Το The Book.Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο τη μελέτη του Ιωάννη Β. Δασκαρόλη για τον Ιωάννη Κολοκοτρώνη, γιου του Θεόδωρου με τον τίτλο << Γενναίος Κολοκοτρώνης: Ο έφηβος οπλαρχηγός του 1821>>.

 

Ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης γεννήθηκε το 1977 και κατάγεται από τη Μεσσήνη (Νησί) Μεσσηνίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA του Πανεπιστημίου Hertfordshire. Επίσης, είναι υποψήφιος διδάκτωρ Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε ιστορικά περιοδικά και στο διαδίκτυο, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές για ζητήματα που αφορούν την ιστορία, ενώ το 2019 δημοσιεύτηκε η πρωτότυπη μελέτη του για τα μεσοπολεμικά Δημοκρατικά Τάγματα από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης ξεκίνησε την ιερή αποστολή του  για την ελευθερία στην εφηβική ηλικία των 15 ετών κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς και ορίστηκε πρώτη φορά οπλαρχηγός σε ηλικία 16 ετών. Έλαβε μέρος ,όπου και διακρίθηκε, σε όλες τις μεγάλες νικηφόρες μάχες που έλαβαν χώρα στην Πελοπόννησο στα πρώτα στάδια της Επανάστασης, πολεμώντας και κινδυνεύοντας στην πρώτη γραμμή.

 

Ήταν από τους λίγους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που εκστράτευσε δύο φορές εκτός αυτής (στη Δυτική Στερεά Ελλάδα το 1822 και στην πολιορκία της Ακρόπολης το 1827). Υπηρέτησε ως “άγρυπνος φρουρός” και πολύτιμος συμπολεμιστής πλάι στον Καραϊσκάκη σε όλες τις μάχες που προηγήθηκαν της τελικής καταστροφής των Ελλήνων στο Ανάλατο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που οδήγησε στον ηρωικό του θάνατο.

 

Ο Ιωάννης ή Γενναίος Κολοκοτρώνης ο οποίος διέθεσε τη ζωή του στα πεδία των μαχών κάτω από τις διαταγές του πατέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, εντούτοις δεν γνώρισε την ιστορική αναγνώριση στη συνείδηση του ελληνικού λαού, που αναμφίβολα του άξιζε εξ αιτίας του εκτοπίσματος του ονόματος του πατέρα του. Η παρούσα βιογραφία έχει ως στόχο ακριβώς να επανορθώσει αυτή την αδικία.

 

Στο βιβλίο εξετάζεται σε βάθος η στάση του Γενναίου στις δύο εμφύλιες διαμάχες όπου πρωταγωνίστησε, η εμπνευσμένη και ολόψυχη στήριξη που παρείχε στον Καποδίστρια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αλλά και οι σημαντικές υπηρεσίες του στη διατήρηση των ισορροπιών στις επαρχίες της Πελοποννήσου κατά το χρονικό διάστημα των δύο ετών της αναρχίας που ακολούθησαν ύστερα από τη δολοφονία του Κυβερνήτη. Τέλος, γίνεται η αποτίμηση της προσωπικότητάς του όπως αυτή αποκαλύπτεται στα χρόνια της Επανάστασης και μια περιληπτική  αναφορά για τον τρόπο που οι Έλληνες πολέμησαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

 

Το υλικό και οι πληροφορίες της βιογραφίας βασίζονται στα τέσσερα γραπτά αρχεία που έχει αφήσει ο στρατηγός (Επιστολαί και διάφορα έγγραφα αφορώντα την ελληνικήν Επανάστασιν (1821-1827), Αθήνα 1856, Απομνημονεύματα, Απομνημονεύματα (Χειρόγραφον Δεύτερον 1821-1862) με εισαγωγή και σημειώσεις του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, Διάφορα έγγραφα και επιστολαί αφορόντα τας κατά το 1832 μετά τον θάνατον του Καποδίστρια συμβάσας κατά την Ελλάδα ανωμαλίας και αναρχίας) και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές των πρώτων πολεμικών επιτυχιών της Επανάστασης, των εμφυλίων πολέμων, της καταπολέμησης του Ιμπραήμ, της περιόδου Καποδίστρια και της αναρχίας που ακολούθησε.

 

Καλή ανάγνωση!

 

 

0