Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του βιβλίου του Γεωργίου Ι. Σκλαβούνου “Ο άγνωστος Καποδίστριας: Μαρτυρίες και γνώμες για τον Ιωάννη Καποδίστρια”.
Το Βιβλίο
Ο άγνωστος Καποδίστριας
Μαρτυρίες και γνώμες για τον Ιωάννη Καποδίστρια: “Δελφούς της Οικουμένης” ήθελε την Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας
Σκλαβούνος, Γεώργιος Ι.
ISBN 978-960-02-3632-3
Σχήμα 14×21
Σελίδες 180
Τιμή: €10,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ)
Βάρος:242gr
Έκδοση Αθήνα 2020
Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου αυτό αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια για το έργο και τις παρακαταθήκες που μας άφησε. Ελάχιστο φόρο τιμής ως τον επιφανέστερο της ύψιστης και αποσιωπημένης Ιονίου Προσφοράς στην αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του Ελληνισμού. Η εκ μέρους τον Ι.Κ. υπεράσπιση της πολιτισμικής αυτονομίας του Ελληνισμού, των πολιτισμικών αλλά και γεωγραφικών του συνόρων, υπήρξαν τα καθοριστικά αίτια της Δολοφονίας του. Η Ελλάδα ως Δελφοί της Οικουμένης υπήρξε το όραμα και το εγχείρημα που αντέταξε ο Ι.Κ. στο μικρό, υποτελές πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά, προτεκτοράτο, που μπορούσαν να αποδεχθούν οι προστάτες μας.
Στον αδυσώπητο, διαρκή, ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό και πόλεμο όλων εναντίον όλων, που έφερε τους Οθωμανούς έξω από τη Βιέννη, το Ναπολέοντα στη Ρωσία, αλλά και απέναντι στις δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας, ο Ι.Κ. αντέταξε ένα σύστημα ευρωπαϊκής ισορροπίας στηριγμένο στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των λαών. Αυτή η εργασία κατατίθεται ως ελάχιστη συμβολή στην αποκάλυψη των κατά συνθήκη και κατά συνείδηση ψευδών ,που επιχειρούν τη δολοφονία και της παρακαταθήκης του Ι.Κ.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε, στην υπό έκδοση μορφή του, σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Ι.Κ. στις 27/9/2010, στην αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η έκδοση του αποτέλεσε δέσμευση του συγγραφέα στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια ημερίδας (20/3/209). Ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της έκδοσης (όπως ο ρόλος του Ι.Κ. ως συνεχιστή της κίνησης του Ρήγα δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό ΝΑΙ, έκδοση του Κέντρου ΕΓΝΕ8(Χ) του ΙΟΝΙΟΥ, Τεύχος 17 καλοκαίρι του 2007 στο άρθρο, “Η Άμυνα της Λευκάδας ως η Πρόβα “Τζενεράλε”” για το 1821.
Η χρησιμοποίηση από τρίτους στοιχείων της εργασίας αυτής (πριν ακόμα από την παρούσα έκδοση) και χωρίς αναφορά στις πηγές, υπηρετεί τους σκοπούς της έκδοσης και την δικαιώνει. Ο τρόπος παρουσίασης του ιστορικού υλικού αυτής της έκδοσης κρίθηκε ο προσφορότερος για την όσο το δυνατόν αδιαμεσολάβητη επαφή του αναγνώστη με τις πηγές.
Ο Συγγραφέας
Ο Γ. Σκλαβούνος, Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα, όπου ζει και σήμερα. Σπούδασε ως εργαζόμενος φοιτητής στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Πήρε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία από το Georgia State University, όπου συνέχισε σπουδές διδακτορικού επιπέδου στον ίδιο κλάδο, όπως επίσης παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας και Management.
Συμμετείχε στο προδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Εξελέγη Γ. Γραμματέας της προδικτατορικής Ε.Φ.Ε.Ε. του συλλόγου φοιτητών της σχολής του, του συλλόγου Κερκυραίων φοιτητών. Υπέστη τις συνέπειες της φοιτητικής του δράσης. Κατηγορήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε με αναστολή την εποχή της αποστασίας, έχοντας υπεράσπιση τον αείμνηστο Νικηφόρο Μανδηλαρά. Συνελήφθη και κρατήθηκε στην ασφάλεια Πειραιά. Στερήθηκε το Διαβατήριό του. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό στο 558 Τ.Π. με την τιμητική ειδικότητα του τυφεκιοφόρου. Εργάστηκε επί 8 χρόνια στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ. (ως εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του οποίου διετέλεσε Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων). Εργάστηκε ως συνεργάτης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας, στην Αγροτική Τράπεζα και στον ιδιωτικό τομέα.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα:
Επιβίωσης και Αφομοίωσης Εθνικών Πολιτισμών,
Εθνικής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Συνείδησης.
Παρουσίαζε, για χρόνια, στα σεμινάρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Ελληνικής Διασποράς, την εργασία του για την Ελληνική πολιτιστική ταυτότητα και τη διατήρησή της:
Ασχολήθηκε με θέματα:
Ευρωπαϊκού Ανθελληνισμού – Φιλελληνισμού,
Σχέσεων Ε.Ε. – Βαλκανικών Χωρών,
Βιώσιμης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (σε επίπεδο θεωρίας και πράξης).
Κοινωνικού Αποκλεισμού και του Κόστους του Κοινωνικού Αποκλεισμού.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στον Αθηναϊκό Τύπο (Ελευθεροτυπία, Βήμα, Μεσημβρινή) και σε περιοδικά όπως, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, Τα Οικονομικά Χρονικά, Η Σοσιαλιστική θεωρία και Πράξη, Μηνιαία Επιθεώρηση, ΤΟΤΕ, Ελλοπία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτιστική Αναζήτηση, Το περιοδικό Ναι, όργανο τον Κέντρου UNESCO τον Ιονίου. Έχει υπάρξει μέλος διαφόρων εταιριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων είναι ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων φιλικών για τα παιδιά. Διετέλεσε Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τα παιδιά του Δρόμου ανά τον κόσμο. Σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Unesco του Ιονίου.
0