Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ “Βιβλία εναντίον τσιγάρου” σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.
Μια συλλογή δοκιμίων πάνω σε διάφορα θέματα από μια από τις πιο δυνατές πένες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Το Βιβλίο
Τίτλος: Βιβλία εναντίον τσιγάρου
Συγγραφέας: George Orwell
Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Επίμετρο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
ISBN: 978-618-03-2550-8
Σελίδες: 208
Τιμή: 9,90€
Τα βιβλία σώζουν ζωές. Τα διασκεδαστικά και ασυμβίβαστα δοκίμια του ιδιοφυούς και προφητικού Τζορτζ Όργουελ.
Ξεκινώντας από το ερώτημα αν ξοδεύει περισσότερα στο διάβασμα ή στο κάπνισμα, ο Τζορτζ Όργουελ στα απολαυστικά αυτά κείμενα εξετάζει μια σειρά από θέματα: από τους κινδύνους που κρύβουν τα παλαιοβιβλιοπωλεία ως το πώς ζει ο κριτικός βιβλίων, από την ελευθερία του Τύπου ως την πραγματική έννοια του πατριωτισμού.
«Έχω ήδη πει πολλά προκειμένου να δείξω ότι το διάβασμα είναι μια από τις πιο φθηνές διασκεδάσεις· ίσως η φθηνότερη μετά το να ακούς ραδιόφωνο». Απόσπασμα από το βιβλίο |
«Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης διαβάζοντας τα κείμενα του παρόντος τόμου, ο Όργουελ ανήκει σε μια κατηγορία ανθρώπων που επιλέγουν να εκφραστούν με το γράψιμο, πιστοί στην ιδέα ότι οι λέξεις μπορούν να είναι φορείς και μεταδότες αληθείας, να είναι οι πομποί του επιτακτικώς αληθούς, ο συνδυασμός τους να σου επιτρέπει να μιλήσεις για ό,τι πιο βαθύ, ειλικρινές, ωραίο, πλούσιο, ευγενές τυχαίνει να συναντάς ή/και να συλλαμβάνεις, αλλά και για ό,τι χθαμαλό, ποταπό, εξευτελισμένο, παραπεταμένο, συκοφαντημένο “φτάνει στα γυαλιά σου” (όπως έλεγε ένας παλιός ποιητής)».
Από το επίμετρο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Ο Συγγραφέας
O Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ (Eric Arthur Blair 1903-1950), γνωστός περισσότερο με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Τζορτζ Όργουελ (George Orwell), ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Θεωρείται ένας από τους συγγραφείς του 20ού αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και ως ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Έγραψε κριτικές λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστορήματα και πολεμικές ανταποκρίσεις. Η αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του “Η φάρμα των ζώων” (1945) τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, ενώ η φήμη του έφτασε στο απόγειό της με το σκοτεινό, μελλοντολογικό “1984” (1949). Πέθανε στο Λονδίνο το 1950.
0