Μίμος και μίμοι του Μάριου Πλωρίτη, γράφει η Ασπασία Κράλλη

Η Ασπασία Κράλλη, μια εξέχουσα παρουσία  στο θεατρικό σανίδι  και με σημαντικό πέρασμα από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο,  εγκαινιάζει τη στήλη του The Book.Gr  “Εγώ και ένα βιβλίο”, όπου μια προσωπικότητα της Τέχνης κάθε εβδομάδα θα μιλά σε πρώτο πρόσωπο και θα φωτογραφίζεται με το βιβλίο που, ως ένα βαθμό, καθόρισε την πορεία του.

 

Μαθήτρια του μεγάλου Marcel Marceau, η Ασπασία Κράλλη υπήρξε πρωτεργάτρια του Θεάτρου της Σιωπής στη χώρα μας με παραγωγές όπως  η παράσταση “Αναζητώντας τον Οιδίποδα” που γνώρισε θριαμβευτική υποδοχή σε Κίνα και Αγγλία. Στο κείμενο που ακολουθεί η Ασπασία Κράλλη μας μιλά για το βιβλίο “Μίμος και μίμοι” του Μάριου Πλωρίτη που κυκλοφόρησε το 1990 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Κείμενο: Ασπασία Κράλλη

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ  ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ

 

Μίμος και Μίμοι του Μάριου Πλωρίτη, είναι το βιβλίο που με συντροφεύει χρόνια τώρα και το συμβουλεύομαι και παίρνω υλικό για τις ονειροπολήσεις μου, για τις παραστάσεις που ονειρεύτηκα και έκανα και για τα μαθήματα μου σε νέους ηθοποιούς.

Η γιαγιά μου ήταν μικρασιάτισα πρόσφυγας από την Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Η οικογένειά μου και από τους δύο γονείς …… έμποροι ……

Η καλλιτεχνική μου φύση ….ανεξήγητη …από πού ερχόταν κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει…..

Αναγκάστηκα, υπακούοντας στα δεδομένα της εποχής, δεκαετία 60-70 να σπουδάσω νομικά !!!

Με μια υποτροφία για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, φεύγω για το Παρίσι το 1969. Δεν με κρατούσε πια τίποτα. Ανακαλύπτω την σχολή παντομίμας του Μαρσέλ Μαρσώ και μετά από μια διαδικασία ενός μήνα,  γίνομαι δεκτή στη σχολή και κατόπιν φίλη του μεγάλου δάσκαλου. Χάνω φυσικά την υποτροφία …..η μητέρα μου έξαλλη…..

Διαβάζοντας το Μίμος και Μίμοι,  αντιλαμβάνομαι την σπουδαιότητα της τέχνης της μίμησης!! «ΈΣΤΙ ΟΎΝ ΤΡΑΓΩΔΊΑ  ΜΊΜΗΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ ΣΠΟΥΔΑΊΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΊΑΣ ,ΜΈΓΕΘΟΣ ΕΧΟΎΣΗΣ»

Αποφασίζω λοιπόν να αρχίσω να κάνω πραγματικότητα τις ονειροπολήσεις μου.

Αποτέλεσμα ….7 παραστάσεις του θεάτρου της Σιωπής «Μήδεια από Σιωπή», «Άδης δωματίου»,  «ο έρωτας δαγκώνει», «η άτακτη τάξη» , «Πενθέας Πάσχων»,  «Αναζητώντας τον Οιδίποδα»……. Και κάθε φορά το βιβλίο Μίμος και Μίμοι στο προσκεφάλι μου.

Κάποια στιγμή , μέσα από τα διαβάσματά μου, ανακαλύπτω ότι,  η Καισαρεία, η γενέτειρα πόλη της μικρασιάτισας γιαγιάς μου θεωρείται η πόλη όπου τιμούσαν και ανέπτυσσαν ιδιαίτερα την παντομίμα . Καισαρεία , η πόλη της παντομίμας …έτσι αναφέρεται.!!!

Αυτά λοιπόν για το βιβλίο που αγαπώ και ανατρέχω εδώ και 30 περίπου χρόνια.

Όσο για το από πού έλκει ο κάθε άνθρωπος την μοίρα του ….άγνωστο……

 

Μίμος και μίμοι του Μάριου Πλωρίτη, γράφει η Ασπασία Κράλλη

 

 

 

1