Φραντς Γκριλπάρτσερ «Μήδεια» από τις εκδόσεις Δωδώνη

Από τις εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορεί στη σειρά: Μικρή Θεατρική Βιβλιοθήκη, το βιβλίο του Φραντς Γκριλπάρτσερ «Μήδεια» σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου.

 

Το Βιβλίο

Φραντς Γκριλπάρτσερ «Μήδεια» από τις εκδόσεις Δωδώνη

Φραντς Γκριλπάρτσερ
Μήδεια
Σειρά: Μικρή Θεατρική Βιβλιοθήκη · Νο 50
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Τιμή: 7,42 E
Σελίδες: 128
ISBN: 978-960-558-079-7

 

Η Μήδεια αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας Το χρυσόμαλλο δέρας που ολοκλήρωσε ο Φραντς Γκριλπάρτσερ το 1821. Το έργο ξεκινά με τον Ιάσονα και τη Μήδεια που βρίσκονται στην Ελλάδα έχοντας φέρει μαζί τους το χρυσόμαλλο δέρας. Ωστόσο ο Ιάσονας αντιμετωπίζεται κυρίως ως σύζυγος της μάγισσας παρά ως ο νικητής του επάθλου. Ο εξοστρακισμός και η αποβολή του από τους Έλληνες τονίζουν την ταπείνωση του γάμου του με μια βάρβαρη, η όποια όμως θυσίασε τα πάντα για να τον υπηρετήσει. Χωρίς τη Μήδεια η αποστολή του θα ήταν άκαρπη ‒ αλλά με τη Μήδεια δεν μπορεί να ζήσει σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Η Μήδεια προσπαθεί να γίνει ό,τι ζητά ο Ιάσονας και ο Ιάσονας προσπαθεί να ξεπεράσει την αυξανόμενη περιφρόνηση που εκδηλώνεται από το περιβάλλον του για τη Μήδεια. Όταν βλέπει τη γλυκιά Κρέουσα να της παίρνει τον Ιάσονα και τα παιδιά της, η Μήδεια επιβεβαιώνει τον εαυτό της: δεν μπορεί παρά να καταπνίξει κάθε της συναίσθημα και να καταστρέψει όλους τους εχθρούς της.

 

Ο Συγγραφέας

Ο Franz Grillparzer γεννήθηκε στη Βιέννη στις 15 Ιανουαρίου 1791 και πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1872. Έγραψε τραγωδίες που αναγνωρίστηκαν καθυστερημένα ως τα σημαντικότερα έργα της αυστριακής δραματουργίας.

 

Φραντς Γκριλπάρτσερ «Μήδεια» από τις εκδόσεις Δωδώνη

 

0