Fernando Aramburu «Τα πετροχελίδονα» από τις εκδόσεις Πατάκη

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Φερνάντο Αραµπούρου «Τα πετροχελίδονα» σε μετάφραση της Τιτίνας Σπεραλάκη.

 

 

 

Το Βιβλίο  

Fernando Aramburu «Τα πετροχελίδονα» από τις εκδόσεις Πατάκη

Fernando Aramburu  «Τα πετροχελίδονα»

ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN 978-618-07-0272-9  ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 800 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 23,90 €  ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2023

 

Ένας  καθηγητής γυµνασίου, οργισµένος µε τον κόσµο, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Σχολαστικός και ψύχραιµος, έχει επιλέξει την ηµεροµηνία: σε έναν χρόνο.

Μέχρι τότε κάθε βράδυ θα γράφει, στο διαµέρισµα που µοιράζεται µε τη σκυλίτσα του την Πέπα και µε µία βιβλιοθήκη την οποία σταδιακά ξεφορτώνεται, ένα προσωπικό χρονικό, σκληρό και καυστικό, δοσµένο  όµως µε στωικότητα, πηγαίο χιούµορ και αναπάντεχη τρυφερότητα.

Γράφοντας, επιδιώκει  να αιτιολογήσει τη ριζοσπαστική απόφασή του, να φανερώσει ακόµα και το τελευταίο µόριο της ιδιωτικής του ζωής, να αφηγηθεί το παρελθόν του και τις πολλές καθηµερινές ιστορίες µιας Ισπανίας σε πολιτικό αναβρασµό.

Αδυσώπητος, µε το νυστέρι του ανατέµνει σε κάθε σελίδα τους γονείς του, τον ανυπόφορο αδερφό του, την πρώην γυναίκα του Αµάλια, που δεν µπορεί να ξεπεράσει, τον προβληµατικό γιο του Νικίτα, αλλά και τον σαρκαστικό φίλο του Κούτσαβλο. Και, αναπάντεχα, µια γυναίκα που λέγεται Άγκεδα.

Στα διαδοχικά ερωτικά και οικογενειακά επεισόδια αυτής της εθιστικής ανθρώπινης πλειάδας, ο Τόνι, ένας άνθρωπος αποπροσανατολισµένος αλλά αποφασισµένος να αφηγηθεί τις συµφορές του, παραδίδει, παραδόξως, ένα αξέχαστο µάθηµα ζωής.

 

«Ένας ύµνος στη ζωή, στη φιλία και στην αγάπη».

Jose Maria Pozuelo Yvancos, Abc Cultural

 

«Το ξανάκανε. Αυτή η λαµπρή και µεθοδική ιδιοφυΐα που έχει τη συνήθεια να ξυπνάει νωρίς κατάφερε πάλι να µας καταπλήξει».

Ester Aguado, Woman

 

«Ένα µυθιστόρηµα εξαιρετικό. Μια λογοτεχνική πανδαισία, ένα σπουδαίο βιβλίο».

Benjamin Prado, La Ventana (Cadena Ser)

 

«Ένα αξιοθαύµαστο µυθιστόρηµα που θα πετάξει ψηλά και µακριά».
José-Carlos Mainer, Babelia (El País)

 

«Ένα υπέροχο ουµανιστικό µυθιστόρηµα για την αξιοπρέπεια και την ελπίδα».

Domingo Ródenas, El Periódico

 

«Ο Αραµπούρου µάς παραδίδει ένα µυθιστόρηµα ζωτικό, πρωτότυπο και ρωµαλέο· ένα σπουδαίο βιβλίο µε το οποίο επιβεβαιώνει για άλλη µια φορά  πόσο εξαιρετικός συγγραφέας είναι».

Luigi Brioschu, Guanda

 

«Η ιστορία ενός ανθρώπου που δεν καταλαβαίνει πια τον κόσµο. Διαφορετικό, µεγαλόκαρδο, διασκεδαστικό, βαθιά συγκινητικό. Το πιο εντυπωσιακό βιβλίο που έχω διαβάσει εδώ και καιρό».

Margrit Knapp, Rowohlt

 

«Ένα µυθιστόρηµα που αποτελεί λογοτεχνικό µνηµείο».

Alzira Martins, Actes Sud

 

Ο Συγγραφέας

Ο Φερνάντο Αραµπούρου γεννήθηκε στο Σαν Σεµπαστιάν το 1959. Σπούδασε ισπανική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο της Σαραγόσα και από το 1985 µένει στη Γερµανία. Υπήρξε µέλος του Grupo CLOC de Arte y Desarte. Είναι ένας από τους σηµαντικότερους Ισπανούς πεζογράφους και έχει τιµηθεί µεταξύ άλλων µε το Bραβείο Tusquets για το µυθιστόρηµά του Τα χρόνια της βραδύτητας (2012, Εκδόσεις Πατάκη 2020), το Βραβείο Biblioteca Breve 2014 για το Avidas Pretensiones, καθώς και το Βραβείο της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδηµίας, το Βραβείο Mario Vargas Llosa και το Βραβείο Dulce Chacon για τη συλλογή διηγηµάτων του Los peces de la amargura (2006).

Το 2016 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά του Πατρίδα (Εκδόσεις Πατάκη 2018), το οποίο θεωρείται ένα από τα σηµαντικότερα ισπανόφωνα βιβλία της εποχής µας και µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες, ενώ έχει τιµηθεί µε κάποια από τα µεγαλύτερα λογοτεχνικά βραβεία.

Τα Πετροχελίδονα (Los vencejos) πρωτοκυκλοφόρησαν µε εξαιρετική επιτυχία στα ισπανικά το 2021 και µεταφράζονται ήδη σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

 

Fernando Aramburu «Τα πετροχελίδονα» από τις εκδόσεις Πατάκη

 

0