Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο του Graeme Macrae Burnet “Το ματωμένο του έργο” που κυκλοφόρησε το 2017 σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

 “…διασχίζαμε έναν κόσμο ο οποίος είχε αφήσει προς στιγμή τα εργαλεία του να ξεκουραστεί”

 

“Το ματωμένο του έργο” είναι ένα βιβλίο που αναπαριστά τον 19ο αιώνα σε ένα χωριό μιας επαρχιακής πόλης της Σκωτίας. Τα απομνημονεύματα του Ρόντερικ Μακρέι είναι το υλικό για την δημιουργία αυτού του εξαιρετικού έργου που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Booker.

Η ζωντάνια που αποπνέει το κείμενο συνίσταται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένο

“Γράφω αυτό το κείμενο κατόπιν επιθυμίας του δικηγόρου μου κυρίου Άντριου Σίνκλερ, ο οποίος από τότε που φυλακίστηκα εδώ στο Ινβερνές μου φέρεται με περισσότερη ευγένεια απ’ όση αξίζω και δικαιούμαι…”

Ο ήρωας μας, όπως μας αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του, είναι ένας δεκαεπτάχρονος καλλιεργητής που ζει στο Κολντούι, ένα συνοικισμό 9 σπιτιών που ανήκει στην επαρχία Άπλκρος και έχει ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι φτωχικές, αν κι ο ίδιος ο Ρόντερικ δεν παραπονιέται γι’ αυτό,  το δέχεται ως μια γενικότερη συνθήκη που αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ο Ρόντερικ δεν έχει το προφίλ ενός δολοφόνου κι ο Macrae το καταδεικνύει σε κάθε σελίδα είτε μέσω του εξομολογητικού του κειμένου είτε ακόμα και στην γνωμάτευση του στρυφνού κυρίου Τόμσον.

“Ήταν προφανές ότι ο Ρ-Μ- δεν ήταν ο μανιακός που παραληρεί, ο τρελός της λαϊκής φαντασίας…αναμφίβολα, από όσα έχω παρατηρήσει ως τώρα, ο Ρ-Μ- εμφάνιζε κάποιο βαθμό ευφυϊας…”

Στις 400 σχεδόν σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει πέρα από τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων μιας άλλης εποχής,  τον τρόπο σκέψης παραγόντων μιας μικρής βορειοευρωπαϊκής κοινότητας , όπως του παπά της ενορίας ή του δασκάλου. Θα γοητευτεί από τις λυρικές αφηγήσεις του συγγραφέα και θα τον συνεπάρει η εξέλιξη της ιστορίας με την αγωνία για την τύχη του ήρωα που αγγίζει τα όρια του θρίλερ. Αλλά επειδή ένα ευφάνταστο βιβλίο δεν εξαντλείται μόνο σε αυτά, και εδώ μπαίνει η συμβολή του συγγραφέα στο κείμενο, θα διατυπωθούν γνώμες/απόψεις  για την ανθρώπινη φύση και τα ένστικτα.

 

“Αναρωτήθηκα αν υπήρχε πράγματι κάποια τυχαία αλήθεια στο σχόλιο του αγρότη, για την δυσκολία να καταλάβει κανείς τι έχει στο μυαλό του ένας άλλος άνθρωπος. Φυσικά, όταν ένας άνθρωπος έχει τα λογικά του, μπορεί κανείς να τον ρωτήσει απλώς και, υποθέτοντας ότι οι απαντήσεις του είναι αληθείς, να αποδεχτεί την αφήγηση του για το τι μπορεί να σκεφτεί την τάδε ή τη δείνα στιγμή. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ασχολείσαι με εκείνους που ζουν στις παραμεθορίους της παράνοιας και οι οποίοι εξ ορισμού, δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του δικούς τους μυαλού”. 

Ένα μυθιστόρημα που η τρέλα προσκρούει στα στενά όρια της λογικής δημιουργώντας ένα σκηνικό μυστηρίου.

 

Η βιβλιοπρόταση…

“Ο λόγος που δεν μπορείς να “δεις” τους κανονισμούς είναι επειδή δεν υπάρχουν κανονισμοί, τουλάχιστον όπως φαίνεται να πιστεύεις. Είναι σαν να ζητάς να δεις τον αέρα που αναπνέουμε. Φυσικά, υπάρχουν κανονισμοί, αλλά δεν μπορείς να τους δεις. Οι κανονισμοί υπάρχουν επειδή αποδεχόμαστε την ύπαρξή τους και επειδή χωρίς αυτούς θα επικρατούσε αναρχία.”

Το βιβλίο του Graeme Macrae Burnet “Το ματωμένο του έργο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Graeme Macrae Burnet (Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ, 1967) γεννήθηκε στο Κιλμάρνοκ της Σκοτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Σινεμά στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους. Έζησε κάποια χρόνια στη Γαλλία, την Τσεχία και την Πορτογαλία. Έχει εκδώσει ένα ακόμα μυθιστόρημα με τίτλο The Disappearance of Adele Bedeau (2014). Το Ματωμένο του έργο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, ενώ συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Booker. Ζει στη Γλασκόβη.

 

 

2