Μια νέα προσφορά περιμένει τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου.
Καθημερινά από τις 06.00 έως τις 00.00 οι επισκέπτες του Φάρου μπορούν να διαβάσουν βιβλία από τις βιβλιοθήκες του, ενώ χαλαρώνουν σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της πόλης: ο Φάρος προσφέρει πανοραμική θέα 360ο μοιρών σε όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό Κόλπο και απευθείας οπτική επαφή με τον λόφο της Ακρόπολης.Άλλωστε, έτσι είχε φανταστεί οRenzo Piano τον Φάρο.
Οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να δανείζονται τα βιβλία, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τα διαβάζουν όσο βρίσκονται στον Φάρο. Στο ΚΠΙΣΝ πιστεύουμε στην ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί με τους επισκέπτες μας, για αυτό το λόγο τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα για ανάγνωση στον χώρο χωρίς κανένα σύστημα φύλαξης.
Επίσης, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης σε κατάλογο. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται στο δανειστικό τμήμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Τα βιβλία του Φάρου θα λειτουργούν συμπληρωματικά στην υπηρεσία αυτή της ΕΒΕ.
Στο πλαίσιο συνεργασίας του ΚΠΙΣΝμε μορφωτικά ιδρύματα και οργανισμούς αγοράστηκαν βιβλία από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα. Έτσι, ο Φάρος φιλοξενεί στα ράφια του δικές τους εκδόσεις, καθώς και βιβλία που δωρίσθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και παραμένοντας πιστό στη δέσμευση του να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, το ΚΠΙΣΝ φρόντισε να λειτουργούν στον Φάρο δύο σταθμοί εργασίας μέσω των οποίων θα παρέχεται τοπική πρόσβαση σε 543 τίτλους της βιβλιοθήκης ομιλούντων βιβλίων που απευθύνονται σε άτομα με τυφλότητα, περιορισμένη όραση ή δυσαναγνωσία.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ πρόσφατα το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών, όπως ο Θόλος στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.
Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:
- To χειμερινό ωράριο λειτουργίας είναι:
- Πάρκο Σταύρος Νιάρχος:
Δευτέρα – Πέμπτη: 06.00-22.00
Παρασκευή – Κυριακή: 06.00-00.00
- Φάρος: καθημερινά 06.00-00.00
- Υποδοχή ΚΠΙΣΝ: καθημερινά 08.00-22.00
- Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 08.30-22.00
- Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttlebus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.
- Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
- Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το νεότευκτο δ / DeltaRestaurant στο επίπεδο 5Α στο κτίριο της ΕΛΣ.
- Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
- Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
- Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
1