Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Patricio Pron «Το πνεύμα των γονιών μου εξακολουθεί να ανυψώνεται μέσα στη βροχή» σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.

 

Στο βιβλίο του πολυβραβευμένου Αργεντινού συγγραφέα, που κυκλοφόρησε το 2011 στην Ισπανία και στη συνέχεια σε περισσότερες από 16 χώρες, συναντούμε μια βαθιά συγκινητική αφήγηση για τα μυστικά του παρελθόντος, τον ρόλο της διαφθοράς και της συλλογικής ευθύνης• συγχρόνως, μια παγκόσμια ιστορία για όλους όσοι επέζησαν ή έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι μια ιδέα.

 

Το Βιβλίο

Patricio Pron
Το πνεύμα των γονιών μου
εξακολουθεί να ανυψώνεται μέσα στη βροχή
(El espíritu de mis padres sigue subiendo en la lluvia)
Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ισπανικά
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία/Μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-572-430-6
ΣΕΛΙΔΕΣ: 312
ΣΧΗΜΑ: 13,3 Χ 20,5 εκ.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαλακό
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρήστος Κούρτογλου
ΤΙΜΗ: 16,60 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)
ΒΑΡΟΣ: 442 γρ.
Διαθέσιμο και σε ebook

 

Ο νεαρός συγγραφέας επιστρέφει στην Αργεντινή για να αποχαιρετήσει τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Στο σπίτι των γονιών του, βρίσκει έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες… και ανακαλύπτει την άγνωστη ιστορία της οικογένειάς του, καθώς και το εμμονικό ενδιαφέρον του πατέρα του σχετικά με την περίεργη εξαφάνιση ενός άνδρα.

Ξαφνικά, έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του σκοτεινού πολιτικού παρελθόντος της Αργεντινής και με τις αναμνήσεις της οικογένειάς του από την αντίσταση ενάντια στο καταπιεστικό στρατιωτικό καθεστώς.

Τα θραύσματα της έρευνας του αφηγητή δεν αποκαλύπτουν μόνο ένα μέρος της ζωής του πατέρα του −την οποία είχε προσπαθήσει να ξεχάσει−, αλλά και την κληρονομιά μιας ολόκληρης γενιάς, γεμάτη από βαρβαρότητες και παρανομία.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Κάποτε είχα θελήσει να πιστέψω πως το ταξίδι μου δεν είχε επιστροφή γιατί δεν είχα σπίτι να γυρίσω εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώσαμε η οικογένειά μου κι εγώ για μια μακρά περίοδο, αλλά εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα πως είχα σπίτι και πως αυτό το σπίτι ήταν ένα σωρό αναμνήσεις και πως αυτές οι αναμνήσεις με συνόδευαν πάντα, λες κι ήμουν ένα απ’ αυτά τα ηλίθια σαλιγκάρια που ο πατέρας του πατέρα μου κι εγώ βασανίζαμε όταν ήμουν μικρό παιδί».

 

Μια συγκινητική εξερεύνηση της ενοχής και της μνήμης και μια αποφασιστική μελέτη για το ποια μπορεί να είναι η επίδραση της Ιστορίας πάνω μας. Ο Pron ανοίγει τα μάτια του εκεί όπου οι υπόλοιποι θα προτιμούσαμε να τα κλείσουμε.
Juan Gabriel Vásquez

 

Ένα ώριμο μυθιστόρημα, σχεδιασμένο και εκτελεσμένο εξαιρετικά, που κινείται σε βαθιά νερά με μια σπάνια ικανότητα που μόνο ένας αληθινός συγγραφέας μπορεί να πετύχει.
―La Vanguardia

 

Το μυθιστόρημα του Pron σε στοιχειώνει. Η χωρίς συναισθηματισμούς αφήγηση για το πώς ήταν να μεγαλώνει ένα παιδί ηττημένων αριστερών στη σκιά της δεκαετίας του 1970 προκαλεί καρδιοχτύπι. O συγγραφέας αφηγείται με απίστευτη ευφυΐα πώς ήταν να μεγαλώνει κανείς στον απόηχο αυτής της ηρωικής κατάρρευσης…
The New York Times Book Review

 

Ο Συγγραφέας

Ο Patricio Pron (Πατρίσιο Προν) γεννήθηκε στο Ροσάριο της Αργεντινής το 1975. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Επικοινωνίας του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ροσάριο. Εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας∙ το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εννιά γλώσσες, μεταξύ αυτών στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το Paris Review και το Michigan Quaterly Review. Το 2010 επιλέχθηκε από το αγγλικό περιοδικό Granta ως ένας από τους είκοσι δύο καλύτερους νέους ισπανόφωνους συγγραφείς. Για το διήγημά του «Es el realismo» διακρίθηκε το 2004 με το Βραβείο Juan Rulfo και για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το Βραβείο Cálamo Extraordinario το 2016. Το 2019 απέσπασε το Βραβείο Alfaguara καλύτερου μυθιστορήματος για το βιβλίο του Αύριο θα μας λένε αλλιώς (Ίκαρος, 2020). Ο Patricio Pron είναι δόκτωρ Ρομανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία. Ζει στη Μαδρίτη.

Περισσότερα για τον συγγραφέα: https://ikarosbooks.gr/authors/pron-patricio

 

 

0