Μαρία Ξυλούρη "Πέτρινα πλοία" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο της Μαρίας Ξυλούρη “Πέτρινα πλοία”.

 

Δεκαπέντε διηγήματα για νησιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά

 

Μαρία Ξυλούρη "Πέτρινα πλοία" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Τίτλος: “Πέτρινα πλοία”
Συγγραφέας: Μαρία Ξυλούρη
ISBN: 978-618-03-2448-8
Σελίδες: 168
Τιμή: 12,20€

 

Ιστορίες για ανθρώπους που χάνονται και για όσους μένουν πίσω να θυμούνται.

Σε κάποιους τόπους, οι άνθρωποι έστηναν γύρω από τους τάφους πέτρες σε σχήμα καραβιού, πέτρινα πλοία για να πάνε τους νεκρούς στον άλλο κόσμο. Για τους ζωντανούς, τα πλοία αυτά γίνονταν τόποι συνάντησης και τελετουργίας. Τα διηγήματα αυτής της συλλογής, δεκαπέντε ιστορίες για νησιά κυριολεκτικά ή μεταφορικά, σε θάλασσες πραγματικές ή φανταστικές, είναι πέτρινα πλοία με τον τρόπο τους: αφηγήσεις για ανθρώπους και τόπους που χάνονται, για τα ίχνη τους που κάποτε σβήνουν, και για όσους μένουν πίσω να θυμούνται.

 

«Λένε κάποιοι πως η θάλασσα είναι απλώς ένας καθρέφτης. Τα νησιά δεν είναι παρά αντανακλάσεις των αστεριών· ο ωκεανός, ο ουρανός αντίστροφα. Γι’ αυτό και, όταν έχεις χαθεί στη θάλασσα, αρκεί να σηκώσεις τα μάτια στον ουρανό και τ’ αστέρια θα σου δείξουν τον δρόμο. Στο τέλος, θα χρειαστεί κάποιος να στραγγίξει τον ωκεανό για ν’ ανασύρει τα πτώματα».
Απόσπασμα από το βιβλίο

 

Ο Συγγραφέας

Η Μαρία Ξυλούρη έχει γράψει τα μυθιστορήματα “Rewind” (2009), “Πώς τελειώνει ο κόσμος” (2012, Athens Prize for Literature (2013) και “Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου” (2015) – κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλέντη. Έχει μεταφράσει Ντέιβιντ Μίτσελ, Χάνια Γιαναγκιχάρα και Πολ Όστερ.

 

Μαρία Ξυλούρη "Πέτρινα πλοία" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

1