Νέα δεκαετία, νέα χρονιά, νέα βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Λίγες μέρες μάς χωρίζουν μέχρι το τέλος του χρόνου και οι εκδόσεις Μεταίχμιο βιάζονται να μοιραστούν μαζί σας τα νέα εκδοτικά τους σχέδια που αφορούν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, το αστυνομικό, τα δοκίμια και τις υπόλοιπες εκδόσεις για ενηλίκους που θα κυκλοφορήσουν έως τον Ιούνιο του 2020.
Πάρτε μια πρώτη γεύση παρακάτω και θα καταλάβετε!
Νέα βιβλία της Camilla Lackberg και του Jo Nesbo θα φέρει το 2020. Η διλογία με κεντρική ηρωίδα τη Φέι, μια γυναίκα όμορφη και αδίστακτη, η οποία πάντα πετυχαίνει αυτό που θέλει, που ξεκίνησε με Το χρυσό κλουβί, ολοκληρώνεται με ένα εξίσου συναρπαστικό μυθιστόρημα, ενώ ο βασιλιάς του αστυνομικού ή κατά κόσμον Jo Nesbo αφήνει για λίγο τον θρυλικό Χάρι Χόλε για ένα θρίλερ με καταιγιστικό ρυθμό που θα μας απογειώσει. (Ιούνιος)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λογοτεχνία
Η ανάκριση: Το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη που πρωτοκυκλοφόρησε το 2008 μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και θα προβληθεί στις αίθουσες το 2020. Μια ιδιότυπη ματιά στην Αθήνα του σήμερα, με αναδρομές στα σκοτεινά χρόνια του ΕΑΤ/ΕΣΑ. (Ιανουάριος)
Υποδεχόμαστε τον Μάκη Τσίτα με την επανέκδοση του βραβευμένου, με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014, μυθιστορήματός του Μάρτυς μου ο Θεός, ένα βιβλίο που μεταφράστηκε σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες, όπου η ζωή ενός ανθρώπου παραπαίει ανάμεσα στο μεγαλείο και την κατάντια, στην αγάπη και το μίσος, γραμμένο με μεγάλη διορατικότητα για την κρίση που ενέσκηψε κατόπιν στην Ελλάδα (Ιανουάριος). Τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει η καινούργια του νουβέλα Πέντε στάσεις, ο μονόλογος μιας γυναίκας απ’ την επαρχία που παρά τους φραγμούς που βάζει μόνη της, καταφέρνει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να φτιάξει μια πραγματική ζωή. Μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια, μια ιστορία που έχουν ζήσει και ζουν αμέτρητες γυναίκες.
Η Μαριαλένα Σπυροπούλου μετά τη Ρου επιστρέφει στον χώρο της λογοτεχνίας με ένα πολύ σύγχρονο βιβλίο, που τιτλοφορείται Τάισέ με. Ένα βιβλίο επίκαιρο για τις γυναίκες του χτες, του σήμερα και του αύριο, για το ποιος ταϊζει ποιον και πότε χορταίνουμε τελικά. (Φεβρουάριος)
Τρία χρόνια μετά τη συλλογή διηγημάτων Μόνο ο αέρας ακουγόταν η Ευγενία Μπογιάνου μάς παραδίδει ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια τη νεαρή Φανή που κινείται στους δρόμους μιας Αθήνας καθημαγμένης από την κρίση, παλεύοντας να απαντήσει σε ερωτήματα όπως τι γίνεται όταν τα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό συγχέονται, όταν δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. (Μάρτιος)
Αδελφικό: Το νέο μυθιστόρημα της Βάσιας Τζανακάρη, που οφείλει τον τίτλο του στο όνομα ενός χωριού του νομού Σερρών, πραγματεύεται κατά κύριο λόγο τα ζητήματα του τόπου, της μνήμης, των ματαιώσεων ξεκλέβοντας μια νοσταλγική ματιά στη δεκαετία του 1990. (Μάρτιος)
Ένα μωσαϊκό φωνών, ένα βιβλίο μαρτυρίας, που φωτίζει μοναδικά το εθνικό απωθημένο των Ελλήνων, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως εισιτήριο για έναν καλύτερο τρόπο ζωής, συνθέτει η βραβευμένη Σοφία Νικολαΐδου στο νέο της βιβλίο με τίτλο Το χρυσό βραχιόλι: Αληθινοί άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους. (Απρίλιος)
