Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του Juan Gabriel Vásquez “Τραγούδια για την πυρκαγιά” σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

 

 

Ο συγγραφέας του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος “Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν” επιστρέφει στη μικρή φόρμα: εννέα διηγήματα με ήρωες ανθρώπους μπροστά σε ηθικά διλήμματα, που αντικατοπτρίζουν την αφηγηματική δεξιότητα του Juan Gabriel Vásquez και τη βαθιά του κατανόηση για τη ζωή των άλλων.

Τα Τραγούδια για την πυρκαγιά τιμήθηκαν με το Βραβείο Biblioteca de Narrativa Colombiana 2020

 

 

Το Βιβλίο

Juan Gabriel Vásquez

“Τραγούδια για την πυρκαγιά” (Cancionespara el incendio)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αχιλλέας Κυριακίδης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Διηγήματα

ISBN: 978-960-572-332-3

ΣΕΛΙΔΕΣ:256

ΣΧΗΜΑ: 13,3 Χ 20,5 εκ.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαλακό

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρήστος Κούρτογλου

ΤΙΜΗ: 15,50€ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)

ΒΑΡΟΣ: 373 γρ.

Διαθέσιμο και σε ebook

 

Μια φωτογράφος, ιχνηλατώντας την αλήθεια, αντιλαμβάνεται κάτι που θα προτιμούσε ν’ αγνοεί. Ένας βετεράνος του Πολέμου της Κορέας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, στη διάρκεια μιας συνάντησης που αρχικά φαινόταν ακίνδυνη. Ο αφηγητής, παίζοντας κομπάρσος στο γύρισμα μιας ταινίας του Πολάνσκι, παρατηρεί το πρόσωπο του σκηνοθέτη, ψάχνοντας για σημάδια στον απόηχο της δολοφονίας της Σάρον Τέιτ. Η διαδικτυακή αναζήτηση ενός βιβλίου που είχε εκδοθεί το 1887, οδηγεί έναν συγγραφέα ν’ ανακαλύψει τη ζωή μιας παθιασμένης γυναίκας.

 

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι άνδρες και γυναίκες που έχουν υποστεί βία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, και η ζωή τους αλλάζει ολοκληρωτικά από μια τυχαία συνάντηση ή τη δράση ακατανόητων δυνάμεων.

 

 

Σπουδαίο βιβλίο. Εννέα στιγμές του παρελθόντος που αντιστέκονται στη λήθη. […]Ένα συνεκτικό, σπονδυλωτό, σχεδόν τέλειο βιβλίο.

El Cultural

 

Ένα κείμενο τόσο ζωηρό και ευαίσθητο όσο και κρυστάλλινα καθαρό. […]Έξοχο γράψιμο.

La Razón

 

Η συλλογή διηγημάτων Τραγούδια για την πυρκαγιά αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη λογοτεχνική καριέρα ενός συγγραφέα που γνωρίζει πολύ καλά προς τα πού πηγαίνει, αφού δεν έχει άλλη επιλογή από το να μένει πιστός στην αποστολή του.

El Tiempo

 

Ο Vásquez δημιούργησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιδραστικά έργα στη Λατινική Αμερική αυτού του αιώνα.

The New York Review of Books

 

Μια αυθεντία στο να μελετά τις ρωγμές των ανθρώπων αλλά και τις αποφάσεις τους που οδηγούν σε λανθασμένους δρόμους. […]Ένας καταξιωμένος συγγραφέας που χειρίζεται άψογα τόσο τη μικρή όσο και τη μεγάλη φόρμα.

Livres Hebdo

 

Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παγκοσμίως.

La Repubblica

 

 

Ο Συγγραφέας

Photo: Nina Subin

Ο Juan Gabriel Vásquez (Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες) γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το 1973, και σπούδασε Λατινοαμερικανική Λογοτεχνία στη Σορβόνη.

Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων, καθώς και τέσσερις συλλογές φιλολογικών δοκιμίων. Στα ελληνικά, κυκλοφορούν, από τις εκδόσεις Ίκαρος, τα βιβλία του: Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν (2014), Οι πληροφοριοδότες (2015), Η μορφή των λειψάνων (2018), Οι υπολήψεις (2019) και Τραγούδια για την πυρκαγιά (2020).Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, σημαντικότερα των οποίων είναι το PremioAlfaguara (2011), το English Pen Award (2012), το Prix Roger Caillois (2012), το Premio Von Rezzori (2013), το IMPAC Dublin Literary Award (2014), το Premio Real Academia Española (2014) και το Βραβείο Biblioteca de NarrativaColombiana (2020).

Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε 28 γλώσσες και σε περισσότερες από 40 χώρες. To 2016 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Περισσότερα για τον συγγραφέα: https://ikarosbooks.gr/authors/vasquez

 

0