Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του John Edgar Wideman “Γράφοντας για να σώσω μια ζωή: Ο φάκελος Λούις Τιλ” σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου.

 

 

Το Βιβλίο

John Edgar Wideman

“Γράφοντας για να σώσω μια ζωή

Ο φάκελος Λούις Τιλ”

Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου

σελίδες: 344 | isbn:  978-960-435-673-7 | τιμή: 17,70 ευρώ

 

Το 1955 ο δεκατετράχρονος Αφροαμερικανός Έμετ Τιλ ταξιδεύει με το τρένο από το Σικάγο στο Μισισίπι. Σφυρίζει με θαυμασμό, βλέποντας ένα λευκό κορίτσι. Τον απάγουν και τον δολοφονούν, αφού προηγουμένως τον βασανίσουν. (Η φωτογραφία του παραμορφωμένου προσώπου του θα στοιχειώσει τον Γουάιντμαν.) Οι δολοφόνοι του, λευκοί, δικάζονται και αθωώνονται. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ανασύρεται το φάντασμα του πατέρα τού Έμετ, του Λούις Τιλ, που υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καταδικάστηκε σε θάνατο για βιασμό. Οικογενειακή η ευθύνη, αποφαίνεται το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται αποκλειστικά από λευκούς.

Ο Γουάιντμαν, εξήντα χρόνια μετά, αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση του Λούις Τιλ, η οποία στην εποχή της είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο. Αποκαλύπτονται κενά και σιωπές (ιδίως η σιωπή του Λούις Τιλ), που αφήνουν να διαφανεί μια άλλη αλήθεια. Ο Γουάιντμαν, αναμειγνύοντας ιστορικά και αυτοβιογραφικά γεγονότα, και καταφεύγοντας, όπου χρειάζεται, στη μυθοπλασία, γράφει ένα βιβλίο σπαρακτικό και επίκαιρο όσο ποτέ, θέτοντας στο μικροσκόπιο μια αμερικανική κοινωνία που μαστίζεται από τον ρατσισμό, την αδικία και τη βία.

***

 

 

Για το βιβλίο

Το Γράφοντας για να σώσω μια ζωή είναι ένας απρόβλεπτος συνδυασμός ιστορίας και μυθοπλασίας, γραμμένος από έναν βαθυστόχαστο συγγραφέα. Η ιδιοφυής σύλληψη, στην οποία στηρίζεται το βιβλίο του, έγκειται στο ότι, για να κατανοήσει κανείς τη ζωή και τον θάνατο του Έμετ, της Μέιμι και του Λούις Τιλ –γιου, μητέρας, πατέρα–, δεν αρκεί μόνο ένα μέσο της ανθρώπινης αντίληψης. Πρόκειται για ένα σπάνιο και εμπνευσμένο ντοκουμέντο.

Ρίτσαρντ Φορντ

 

Αφήγηση υπέροχη και οδυνηρή, η οποία ξεθάβει τα φαντάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν μια μονοδιάστατη πραγματικότητα. Δουλειά του μυθιστοριογράφου να ανασυστήσει το σκηνικό.

Libération

 

O Γουάιντμαν μιλάει για τον καρκίνο του ρατσισμού: με μια ψυχρή οργή, διακριτικός, άοπλος, αλλά επίμονος, αντιμετωπίζει το τραγικό.

Le Monde

 

Ένα αξιοθαύμαστο, σκληρό, σοβαρό και λυρικό έργο.

Télérama

 

***

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Τζων Έντγκαρ Γουάιντμαν γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον το 1941. Ταλαντούχος παίκτης του μπάσκετ, γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (όπου θα συναντήσει μόνο μια δεκάδα Αφροαμερικανών σπουδαστών). Κάνει λαμπρές σπουδές και είναι ο δεύτερος Αφροαμερικανός που σπουδάζει στην Οξφόρδη κερδίζοντας την υποτροφία Rhodes. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Γουαϊόμινγκ, της Πενσυλβάνια και της Μασαχουσέτης, καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το PEN/Faulkner Award μυθιστορήματος, και για το σύνολο του έργου του με τα βραβεία John Dos Passos, MacArthur «Genius Grant» και Aniesfield-Wolf Book Award.

Το Γράφοντας για να σώσω μια ζωή τιμήθηκε στη Γαλλία με το βραβείο Femina étranger.

 

 

 

1