Στην ομάδα των συγγραφέων μας εντάσσεται και η Κατερίνα Μαλακατέ με το νέο της μυθιστόρημα Χωρίς πρόσωπο. Πάνω σε έναν καβγά με τη μητέρα του, ο 23χρονος ήρωάς της αυτοπυροβολείται. Επιζεί, αλλά το μισό του πρόσωπο έχει διαλυθεί. Η συγγραφέας με το βιβλίο της θέτει μια σειρά ζητημάτων βιοηθικής, αλλά και άλλα, για τη ζωή, τον έρωτα, την οικογένεια, τους μητρικούς και πατρικούς δεσμούς, τις σχέσεις την εποχή του διαδικτύου. (Απρίλιος)
Η αγαπημένη συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών Μαίρη Κόντζογλου στον πρώτο τόμο της νέας της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι» με τίτλο Νεγρεπόντε αφηγείται την ιστορία των μελών μιας πολυπρόσωπης οικογένειας και το πώς αυτή ορίζεται, επηρεάζεται και εξελίσσεται μέσα από γεγονότα σταθμούς του 19ου αιώνα. (Μάιος). Το δεύτερο μέρος με τίτλο Πόρτο Λεόνε θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.
Αστυνομική λογοτεχνία
Παραπλάνηση είναι ο τίτλος της νέας περιπέτειας της αστυνόμου Τρύπη και της ομάδας της. Ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με την καριέρα του σε κάμψη βρίσκει τη χαμένη του έμπνευση, όταν γύρω του αρχίζουν να συμβαίνουν φόνοι νεαρών γυναικών. Έχει και ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές τις δολοφονίες; Ο Γρηγόρης Αζαριάδης αυτή τη φορά θα παίξει με το μυαλό σας. (Μάιος)
Με ένα ψυχολογικό θρίλερ, που οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από τα κρυφά μονοπάτια του Κρυφού, ενός χωριού λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, κάνει επίσης το ντεμπούτο του στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ο πετυχημένος συγγραφέας Δημήτρης Σίμος. Τίτλος: Σώσε με. (Μάιος)
Ποίηση
Του έρωτα και της αγάπης: Ποιήματα από τη Σαπφώ μέχρι τον Ρεμπώ: Ο βραβευμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης επιλέγει και μεταφράζει ποιήματα που αφορούν τον μικρό φτερωτό θεό σε όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις του. (Φεβρουάριος)
Ιστορία – Πολιτική – Επιστήμη – Ψυχολογία – Αφηγήσεις
Τα έξυπνα τα λόγια τα μεγάλα: Ένα ασυνήθιστο λεξικό από τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, τα λήμματα του οποίου είναι κατανεμημένα σε μικρές θεματικές ενότητες. Περιλαμβάνει αποφθέγματα επωνύμων και ανωνύμων, έξυπνα, ανατρεπτικά και γεμάτα χιούμορ. (Ιανουάριος)
1204-1456: Τα άγνωστα χρόνια της Αθήνας: Το πρώτο βιβλίο του ιστορικού Λευτέρη Καντζίνου μιλάει για την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Αθήνα, μία ιστορική εποχή που έχει παραμείνει στην αφάνεια και ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτή. Ο συγγραφέας φιλοδοξεί με το έργο του να καλύψει αυτό ακριβώς το βιβλιογραφικό κενό, αποσκοπώντας στην πρόσκτηση της ολοκληρωµένης γνώσης για την ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας. (Μάρτιος)
Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα Διονύσης Π. Σιμόπουλος ξεναγεί τον αναγνώστη στον ελληνικό ουρανό, εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανά εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας. Οι δύο πρώτοι τόμοι της σειράς «Ο ουρανός της Ελλάδας» Άνοιξη και Καλοκαίρι κυκλοφορούν αντίστοιχα τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2020.
Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος, αφηγούμενος τα ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Έλγιν και της μετατροπής της μικρής Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου ως το σήμερα, προσπαθεί να εντοπίσει τον τρόπο που η υπόθεση επηρέασε τη συλλογική μας συνείδηση. (Φεβρουάριος)
Πένθος και κατάθλιψη: Απώλεια – πάθος – λύτρωση: Ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής Νίκος Σιδέρης καταπιάνεται με ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί ο άνθρωπος, το πένθος, συσχετίζοντάς το με την κατάθλιψη και προτείνει τρόπους κατανόησης και αντιμετώπισής τους. (Μάρτιος)
Πολιτική Φιλοζωία: Ένα κίνημα γεννιέται: Ο εκπαιδευτικός και ψυχολόγος Νίκος Ράπτης καταπιάνεται με ένα αυθεντικό πολιτικό προϊόν του 21ου αιώνα, την Πολιτική Φιλοζωία· για το πώς πλέον η στάση του ανθρώπου προς τα ζώα θα καθορίζει όλα τα σπουδαία πολιτικά ζητήματα: εάν θα έχουμε πόλεμο ή ειρήνη, δημοκρατία ή αυταρχισμό, ευημερία ή φτώχεια. Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο οικολογικής πολιτικής με μια νέα οπτική για τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας. (Μάρτιος)
1909: Η μετάβαση της Ελλάδας στον 20ό αιώνα: Ο ιστορικός Σωτήρης Ριζάς καταπιάνεται με το έτος 1909 που σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στον 20ό αιώνα και τη σύγχρονη εποχή, συνεχίζοντας τη νέα ιστορική σειρά που εστιάζει σε συγκεκριμένες χρονιές που σημάδεψαν τη νεοελληνική ιστορία. (Μάρτιος)
Επικεντρώνοντας στην απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα του 1967, το βιβλίο Στρεβλή πορεία των καθηγητών Στάθη Ν. Καλύβα, Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου καλύπτει τα αίτιά της στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, καθώς και την κληρονομιά της στη μεταπολιτευτική περίοδο με σκοπό την παρουσίαση νέων οπτικών, υποθέσεων και ερμηνειών. (Απρίλιος)
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Λογοτεχνία
Μέρα – Νύχτα. Ταξίδια στο σκριπτόριο και Άνθρωπος στο σκοτάδι (Travels in the Scriptorium & Man in the Dark – μτφρ. Μαρία Ξυλούρη): Στον τόμο περιλαμβάνονται δύο μεταφυσικά μυθιστορήματα του μετρ Paul Auster που αντικατοπτρίζουν το ένα το άλλο, αλληλοσυμπληρώνονται και προορίζονται να διαβαστούν μαζί. Δύο άντρες εγκλωβισμένοι σε δωμάτια: ο ένας άξαφνα ξυπνά σε μια ακατανόητη πραγματικότητα, ο άλλος λαχταρά να κοιμηθεί για να ξεφύγει από την πραγματικότητα. (Φεβρουάριος)
Η φάρμα των ζώων (Animal Farm – μτφρ. Κατερίνα Σχινά): Η εμβληματική δυστοπική ιστορία του Τζορτζ Όργουελ, κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα τη σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν. Πρόκειται για μια δηκτική σάτιρα για τα κάθε είδους ολοκληρωτικά καθεστώτα. Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο και η επανέκδοση του τελευταίου μυθιστορήματός του 1984. (Φεβρουάριος)
Στην πρώτη γραμμή: Ένας Αμερικανός ανταποκριτής στον πόλεμο του 1897 (Active Service – μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης): Ένα πολεμικό μυθιστόρημα βασισμένο στον ελληνοτουρκικό πόλεμο με την υπογραφή ενός από τους σημαντικότερους ρεαλιστικούς συγγραφείς των ΗΠΑ, τον Stephen Crane, που βρέθηκε στην Ελλάδα ως πολεμικός ανταποκριτής και με βάση την εμπειρία του από την πρώτη γραμμή του μετώπου έγραψε αυτό το βιβλίο. (Φεβρουάριος)
