιώτες μάστορες της Αθήνας, οι εκκλησιές με τα κεντημένα καμπαναριά και η Ακρόπολη στο βάθος, ήταν ένα άκρως δελεαστικό ερέθισμα για τη βάση του δεύτερου βιβλίου μου. Κι έτσι έγινε, «Το πιο μακρύ ταξίδι».

Στο πέρασμα του χρόνου ανακάλυψα πως για μένα το γράψιμο, εκτός των άλλων, είναι κι ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος ζωής. Νιώθοντας, μια ιδιαίτερη εσωτερική ένταση, για όσο διαρκεί η συγγραφή ενός μυθιστορήματος, ζω κάθε μέρα, κάθε στιγμή με τους χαρακτήρες, σκάβω βαθιά μέσα τους, βιώνω τα συναισθήματά τους και θέλοντας και μη γίνονται μέρος της ζωής μου. Αν με ρωτήσει κανείς για την έμπνευση και πώς αυτή με επισκέπτεται, θα έλεγα πως δεν πιστεύω στην έννοια αυτής της λέξης. Υπάρχει στο μυαλό μου ένα πλήθος ιστοριών που όταν το κεντρίσει κάποιο ερέθισμα από την καθημερινότητά μου, εξωτερικό ή εσωτερικό, συνειδητό ή υποσυνείδητο, κάποια απ’ όλες αυτές τις ιστορίες περνά μπροστά και αρχίζει να με πιέζει βασανιστικά για να βγει στο φως.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και το τελευταίο μου βιβλίο, το «Ως το τέλος του κόσμου». Φαντάστηκα τη Στελλίνα, την ηρωίδα μου, ως ένα χαρακτήρα χαμένο στο πριν και στο μετά να βυθίζεται στα αδιέξοδά της. Για πολλά βράδια ξαγρύπνησα ακολουθώντας με το μυαλό μου την πιθανή εξωτερική της περιπλάνηση σε συνδυασμό με την εσωτερική της περιπέτεια. Σιγά σιγά μου έδειχνε τον δρόμο και οι λέξεις άρχισαν να συνθέτουν, μ’ έναν μαγικό θα έλεγα τρόπο, την πρώτη ύλη του έργου. Στην αρχή μου έδινε την αίσθηση ενός μυθιστορήματος με αστυνομική διάσταση, για να ξυπνήσει στη συνέχεια η επιθυμία να ξανοιχτώ σε άλλες θάλασσες, σε άλλα μήκη και πλάτη, και σε μια πορεία που θα άλλαζε δρόμο. Ήταν έντονη η επιθυμία μου να πιστέψω στην ύπαρξη αλλά και στην δύναμη ενός άλλου δρόμου σαν αυτού  του Καμίνο, του  ¨δρόμου των αστεριών¨, του Camino de Santiago. Εκεί λοιπόν, μαζί με συνοδοιπόρους απ’ όλα τα μέρη της γης, πρόσωπα μελαγχολικά και ευάλωτα, πρόσωπα ανικανοποίητα που θέλησαν να αποδράσουν απ’ τον εαυτό τους όπως άλλωστε και η ίδια, οδήγησα τη Στελλίνα, που βήμα – βήμα, ακολουθώντας την πορεία προς τον ναό του Αγίου Ιακώβου, μέσα από συνεχείς επώδυνες αναδρομές στο παρελθόν, πραγματοποίησε το δικό της ταξίδι αυτογνωσίας.

 

Το βιβλίο “Ως το τέλος του κόσμου” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Η Μαίρη Μαγουλά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και µεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στο Δηµόσιο για τριάντα χρόνια. Ζει στο Πόρτο Ράφτη. Τα μυθιστορήματά της “Κύµατα του Βοσπόρου” και “Το πιο μακρύ ταξίδι” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

 

1