Νίκος Ράπτης "Πολιτική Φιλοζωία" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Ράπτη “Πολιτική Φιλοζωία – Ένα κίνημα γεννιέται”

 

«Εάν οι τοίχοι των σφαγείων ήταν γυάλινοι, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι» Paul McCartney

Ένα πολιτικό μανιφέστο υπέρ μιας αναδυόμενης ιδεολογίας που θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας.

 

 

Το Βιβλίο

Νίκος Ράπτης "Πολιτική Φιλοζωία" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Νίκος Ράπτης

“Πολιτική Φιλοζωία”

ISBN: 978-618-03-2285-9

Σελίδες: 152

Τιμή: 12,20€

Ημερομηνία Έκδοσης: 05/03/2020

Διαστάσεις:  14 Χ 20,5

Εξώφυλλο:  Μαλακό

 

Για τους περισσότερους, ο όρος «φιλοζωία» παραπέµπει σε µια καλοκάγαθη και κάπως ιδιότροπη στάση ζωής. Παρουσιάζεται ως η υπέρµετρη συναισθηµατική προσκόλληση στα ζώα, συνήθως στα ζώα συντροφιάς, στα γατάκια και στα σκυλάκια.

Η Πολιτική Φιλοζωία βρίσκεται πέραν αυτής της καλοπροαίρετης συµπεριφοράς. Βασική µας θέση είναι πως πλέον η στάση του ανθρώπου προς τα ζώα θα καθορίζει όλα τα σπουδαία πολιτικά ζητήµατα. Η προστασία των ζώων, η ευηµερία τους και η απελευθέρωσή τους από τον ανθρώπινο ζυγό θα κρίνουν εντέλει εάν θα έχουµε πόλεµο ή ειρήνη, δηµοκρατία ή αυταρχισµό, ευηµερία ή φτώχεια.

Αυτός ο ισχυρισµός µοιάζει σίγουρα υπερβολικός. Δεν πατάει σε καµία εµπειρία µας. Δεν αποδεχόµαστε εύκολα πως η σχέση του ανθρώπου µε τα ζώα είναι σηµαντική για την πολιτική. Συνηθίσαµε τα ζώα στο περιθώριο, σαν χνουδωτά αποκούµπια, σάκους πρώτων υλών και αξιοθέατα. Αυτός ίσως να είναι ο κόσµος που κληρονοµήσαµε. Αλλά δεν είναι εκείνος που θα παραδώσουµε.

Όποιος καταδικάζει τη βία καταδικάζει τόσο τον πόλεµο όσο και τον βασανισµό των ζώων. Όποιος αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη αγωνίζεται όχι µόνο για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, αλλά και για τα δικαιώµατα των ζώων. Όποιος ενδιαφέρεται για τη σωτηρία του πλανήτη µας οφείλει να επιθυµεί και τη σωτηρία των ζώων.

Από τον πρόλογο του ROBERT GABEL

 

 

Είναι η µοίρα της κάθε αλήθειας να την περιγελούν πριν την αναγνωρίσουν. Κάποτε θεωρείτο ανοησία η σκέψη πως οι έγχρωµοι είναι αληθινοί άνθρωποι και τους αξίζει ανθρώπινη µεταχείριση. Αυτή η «ανοησία» είναι πια αυταπόδεικτη αλήθεια. Σήµερα θεωρείται υπερβολική η άποψη πως κάθε ζωντανό πλάσµα –έως την πιο απλή µορφή ζωής– έχει ηθική υπόσταση. Θα έρθει όµως καιρός που οι άνθρωποι θα εκπλήσσονται επειδή η ανθρωπότητα χρειάστηκε τόσο πολύ καιρό µέχρι να αναγνωρίσει πως δεν είναι δυνατό να θεωρείται «ηθική» η απερίσκεπτη βλάβη κατά κάθε είδους ζωής.

ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΣΒΑΪΤΣΕΡ

 

Δείτε ΕΔΩ τα περιεχόμενα κια ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες.

 

 

Ο Συγγραφέας

Νίκος Ράπτης "Πολιτική Φιλοζωία" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Νίκος Ράπτης γεννήθηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας και µεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι εκπαιδευτικός και ψυχολόγος. Σήµερα διευθύνει έναν µεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισµό.

Έχει εργασθεί ως συνεργάτης ευρωβουλευτών, ως διδάσκων στα Πανεπιστήµια Αιγαίου και Θεσσαλίας κ.α. Από τη δεκαετία του 1990 συµµετείχε σε διάφορες οικολογικές κινήσεις και κινήµατα. Εξελέγη πολλές φορές µέλος πανελλαδικών οργάνων σε οικολογικά κόµµατα.

Το 2012 ήταν ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους της πολιτικής οικολογίας που συµµετείχαν στην «Κίνηση των 58» για τη σύγκληση της προοδευτικής παράταξης. Έως το 2014 διαχειριζόταν την ιστοσελίδα «προοδευτική πολιτική» (ppol.gr) για την οποία µετέφρασε πάνω από δυόµισι χιλιάδες άρθρα στα δέκα χρόνια της λειτουργίας της.

Αρθρογραφεί τακτικά στον ηλεκτρονικό τύπο (Μεταρρύθµιση, Press Publica κ.ά). Το 2000 εξεδόθη το βιβλίο του Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση. Από το 2016 ενδιαφέρεται έντονα για την πολιτική έκφραση της φιλοζωίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Είναι νυµφευµένος µε την καθηγήτρια χορού Μαρία Δαλαµάγκα.

 

Νίκος Ράπτης "Πολιτική Φιλοζωία" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

0