Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Πάτρικ Λη Φέρμορ “Η εποχή της δωρεάς” σε μετάφραση της Μαίρης Βοσταντζή.
Το Βιβλίο
Τίτλος: Η εποχή της δωρεάς
Συγγραφέας: Patrick Leigh Fermor
Μετάφραση: Μαίρη Βοσταντζή
ISBN: 978-618-03-2434-1
Σελίδες: 472
Τιμή: 15,50€
Ημερομηνία Έκδοσης: 02/07/2020
Διαστάσεις: 14 Χ 20,5
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ν’ αλλάξω σκηνικό· να εγκαταλείψω το Λονδίνο και την Αγγλία και να σεργιανίσω την Ευρώπη σαν απλός αλήτης ή –σύμφωνα με πιο προσωπική διατύπωση– σαν φτωχός προσκυνητής ή περιπλανώμενος καλόγερος, ένας περιηγητής φιλόσοφος, ένας μοναχικός ιππότης…
Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, σε ηλικία 18 ετών, το 1933, αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, περνάει τη Μάγχη και ξεκινάει να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια: προορισμός του η Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, θα πραγματοποιήσει αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από δοκιμασίες και περιπέτειες.
Η εποχή της δωρεάς, το συναρπαστικό χρονικό του νεανικού ταξιδιού του από την Ολλανδία μέχρι την ουγγρική μεθόριο, τιμήθηκε το 1978 με το W. H. Smith Literary Award και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα ωραιότερα ταξιδιωτικά βιβλία του 20ού αιώνα.
Το χρονικό της περιπλάνησης του Φέρμορ στην Ευρώπη είναι ένας λογοτεχνικός θησαυρός, ένα υπέροχο αμάλγαμα δράσης και παρατήρησης.
Observer
Ο Φέρμορ γράφει με ασύγκριτη φρεσκάδα και ωριμότητα. Ο νεανικός ενθουσιασμός του μετουσιώνεται σ’ ένα ύφος λιτό, φυσικό, απαλλαγμένο από καθετί περιττό.
Le Figaro Litteraire
Ο Συγγραφέας
Ο Patrick Leigh Fermor (Πάτρικ Λη Φέρμορ, 1915-2011), ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, ήταν αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Ύστερα από περιπετειώδη σχολικά χρόνια και το ταξίδι του πεζή στην Κωνσταντινούπολη, έζησε και ταξίδεψε στα Βαλκάνια και στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου πολέμησε στην Ελλάδα, ιδίως στην Κρήτη, όπου, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, έζησε κρυμμένος στα βουνά πάνω από δύο χρόνια, οργανώνοντας ομάδες αντίστασης και την απαγωγή του γερμανού διοικητή του νησιού στρατηγού Κράιπε. Η Ελλάδα τον κέρδισε.
Μέχρι τον θάνατό του ζούσε στη Μάνη σ’ ένα σπίτι που σχεδίασαν με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Joan Leigh Fermor. Aντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Πολυμεταφρασμένος σε όλο τον κόσμο, το έργο του κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
0