Μόλις κυκλοφόρησε μια  επίκαιρη έκδοση, από τον  εκδοτικό οίκο Παπαζήση, στο πλαίσιο της σειράς Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική. Την έκδοση επιμελείται ο διευθυντής της σειράς αν. καθηγητής Διεθνών  Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Ντάλης.

 

Σωτήρης Ντάλης (εισαγωγή-επιμέλεια), Mare Nostrum: Μετατοπίσεις ισχύος στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου. Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές Προκλήσεις, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2020, σελ. 706

 

Κύριο χαρακτηριστικό του βιβλίου αυτού είναι η συγκέντρωση των προσεγγίσεων πενήντα περίπου διαφορετικών πολιτικών, διεθνολόγων, διπλωματών, ακαδημαϊκών, και αρθρογράφων· οι οποίοι προσφέρουν μέσα από τα κείμενά τους εύληπτες αλλά και πλήρως διαφωτιστικές αναλύσεις διαφορετικών όψεων αυτού που βιώνουμε σήμερα ως κατάσταση και ως προοπτική στην περιοχή.
Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι μέρη. Στις 700 σελίδες του αναλύονται τομείς όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα νέα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα, η θέση και ο ρόλος της Ε.Ε., η προσφυγική κρίση, ο ρόλος των ΗΠΑ κλπ. Μάλιστα, το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη θέση και τον ρόλο της Κύπρου στο νέο σκηνικό.

Στην εκτενή εισαγωγή του, ο επιμελητής της έκδοσης  Σωτήρης Ντάλης κάνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της πολυμορφίας του μεσογειακού χώρου, και αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της σχέσης Ευρώπης και Μεσογείου διαχρονικά – αλλά και κάτω από τον φακό της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κατάστασης. Η προσέγγιση δεν είναι «στεγνά» περιορισμένη στο πλαίσιο των κλασικών παραμέτρων που μας έχουν συνηθίσει οι διεθνολόγοι. Αγγίζει με ανοιχτό και τολμηρό πνεύμα διαστάσεις που απεγκλωβίζουν την πολιτική ανάλυση από τα στεγανά των καταμετρήσεων του συσχετισμού ισχύος. Αξιοποιώντας πάντα με ρεαλισμό αλλά και τόλμη τις συλλήψεις άλλων επιστημών, της σύγχρονης πνευματικής παραγωγής γενικότερα.  Μέσα από την οπτική της Παγκόσμιας διάστασης, διαγράφει τη μεταψυχροπολεμική κατάσταση και τις προοπτικές που διανοίγονται για την Ευρώπη και τον ρόλο της σ’ αυτήν την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δεν διστάζει δίπλα στις προοπτικές και τις προκλήσεις να τοποθετήσει καθαρά και με παρρησία τις αδυναμίες, τα βαρίδια, τα ελλείμματα. Αλλά και να προτείνει διεξόδους προς το μέλλον.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της έκδοσης – ίσως από τις σημαντικότερες αρετές του βιβλίου – είναι η αρμονική ζεύξη του επιστημονικού λόγου με τον σοβαρό δημόσιο πολιτικό λόγο. Της πρότυπης έρευνας με τη συνθετική προσέγγιση. Με έναν καινοτόμο τρόπο, που «δένει» αρμονικά με τα  κείμενα.  Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαλεχθεί με έννοιες όχι και τόσο συνηθισμένες και «κλασικές». Από τις λειτουργίες της δημόσιας διπλωματίας μέχρι τις στρατηγικές ανατροπές που συνεπιφέρουν οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Από το τι συμβαίνει στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στην Εγγύς Ανατολή, μέχρι τον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της Ευρώπης σε σχέση με το παζλ των υδρογονανθράκων.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση

 

0