Γιώργος Σιδέρης «Τουμουνιούν 1» | Βιβλιοπρόταση για το Σ/Κ

Το The Book. Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο το έπος «Τουμουνιούν 1» του Γιώργου Σιδέρη και των Εκδόσεων Κάκτος.

 

Εύκολο να το πάρει κανείς μαζί στην τσάντα του, έχει μέγεθος σελίδας Α6, μπήκα που λέτε στον πειρασμό να το ανοίξω σε μια τυχαία σελίδα την ώρα που περπατούσα.  Ο τίτλος γαρ με είχε  “διαολίσει” ποικιλοτρόπως και δεν μπορούσα να κρατηθώ άλλο.

Δύο κυρίες που έτυχε να περνούν από δίπλα μου αλά μπρατσέτα, στο άκουσμα του τρανταχτού μου γέλιου, διέκοψαν για λίγο την μάλλον βαρετή συνομιλία τους προκειμένου να διερευνήσουν τι στο καλό συμβαίνει. Σου λέει δε μπορεί, τόσα προβλήματα έχουμε, είναι λογικό να της σάλεψε. Μου φάνηκε κιόλας ότι με κοίταξαν με μια γλυκύτητα όμοια με αυτή του στυλ “όλα θα πάνε καλά”.

Παρακάτω, άρχισα να διαβάζω μιλητά, όταν το κείμενο με ευχαριστεί τόσο, είναι κάτι που δεν μπορώ να το ελέγξω. Λίγο πριν με πατήσει αυτοκίνητο, αποφάσισα να το κλείσω για να πάω γρήγορα σπίτι μου και να μπορέσω να το απολαύσω υπεύθυνα.

 

Αυτό το κορίτσι δεν είναι ο γιος μου.

[.. Η αυτοκράτειρα, η οικογένειά της, οι υπηρέτες της σε δύο μόλις μέρες θα ήταν αιχμάλωτοι στο ίδιο τους το ανάκτορο, αν και κάποια στρατεύματα, πιστά ακόμα στον τσάρο θα έφταναν, μάταια, με σκοπό να τους προστατεύσουν. Ωστόσο η αυτοκράτειρα αγρόν ηγόραζε.

Κι όταν κατάκοπη, από την ατελείωτη ολοήμερη απραξία, αποσύρθηκε στα ιδιαίτερά της, η Γιολάντα (Μπατανέ) αποφάσισε να αναλάβει δράση. <<Πρόσεξε κακομοίρα μου, τι θα σου πω και θα μείνει μεταξύ μας>>, είπε στη Μαρί (Δημήτροβα Σουβόροβα).

<<Όπως έχεις καταλάβει, η Αλεξάνδρα ζει στον κόσμο της και κάποιος πρέπει, επιτέλους να πάρει μια πρωτοβουλία, αλλιώς μας βλέπω όλους σύντομα κάστανόχωμα. Απόψε το βράδυ ο Πιότρ Πανκράτοφ… >> ξεκίνησε να λέει η Γιολάντα.

<<Ποιος είναι ο Πιότρ Πανκρατόφ;>> διέκοψε η Μαρί.

<<Ενας κοσμηματοπώλης, ζάμπλουτος. Με θέλει σαν τρελός κι έτσι γίνεται ικανός (στίχος τραγουδιού του Σάκη) να μου κάνει όλα τα χατίρια. Αν και η Γιολαντούλα δεν μασάει εύκολα… Θα έρθει απόψε εδώ για να φέρει κρυφά τον Ιβάν>>.

Το ίδιο βράδυ ο Πιότρ Πανκρατόφ ξεκίνησε για να φέρει τον δεκαεφτάχρονο γιο της Γιολάντα Μπατανέ από το Πέτρογκραντ στο Τσάρσκογε Σελό. Ο νεαρός είχε ντυθεί μπαλαρίνα των Μπολσόι και είχε καταστρωθεί και το κατάλληλο σχεδιο σχέδιο: σε περίπτωση που μπλόκο των Μπολσεβίκων σταματούσε τον κοσμηματοπώλη για έλεγχο, θα τους έλεγε πως είχε πάει να πάρει την κόρη του από το μάθημα χορού και πως επέστρεφε στο σπίτι του.

Μία ώρα πριν την προσυμφωνημένη ώρα άφιξης του Πανκρατόφ που ήταν η 11η βραδινή, η Γιολάντα Μπατανέ με τη Μαρί Δημήτροβα Σουβόροβα περίμεναν στη μικρή μυστική είσοδο του Τσάρσκογε Σελό, στα δυτικά του μεγάρου, παίζοντας ξερή και πίνοντας τσιπουράκια. Ο φρουρός βάρδιας Μιχαήλ Μπότκιν ήταν εντεταλμένος να χτυπήσει τρεις φορές και διακριτικά την πόρτα άμα τη εμφανίσει του κοσμηματοπώλη.

Στις 11:12 το χτύπημα στην πόρτα ακούστηκε, ομολογουμένως διακριτικά, όπως είχε συμφωνηθεί. Η Γιολάντα πετάχτηκε σαν να τη χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα και άνοιξε. Στο κατώφλι στεκόταν ο Μιχαήλ Μπότκιν, εντυπωσιακός μέσα στην καλοσιδερωμένη στολή του, και πίσω του στέκονταν ο Πιότρ Πανκρατόφ με τον νεαρό Ιβάν -αγνώριστο μέσα στη στολή της μπαλαρίνας των Μπολσόι. Η ξανθιά περούκα, χτενισμενη σε έναν ογκώδη κότσο αλά Νιτσα Μαρούδα Και και το έντονο μακιγιάζ ολόκληρωναν την εντυπωσιακή μεταμφίεση – αν δεν ήξερα πως είναι ο γιος κου ούτε που θα τον αναγνώριζα, σκέφτηκε η Γιολάντα.]

Αυτήν και άλλες ιστορίες με διακριτικούς τίτλους οπως: <<Μάτι, νύχι, βλεφαριδα, όσα ξέρω, όσα είδα>>, <<Αμάν αυτή η μπούκλα σου, κολάζει αρχιμαδρίτη>>, <<μπάμια Μπογιατίου>>, <<Είχα φερθεί πολύ κυρία>>, <<Τσουρνεμένη Βιργινία>>, <<Να είναι ελαφρύ το νοικοκυριό που θα σας σκεπάσει>> και <<Το μονοτονικό  σύστημα>> είναι μόνο μερικές από τις 32 ιστορίες που απαρτίζουν αυτό το έπος.

Ό, τι και να πω θα είναι λίγο για το χιούμορ του Γιώργου Σιδέρη. Σε κάνει να γελάς δυνατά σε ανύποπτο χρόνο κι αυτό το ξάφνιασμα είναι πάντα τόσο απελευθερωτικό.

Άλλες δουλειές του είναι η <<Γιωργαλού>>και <<Τα ποιητικά>> από εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, <<Η Σίσυ Μπλουμ παντρεύτηκε>> και <<Άλαλα τα χείλη των ευσεβών>> από εκδόσεις Βιβλίο, οι <<Σορτς ιστορίες>> από εκδόσεις Λιβάνη.

Σας προτρέπω να διαβάσετε την πρόσφατη συνέντευξη του στον ιστότοπο του Booksitting και την Ξένια Καλογεροπούλου. Είναι απολαυστική.

Το link: https://booksitting.wordpress.com/tag/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82/

 

 

1