Μαρία Γαβαλά «Ο μικρός Γκοντάρ» από τις εκδόσεις Πόλις

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Γαβαλά «Ο μικρός Γκοντάρ».

 

Το Βιβλίο

Μαρία Γαβαλά «Ο μικρός Γκοντάρ» από τις εκδόσεις Πόλις

Μαρία Γαβαλά
“Ο μικρός Γκοντάρ”
σελίδες: 336 | τιμή: 17,70 ευρώ | isbn: 978-960-435-793-2

 

Παρίσι, τέλη της δεκαετίας του ’60. Ο Γκασπάρ Φρενέλ είναι ένας φιλόδοξος νέος κινηματογραφιστής. Με μια 16άρα κάμερα στον ώμο, κάνει σκοπό της ζωής του να αποτυπώσει σε φιλμ τα σημαδιακά ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του. Ο Μάης του ’68, τα ανεπούλωτα τραύματα του Πολέμου της Αλγερίας, η γενοκτονία του λαού της Μπιάφρα, οι βίαιοι εξισλαμισμοί στην Αφρική, η δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα θέματα που τον απασχολούν.

Ένας «κινηματογράφος-αλήθεια», που αιχμαλωτίζει την κοινωνική εξέγερση και τη βία τη στιγμή που διαδραματίζονται.

Η αφήγηση εκτυλίσσεται μέσα από τις αναμνήσεις της Λουκίας Βακαρή, μιας Ελληνίδας σπουδάστριας κινηματογράφου στο Παρίσι, η οποία ενηλικιώνεται, ερωτεύεται και ωριμάζει, με έντονο και ενίοτε οδυνηρό τρόπο, στον απόηχο των μεγάλων κοινωνικών αναταραχών και στη δίνη κρίσιμων προσωπικών αποφάσεων, επιχειρώντας να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Μπορεί ένας καλλιτέχνης να διαχειριστεί, χωρίς απώλειες, το αδιανόητο με τα εκατομμύρια των νεκρών ή ό,τι απέμεινε από μια γενοκτονία, ένα ολοκαύτωμα, ένα αιματηρό πραξικόπημα; Σε ποιο βαθμό διασώζεται η ιστορική μνήμη μέσω εικόνων και αφηγήσεων; Είναι όλες οι μαρτυρίες των επιζώντων αδιάψευστες; Έχει ο κινηματογράφος τη δύναμη να συλλαμβάνει με ακρίβεια τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων, ή αυτό είναι εν μέρει μόνο εφικτό;

 

Η Συγγραφέας

Η Μαρία Γαβαλά γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1947. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σκηνοθέτησε κινηματογραφικές ταινίες (μεταξύ άλλων, Περί έρωτος-Χρυσάνθη, Το άρωμα της βιολέτας, Το μαγικό γυαλί), έγραψε κριτικές για τον κινηματογράφο, μετέφρασε θεωρητικά-κινηματογραφικά κείμενα, καθώς και λογοτεχνικά έργα. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά της Η υπηρέτρια των αγγέλων” (Εστία), “Η κυρία του σπιτιού” (Εστία), “Παραθαλάσσιο θέρετρο το χειμώνα” (Εστία), “Στη δροσιά των κήπων μου” (Εστία), “Ακραία καιρικά φαινόμενα” (Εστία), “Λεμονόκηπος” (Κέδρος), και η συλλογή διηγημάτων “Από γυαλί” (Κέδρος).

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της “Τα κορίτσια της πλατείας” και “Κόκκινος σταυρός”.

Στο εξώφυλλο: Ο Ολλανδός ντοκιμαντερίστας Johan van der Keuken (1938-2001), ενώ κινηματογραφεί την ηρωίδα του Μπέππι Κλάσεν, στα γυρίσματα της ταινίας του Beppie (1965). Δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του φωτογράφου.
(D.R.)

 

Μαρία Γαβαλά «Ο μικρός Γκοντάρ» από τις εκδόσεις Πόλις

 

 

0