Βαλκανική Τριλογία (The Balkan Trilogy – μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ): Ένα σύνθετο αριστούργημα που σφύζει από ζωή, στο οποίο η Olivia Manning αναπλάθει με μοναδικό τρόπο την αβεβαιότητα και την περιπέτεια της ζωής υπό πολιτική και στρατιωτική πολιορκία. Η τριλογία αποτελείται από τα βιβλία: Η μεγάλη τύχη, Η κατεστραμμένη πόλη και Ήρωες και φίλοι που περιλαμβάνονται σε έναν τόμο. Η έκδοση συμπληρώνεται από μια διαφωτιστική εισαγωγή της Rachel Cusk. (Μάρτιος)
Ο τόπος (La place – μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη): Ένα έξοχο δείγμα autofiction, ένα εμβληματικό αυτοβιογραφικό αφήγημα από μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Γαλλίδες συγγραφείς, την Annie Ernaux. Καθώς αφηγείται τη ζωή του πατέρα της που ήταν γιος αγροτών, συμφιλιώνεται με τον πρόσφατο θάνατό του και περιγράφει τη σταδιακή αποξένωση ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών γενιών και κοινωνικών τάξεων. (Μάρτιος)
Μια ιστορία που ξεκινά πολύ συμβατικά για να καταλήξει σκοτεινό παραμύθι· από τον καθημερινό ρεαλισμό στον σουρεαλιστικό τρόμο. Το μυθιστόρημα της πολυμεταφρασμένης και πολυβραβευμένης Γερμανίδας Juli Zeh Πρώτη του έτους (Neujahr – μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός) εξελίσσεται ως ψυχολογικό θρίλερ πάνω στο υπαρξιακό ερώτημα σχετικά με το αν οι ζωές μας καθορίζονται ήδη όταν είμαστε παιδιά ή αν αποφασίζουμε εμείς την τύχη και τη δυστυχία μας. (Απρίλιος)
Ένας διαφορετικός τυμπανιστής (A Different Drummer – μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης): Το ντεμπούτο του Αφροαμερικανού συγγραφέα William M. Kelley, του «παραγνωρισμένου γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας», που τον συγκρίνουν με τον Γουίλιαμ Φόκνερ και τον Τζέιμς Μπόλντουιν. Ένα χαμένο αριστούργημα για όλους τους λάτρεις της λογοτεχνίας, ένα θαυμάσιο βιβλίο που σχεδόν εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση διαβάζεται σαν να έχει γραφτεί σήμερα. Τι συμβαίνει στο Σάτον, μια μικρή πόλη μιας επινοημένης πολιτείας του αμερικάνικου Νότου ανάμεσα στον Μισισιπή και την Αλαμπάμα, και ο ένας μετά τον άλλο οι μαύροι κάτοικοί της φοράνε τα κυριακάτικά τους, παίρνουν τα πολύτιμά τους και εγκαταλείπουν την πόλη; (Απρίλιος)
Η Βρετανίδα Clare Mackintosh εμπνέεται από μια πραγματική και βαθιά προσωπική ιστορία και μας χαρίζει ένα συγκινητικό οικογενειακό δράμα, ένα τρυφερό και πέρα για πέρα αληθινό βιβλίο με τίτλο Μετά το τέλος (After The End – μτφρ. Βάσια Τζανακάρη), που δεν θα πάψετε να σκέφτεστε πολύ καιρό μετά την ανάγνωσή του. Ο Μαξ και η Πιπ είναι δεμένο ζευγάρι, όμως τώρα βρίσκονται μπροστά στην πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους. Ο τρίχρονος γιος τους νοσηλεύεται με όγκο στον εγκέφαλο. Οι επιπτώσεις μιας τρομακτικά δύσκολης επιλογής απειλούν να καταστρέψουν τη σχέση τους. (Απρίλιος)
Στο σπίτι (Home – μτφρ. Κατερίνα Σχινά): Ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο βιβλίο για την οικογένεια και τα οικογενειακά μυστικά, το πέρασμα των γενεών, τον έρωτα, τη συγχώρεση, την επιείκεια, τον θάνατο και την πίστη στον Θεό. Θεωρείται το σημαντικότερο βιβλίο της Marilynne Robinson, αυτού του ζωντανού θρύλου των αμερικανικών γραμμάτων. Μια ανεπανάληπτη ενσάρκωση των βαθύτερων και οικουμενικών ανθρώπινων συναισθημάτων. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Orange και είναι το δεύτερο της τριλογίας μετά το Γκίλιαντ. (Μάιος)
Ο Παριζιάνος (The Parisian – μτφρ. Αναστασία Δεληγιάννη): Ένα αριστοτεχνικό ντεμπούτο από τη νικήτρια του βραβείου Plimpton Isabella Hammad, ένα ιστορικό μυθιστόρημα με εξαιρετικά σύγχρονη φωνή. Μέσα από τη διαδρομή και τα ειδύλλια ενός νεαρού άνδρα, από τις σπουδές του στη Γαλλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως την επιστροφή του στην Παλαιστίνη, στην αυγή της μάχης για την ανεξαρτησία, φωτίζεται μια ολόκληρη, τρικυμιώδης εποχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, με έμφαση στη Μεσόγειο και την Ανατολή. Η Βρετανίδα συγγραφέας ξετυλίγει με λεπτότητα το πολιτικό κουβάρι και τις προσωπικές τραγωδίες μιας πολυτάραχης περιόδου. (Μάιος)
