Γεωργία Συλλαίου «Ο δικός της καθρέφτης» από τις εκδόσεις Πόλις

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα της Γεωργίας Συλλαίου «Ο δικός της καθρέφτης».

 

Το Βιβλίο

Γεωργία Συλλαίου «Ο δικός της καθρέφτης» από τις εκδόσεις Πόλις

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΛΛΑΙΟΥ
“O δικός της καθρέφτης”
ΣΕΛΙΔΕΣ: 144 * ΤΙΜΗ: 14 ΕΥΡΩ * ISBΝ: 978-960-435-781-9
CANADA. Lambton County, Ontario. 1974. Abandoned house.
© Larry Towell/Magnum Photos

 

Σε μια απομακρυσμένη γειτονιά της Αλεξανδρούπολης, μια οικογένεια μοιράζεται σε δύο αντικριστά σπίτια. Οι γυναίκες, σύζυγοι και θυγατέρες, δεν φαίνεται να απολαμβάνουν ειδυλλιακή μεταχείριση. Όταν ένα πρωινό ο πατέρας-αρχηγός της οικογένειας βρίσκεται νεκρός στην αυλή, κύριο μέλημα των συγγενών θα είναι η απόκρυψη των συνθηκών του θανάτου του, όπως και η συγκάλυψη του επαίσχυντου μυστικού που τον προκάλεσε.

Δύο γυναίκες, ανιψιές του νεκρού, καταφέρνουν να δραπετεύσουν από τον οικογενειακό κλοιό και διηγούνται παράλληλα με τη δική τους ιστορία, τη σχέση τους με την κόρη του νεκρού θείου τους, τη Νόρα.

Η Νόρα, ευφυής και ασταθής ψυχικά, είναι το κύριο πρόσωπο της ιστορίας. Γίνεται αντικείμενο λατρείας και διεκδίκησης των δύο γυναικών που αφηγούνται τα γεγονότα, δίνοντας η καθεμιά τη δική της εκδοχή. Ο καθρέφτης είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν για να διηγηθούν και, ταυτόχρονα, να προστατευτούν από μια αμφιλεγόμενη αλήθεια, από τον τρόμο και από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Όπως ο Περσέας, χρησιμοποιούν τον καθρέφτη ως μέσο για να αντικρίσουν τα γεγονότα και την κατά κράτος επικράτηση του κακού χωρίς να μαρμαρώσουν. Οι έννοιες της δικαιοσύνης, της τιμωρίας, της συγχώρεσης και της εξιλέωσης παραμένουν μετέωρες. Ο καθρέφτης, ανάλογα με τη γωνία που τον κοιτάς, αντανακλά κάθε φορά μια διαφορετική εικόνα.

Τρεις γυναίκες, τρεις χώρες, τρεις πόλεις. (Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία). Μέσα στο σκοτεινό πλαίσιο της αφήγησης, κινούνται και τρία φωτεινά πρόσωπα: Ένας νεαρός αγρότης από την Αλεξανδρούπολη, μια μετανάστρια από τη Ρωσία και μια Ιταλίδα καθηγήτρια.

Τρεις γυναίκες από την παιδική τους ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, δύο εκδοχές της πραγματικότητας και μία ακόμα, αυτή της Νόρας, που δεν υπάρχει πουθενά. Ο δικός της καθρέφτης μένει σιωπηλός μέχρι το τέλος.

 

Η Συγγραφέας

Γεωργία Συλλαίου «Ο δικός της καθρέφτης» από τις εκδόσεις Πόλις

Η Γεωργία Συλλαίου γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής, λογοτεχνίας και παραστατικών τεχνών. Έχουν κυκλοφορήσει δώδεκα προσωπικά της CD. Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων “Στο ακρωτήρι” (εκδόσεις Οδός Πανός), κυκλοφόρησε το 2012. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο της “Εκεί κάτω στον ουρανό”.

 

Γεωργία Συλλαίου «Ο δικός της καθρέφτης» από τις εκδόσεις Πόλις

 

0