Μολιέρος "Ο Φιλάργυρος - Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής", γράφει η Αντωνία Θεοχαρίδου

Τη σειρά δοκιμίων Altera Pars συνεχίζει  ένα κείμενο της Αντωνίας Θεοχαρίδου με αφορμή τις διασκευές που ετοίμασε για παιδιά και έφηβους, του Φιλάργυρου και του Κατά Φαντασίαν Ασθενή του Μολιέρου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη.

 

 

Κείμενο: Αντωνία Θεοχαρίδου

 

 

Η διασκευή των θεατρικών έργων του Μολιέρου Φιλάργυρος και Κατά Φαντασίαν Ασθενής προέκυψε από την αγάπη μου για πειραματισμό και καινοτομία σε ό,τι αφορά τη φόρμα και τα εκφραστικά μέσα ενός θεατρικού κειμένου. Έγινε με όλο τον σεβασμό που οφείλεται σ’ ένα κλασικό έργο και, παράλληλα, με την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον τού νεανικού κοινού θα στραφεί προς  το ποιοτικό θέατρο και την τέχνη γενικότερα. Η διαχρονικότητα του θέματος και η άρτια δομή των συγκεκριμένων κειμένων επέτρεψαν τη γέννηση δύο άλλων, νέων, προσαρμοσμένων στις συνθήκες μιας εφηβικής ερασιτεχνικής παράστασης· δηλαδή: περιορισμένος αριθμός προβών, αδυναμία επιλογής των « άριστων»  λόγω μη συμμετοχής ή δεοντολογίας, ερασιτεχνισμός, περιορισμένα σκηνικά αντικείμενα και αρκετές φορές, ερασιτέχνης σκηνοθέτης.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ με τη διασκευή των συγκεκριμένων κλασικών κειμένων είναι ότι προσεγγίζουν διαχρονικά θέματα που αφορούν τους εφήβους,  όπως οι σχέσεις γονέων και παιδιών, οι σχέσεις μεταξύ αδελφών, ο νεανικός έρωτας, η φιλία. Όλες οι σχέσεις δοκιμάζονται και κρίνονται· οι ήρωες κινούνται σ’ ένα ρομαντικό πλαίσιο, μιας άλλης εποχής,  στοιχείο που γοητεύει τους νεαρούς ηθοποιούς  και τους βοηθάει να μπουν στον ρόλο και να τον υποδυθούν με μια σχετική άνεση. Οι αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης και οι εμμονές ξορκίζονται μέσα από τους κωμικούς διαλόγους  δίνοντας τροφή για προβληματισμό και συζήτηση.

Η σχετικά μικρή έκταση του κειμένου, η λιτότητα, η μουσικότητα και ο ρυθμός της γλώσσας είναι κάτι που μ’ ενδιαφέρει πολύ, γιατί διευκολύνει την απομνημόνευση του κειμένου και δεν κουράζει τον θεατή.

Το ανέβασμα στη σκηνή και των δυο αυτών έργων απέδειξε ότι οι έφηβοι διψούν για συμμετοχή σε θεατρικές ομάδες. Επιβεβαίωσε, επίσης, τη θέση μου ότι κείμενα με καλή δομή, ρυθμό και θεματολογία που αγγίζει την εφηβική ψυχή, μπορούν να καλλιεργήσουν την αγάπη για το ποιοτικό θέατρο, αλλά και να βοηθήσουν τους έφηβους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο που τους περιβάλλει.

 

 

Μολιέρος "Ο Φιλάργυρος - Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής", γράφει η Αντωνία Θεοχαρίδου

Η Αντωνία Θεοχαρίδου είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με  μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διδακτική της Γαλλικής Γλώσσας» (Rouen/Γαλλία και Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο/Πάτρα) καθώς και στη Δημιουργική Γραφή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Είναι κάτοχος διπλώματος με τίτλο «Εμψυχώτρια Δημιουργικής Γραφής» του Ινστιτούτου Δημιουργικής Γραφής «ESPRIT-LIVRE» (Γαλλία).

 

Επιμέλεια: Γρηγόρης Δανιήλ

 

0