Αστυνομικό
1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης (1794 – μτφρ. Γρηγόρης Κονδύλης): Με το ένα πόδι να πατά γερά στη λογοτεχνική παράδοση και το άλλο στο θρίλερ, ο βραβευμένος Σουηδός Niklas Natt och Dag συνεχίζει στο δεύτερο μέρος, νο1 μπεστ σέλερ στη χώρα του, την ιστορική νουάρ τριλογία του. Η μισάνθρωπη Στοκχόλμη του 1794 θα γνωρίσει τις σκοτεινότερες μέρες της, καθώς τα προσωπεία πέφτουν και η λάμψη του παλιού καθεστώτος υποχωρεί μπροστά στον ζόφο που κρύβεται στις γωνιές της πόλης. (Φεβρουάριος)
Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ (The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle – μτφρ. Θοδωρής Τσαπακίδης): Αγγλία των δεκαετιών ’20-’30. Ο κεντρικός ήρωας, ο Έιντεν, ξυπνά στο δάσος και θυμάται ελάχιστα, κοντά σε μια αριστοκρατική έπαυλη όπου η Έβελιν Χαρντκάστλ, η νεαρή και όμορφη κόρη του σπιτιού, σκοτώνεται ξανά και ξανά. Ο μόνος τρόπος να σπάσει ο κύκλος είναι ο εντοπισμός του δολοφόνου. Ο Βρετανός Stuart Turton στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα πατάει γερά στην παράδοση της Agatha Christie και γράφει ένα κλασικό βιβλίο μυστηρίου με σπιρτόζικη γραφή και σύνθετη δομή, το οποίο βραβεύτηκε με Costa First Novel 2018 και μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. (Μάρτιος)
Κρίση ταυτότητας (Problemas de indedidad – μτφρ. Βασιλική Κνήτου): Την αναβίωση ενός από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες του μεσογειακού νουάρ, του Πέπε Καρβάλιο, αναλαμβάνει ο Καταλανός συγγραφέας Carlos Zanón σε ένα βιβλίο που έχει ήδη γίνει μπεστ σέλερ στην Ισπανία και έχει την έγκριση των κληρονόμων του Manuel Vázquez Montalbán. Είναι 2017 και ο Καρβάλιο εξακολουθεί να καίει βιβλία στο τζάκι του και να μισεί τη σύγχρονη μουσική. Μπορεί να φταίει που γερνά ή, όπως η χώρα όπου ζει, να περνά σοβαρά προβλήματα ταυτότητας σε κάθε επίπεδο. (Απρίλιος)
Μαύρη λίστα (Totenliste – μτφρ. Βασίλης Τσαλής): Το τέταρτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ, που προέκυψε κατόπιν αιτήματος των αναγνωστών, χάρη στην επιτυχία που σημείωσαν τα βιβλία της τριλογίας «Germania» του Γερμανού Harald Gilbers, μεταφέρει τον αναγνώστη και πάλι στο Βερολίνο, αυτή τη φορά το 1946, όπου ο ήρωάς μας καλείται να διαλευκάνει μια σειρά από κτηνώδεις δολοφονίες πρώην συνεργατών του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος. (Μάιος)
Η επόμενη μεγάλη σχολή του αστυνομικού, μετά την πολυετή κυριαρχία της σκανδιναβικής, φαίνεται πως είναι η κορεατική. Η Νοτιοκορεάτισσα Υou-Jeong Jeong, εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, με πωλήσεις που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα, γράφει ένα σοκαριστικό και εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ με τίτλο Ο καλός γιος (αγγλικός τίτλος: The Good Son – μτφρ. Αμαλία Τζιώτη) που εξερευνά τα μυστήρια του νου και της μνήμης, αλλά και μια διεστραμμένη σχέση μητέρας-γιου. (Μάιος)
Ιστορία – Ταξίδι – Τεχνολογία – Απόψεις
Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία (On This Day In History – μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης): Ένα χρονολόγιο σημαντικών γεγονότων από το 40 π.Χ. μέχρι σήμερα, με ένα γεγονός ανά ημέρα του μήνα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Βρετανός Dan Snow μάς δίνει κάθε μέρα μια διαφορετική και απρόσμενη εικόνα για το παρελθόν. Από τη μια καθηλωτική ιστορία στην άλλη, ο χρόνος μετατρέπεται σε μια ζωηρή, βαθιά ανθρώπινη Ιστορία του κόσμου. (Ιανουάριος)
