Irene Vallejo «Πάπυρος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της Ιρένε Βαγέχο «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» σε μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη.

 

Ένα ταξίδι στη ζωή του βιβλίου: μια διαδρομή με στάσεις στα πεδία μάχης του Αλέξανδρου, στα παλάτια της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις πρώτες βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια χειρογράφων, στις πυρές όπου καίγονταν απαγορευμένοι κώδικες, και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. Ένα νήμα που ενώνει τους κλασικούς με τον ιλιγγιώδη σύγχρονο κόσμο…

 

Το Βιβλίο

Irene Vallejo «Πάπυρος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Τίτλος: Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Συγγραφέας: Irene Vallejo
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
ISBN: 978-618-03-2857-8
Σελίδες: 544
Τιμή: 19,90€

 

Πώς διασχίζουν οι λέξεις τον χώρο και τον χρόνο; Ένα βιβλίο για την Ιστορία των βιβλίων.

 

Μια περιπλάνηση µε στάσεις στα πεδία των µαχών του Αλέξανδρου και στη Βίλα των Παπύρων, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρο­γράφων, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευμένοι κώδικες και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000.

Ένα νήμα που ενώνει τους κλασικούς µε τον σύγχρονο κόσμο…

Μια συλλογική περιπέτεια µε ήρωες χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία συνέβαλαν στη δημιουργία και την προστασία των βιβλίων: αφηγήτριες, γραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, πλανόδιοι πωλητές, δασκάλες, λόγιοι, κατάσκοποι, εξεγερμένοι, μοναχές, σκλάβοι, τυχοδιώκτριες… αναγνώστες σε κορυφές βουνών και δίπλα στη θάλασσα, στις πρωτεύουσες που σφύζουν από ζωή και σε απομακρυσμένους θύλακες όπου βρίσκει καταφύγιο η γνώση σε χαοτικούς καιρούς. Οι απλοί άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων δεν καταγράφει η Ιστορία, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου.

Ένα βιβλίο για την Ιστορία των βιβλίων. Ένα ταξίδι στη ζωή του βιβλίου και όσων το διαφύλαξαν για σχεδόν 30 αιώνες επιχειρεί η Ισπανίδα κλασικίστρια Irene Vallejo στο πολυβραβευμένο αυτό βιβλίο της που λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές από το αναγνωστικό κοινό, τους ειδήμονες αλλά και τους ομοτέχνους της, και κατακτά την κορυφή των ευπώλητων σε όλες τις χώρες (περισσότερες από 30 γλώσσες) στις οποίες κυκλοφορεί.

 

«Η αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα διαπερνά κάθε σελίδα αυτού του αριστουργήματος. Είμαι σίγουρος ότι θα διαβάζεται από τους σημερινούς αναγνώστες, αλλά και για πολλά χρόνια ακόμα».
Mario Vargas Llosa, Νόµπελ Λογοτεχνίας 2010

 

«Μια απολαυστική περιδιάβαση στην ιστορία του βιβλίου. Άλλη μια απόδειξη πως το βιβλίο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη».
Le Figaro

 

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε ιστορίες που «υφάνθηκαν» πριν από χιλιετίες. […] η ανθρωπότητα αψήφησε την απόλυτη ηγεμονία της καταστροφής επινοώντας τη γραφή και τα βιβλία. […]. Με έναν μυστήριο και αυθόρμητο τρόπο, η αγάπη για τα βιβλία δημιούργησε μια αόρατη αλυσίδα ανθρώπων, οι οποίοι, χωρίς να γνωρίζονται, έσωσαν τον θησαυρό των καλύτερων αφηγήσεων, ονείρων και σκέψεων στα βάθη των αιώνων.
IRENE VALLEJO

 

Ξεφυλλίστε κάποιες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ

Η Συγγραφέας

H Irene Vallejo (Σαραγόσα, 1979) σπούδασε Κλασική Φιλολογία και πήρε το διδακτορικό της από τα Πανεπιστήµια της Σαραγόσα και της Φλωρεντίας. Είναι συγγραφέας µυθιστορηµάτων, δοκιµίων και παιδικών βιβλίων, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο. O Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα έχει γνωρίσει µεγάλη επιτυχία όχι µόνο στην Ισπανία αλλά και διεθνώς, αφού µεταφράζεται σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει αποσπάσει σηµαντικά βραβεία.

 

Irene Vallejo «Πάπυρος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

0