Από τις εκδόσεις Εύμαρος κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Νίκου Δροσάκη «Εγκλεισμός ονείρου».

 

 

Ο Πέτρος Κακολύρης έκανε την επιμέλεια της έκδοσης, η Μαρώ Τριανταφύλλου τη φιλολογική επιμέλεια, η Κατερίνα Χαραλαμπίδου την εικαστική επιμέλεια/σελιδοποίηση, ο Γιώργος Κολιός το εικαστικό στο εξώφυλλο.

 

 

Το Βιβλίο

Νίκος Δροσάκης

«Εγκλεισμός ονείρου»

Σελίδες: 64

Αρχική Τιμή: 7,00 €

ISBN: 978-618-5162-71-9

Διαστάσεις  14×20

 

Τα περισσότερα ποιήματα γράφτηκαν την περίοδο του lockdown και κοιτώντας απ’ το παράθυρο τον εγκλεισμένο κόσμο, το κοινωνικό τοπίο θύμιζε πολλές φορές μπεκετικό σκηνικό: Γκρίζα τρύπα γυμνή – εδώ πάλι | απ’ το παράθυρο κοιτώ με το κιάλι | να δω τον ορίζοντα, μια εικόνα ζωντανή [μπέκετ]. Η συλλογή αρχίζει με το φόβος θανάτου, «πρόδρομος και αμφίδρομος στην πρόοδο και στη φθορά», από το πρωτόγονο αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Μετά ακολουθούν οι μικροί άλλοι και η ρήξη, οι άγιοι των σκουπιδιών, καθώς και το ώρα δώδεκα παρά τα κοινωνικά και πολιτικά ζητούμενα της συλλογής. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι της φυγής [ανατολή] και του ταξιδιού [συμπληγάδες] από τον κόσμο του φεγγαριού [αμυγδαλιές] στον εναγκαλισμό με τον ήλιο [φαέθων].  Το ποίημα τυχαία παρεμβολή, περιγράφει τον «αγάπης αγώνα άγονο» όπως και τα Ιούδας και πιστεύω, την απατηλή σύνδεση με τον κόσμο της ανειλικρίνειας, καθώς και τη φυσική απέχθεια για τον κόσμο του ψεύδους, μάταια επιζητώντας την ανάσταση του έρωτα στο νούφαρο. Πριν απ’ όλα όμως υπερέχει, η εξομολόγηση στο πρώτο πρόσωπο και ο αυτοσαρκασμός [οιωνοί οίκαδε] Η δύναμη και αξία της πατρικής σχέσης παρουσιάζεται στα ποιήματα: αθώοι και φωνούλα και η παιδική μύηση στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών στο ποίημα γιαγιά. Το πέπλο και η Μαντόνα είναι τα αθώα βήματα του νεανικού έρωτα και σε πιο ώριμη ηλικία το Μεταφυσική του έρωτατα τρία θ. Τα τίμια ξύλα είναι το βίωμα της επιστροφής και επανασύνδεσης του με τις πατρογονικές ανάσες των Κρητών και τις επιταγές που του δίνουν οι φωνές τους.

 

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Φουάρ μπαρ–γκαλερί στις 8 Οκτωβρίου. Για το βιβλίο μίλησε η Μαρώ Τριανταφύλλου και ο Γιάννης Κυπαρίσσης. Ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί: Ηλεάνα Μπάλλα και Δημήτρης Όντος, ενώ συντόνισε η συγγραφέας Ειρήνη Δερμιτζάκη. Προβλήθηκαν αποσπάσματα απ’ τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Νίκος: Μικροί Άλλοι (2008), Φόβος θανάτου (2011), Οι άγιοι των σκουπιδιών (2020) που αποτελούν και ποιήματα της συλλογής.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Νίκος Δροσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή Τράγκα το 2003. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Οι θεάτρικές διασκευές του: Τομ Σώγερ, Σκρουτζ, Παραμύθι χωρίς Όνομα και Βασίλισσα του Χιονιού έχουν παρασταθεί στο Νέο Θέατρο Θεσ/νίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, την Πειραματική Σκηνή Καμαλάτας και από την Καλλιτεχνική Εταιρεία ArtesMundi.

Έχει, επίσης, σπουδάσει Εικονοληψία και έχει σκηνοθετήσει μία ταινία μικρού μήκους και τρία ντοκιμαντέρ, με συμμετοχές στα Φεστιβάλ Δράμας, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης. Αυτοδίδακτος γνώστης γλωσσών προγραμματισμού, δραστηριοποιείται ως προγραμματιστής και καλλιτέχνης.

Το βιβλίο “εγκλεισμός ονείρου” που εκδόθηκε τον Αύγουστο 2020 από τις εκδόσεις Εύμαρος, αποτελεί την πρώτη του ποιητική συλλογή.

 

 

1