Ο πολυβραβευμένος Robert Macfarlane, ο αποκαλούμενος «μεγάλος φυσιοδίφης συγγραφέας της γενιάς του», με το νέο του βιβλίο Υπογαία: Ένα ταξίδι στα βάθη της Γης και του χρόνου (Underland: A Deep Time Journey – μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος) παραδίδει το αριστούργημά του: μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων του πλανήτη όπως υπάρχουν στον μύθο, τη λογοτεχνία, τη μνήμη και τη γη την ίδια. Ένα ιλιγγιώδες ταξίδι από το σκοτεινό παρελθόν στο μετα-ανθρώπινο μέλλον. Ένα ριζοσπαστικό βιβλίο που μας ταξιδεύει σε ιστορίες, ρυθμούς και φωνές που υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας. Διαβάζοντάς το θα αναρωτηθούμε αν είμαστε κατάλληλοι πρόγονοι για τη Γη του μέλλοντος. Παγκόσμιο μπεστ σέλερ και στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με την Guardian. (Μάρτιος)
Στο νέο του έργο Νέα σκοτεινή εποχή: Η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος (New Dark Age: Technology and the End of the Future – μτφρ. Μανώλης Ανδριωτάκης), ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας James Bridle με τακτική στήλη στην Guardian, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια ζει μόνιμα στη χώρα μας, εξετάζει την ιστορία της τέχνης, της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων, αποκαλύπτοντας τα μαύρα σύννεφα που σκεπάζουν τα όνειρά μας για το ψηφιακό μεγαλείο. (Απρίλιος)
Μαθαίνω τον κόσμο παίζοντας (Barnehagearene – μτφρ. Δέσπω Παπαγρηγοράκη): Το τρίτο βιβλίο της μπεστ σέλερ σειράς «Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα», της σύγχρονης βίβλου για γονείς του 21ου αιώνα, που έξυπνα και απλά μαθαίνει στους αναγνώστες πώς να γίνουν οι γονείς που θέλουν να είναι. Σε αυτόν τον τόμο η Νορβηγίδα ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery απαντά με απλό και κατανοητό τρόπο σε σημαντικά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς σε ό,τι αφορά την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από 2 ως 6 ετών. Τη σειρά προλογίζει και επιμελείται η ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Ρασιδάκη. (Απρίλιος)
Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα (The Future Starts Here: Adventures in the 21st century – μτφρ. Ανδρέας Παππάς): Μια πρώτη χαρτογράφηση του πιθανού μας μέλλοντος μέσα από τα μάτια του John Higgs. Αντί να βυθίζεται στην απογοήτευση, ο συγγραφέας μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι πέρα από το τεχνολογικό ρεύμα, ώστε να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον. (Απρίλιος)
Μητέρες: Μια διαφορετική ιστορία της μητρότητας (Mother: An Unconventional History – μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη): Χρησιμοποιώντας την προσωπική της πορεία, από την αποβολή έως τη γέννηση και την πρώτη βρεφική ηλικία των δύο παιδιών της, η Sarah Knott εξετάζει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας από τον 17ο αιώνα έως το τέλος του 20ού, αντλώντας το υλικό της από μια ποικιλία κοινωνιών από τη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική, και ζωντανεύοντας τις χαμένες ιστορίες συνηθισμένων γυναικών. Μπορούμε να αποτυπώσουμε την ιστορική πορεία των μανάδων; Η Βρετανίδα ιστορικός που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ επινοεί ένα καινούργιο είδος βιβλίου για να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ιστορικής ερμηνείας. (Μάιος)
1