Το The Book.Gr  προτείνει για αυτή την εβδομάδα την νουβέλα  «Σύνταγμα – Κατ» της Χριστίνας Φραγκεσκάκη από τις εκδόσεις Κέδρος, «Το πνεύμα της γης» του Φρανκ Βέντεκιντ από τις εκδόσεις Δωδώνη και το ιστορικό βιβλίο του Robert Garland “Η Αθήνα στις φλόγες” από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

 

Α} Νέες κυκλοφορίες | Χριστίνα Φραγκεσκάκη “Σύνταγμα-Κατ”

Έχοντας  ήδη μια διαδρομή δέκα χρόνων στην συγγραφή η Χριστίνα Φραγκεσκάκη στη νέα της  συγγραφική περιπέτεια μας φέρνει αντιμέτωπους με το φόβο που ποτίζει κάθε έκφανση της ζωής και την απογυμνώνει.

 

«Εμείς ξέρουμε τι κουμάσια είναι του λόγου τους, φάγαν λεφτά, και τι κάνανε, ας βρεθεί ένας να μου πει τι έκανε μια ΜΚΟ και θα του βγάλω το καπέλο. Εκτός από το να υπερασπίζονται τα κατακάθια, τι άλλο έκαναν; Ναρκομανείς, Πακιστανοί, αλήτες, κλέφτες, λωποδύτες, κάθε καρυδιάς καρύδι έχουν δικηγόρο τις ΜΚΟ. Μέχρι και οι πουτάνες. Ήμαρτον! Θανατική ποινή, βρε, θανατική ποινή. Αν με ρωτούσανε εμένα, να ξαναγυρίσει η θανατική ποινή. Αυτό θα έλεγα. Οι Αμερικανοί που την έχουνε είναι πιο βλάκες από μας; Ξέρουν τι κάνουν οι Αμερικανοί. Βρωμάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Αλλιώς, πάμε κατά διαόλου.»

 

Ο οδηγός, με αφορμή έναν άστεγο, έναν «βρωμύλο» όπως τον αποκαλεί, που μπαίνει στο λεωφορείο ενώ αυτός κάνει τα πάντα για να τον εμποδίσει, ξεδιπλώνει έναν λόγο παραληρηματικό, σκληρό, κοινότοπο, φοβικό. Έξω, η έρημη, παρακμάζουσα πόλη σιωπηλά τον ακολουθεί.

 

«Τα πιστεύεις αυτά που λένε για τους Πακιστανούς, ότι τους σκοτώνουμε, λέει, ψέματα, ψέματα, για τους δικούς μας που σκοτώνουν μιλά κανείς; Μας τρέλαναν με το Φαρμακονήσι, ψέματα, όλα ψέματα, να τους πάρουνε στο σπίτι τους οι κουλτουριάρηδες, οι ΜΚΟ, ν’ ανοίξουν τα σπίτια τους και να τους βάλουν μέσα. Ν’ ανοίξουν τα σπίτια τους και να τον βάλουν μέσα κι αυτόν. Τον παίρνει κανείς σπίτι του αυτόν, ε, τον παίρνει;»

 

Ένα βιβλίο που χειρονομεί  σε κάθε του σελίδα και μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. Μέσα από αυτόν τον παραληρηματικό  λόγο  του οδηγού αποκαλύπτεται αυτό που δεσπόζει στην ελληνική ψυχή, η αδιαφορία και το μίσος για τον συνάνθρωπο που ενώ φτάνει σε ακραία επεισόδια υποθάλπεται από μια κοινή συνενενοχή.

 

 

Β} Κλασικά κι αγαπημένα |Frank Wedekind “Το πνεύμα της γης”

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη έκδοση οι εκδόσεις Δωδώνη κυκλοφορούν στη σειρά: Παγκόσμιο θέατρο, το εμβληματικό  έργο του Φράνκ Βέντεκιντ «Το πνεύμα της γης» σε μετάφραση του Γιάννη Θηβαίου και επιμέλεια της Κλεονίκης Μαγκλάρα. Προερχόμενη από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, η Λούλου παντρεύεται έναν αξιοσέβαστο αλλά ηλικιωμένο άντρα κι ανεβαίνει κοινωνικά.

 

ΣΒΑΡΤΣ: Δωσ’ μου ένα φιλί, Εύα!

ΛΟΥΛΟΥ, (του πιάνει το πηγούνι και το φιλά, πετάει το ρολόι και το ξαναπιάνει): Μυρίζετε καπνό

ΣΒΑΡΤΣ: Γιατί λες «μυρίζετε»;

ΛΟΥΛΟΥ: Μου είναι δύσκολο

ΣΒΑΡΤΣ: Δεν λες αλήθεια, προσποιείσαι!

ΛΟΥΛΟΥ: Εσείς προσποιείστε, νομίζω. Εγώ να προσποιηθώ; Πως σας ήρθε; Δεν βρέθηκα ποτέ στην ανάγκη να το κάνω.

ΣΒΑΡΤΣ, (σηκώνεται έξω φρενών, φέρνει το χέρι του στο μέτωπο): Παντοδύναμε! Δεν αναγνωρίζω καθόλου πια τον κόσμο.

ΛΟΥΛΟΥ, (ξεφωνίζει): Μόνο μη με σκοτώσετε!

ΣΒΑΡΤΣ, (γυρίζοντας απότομα): Εσύ δεν αγάπησες ποτέ…

ΛΟΥΛΟΥ, (μισοσηκώνεται): Εσείς δεν αγαπήσατε ποτέ..

 

Η Λούλου είναι μια δύναμη που δεν έχει συνείδηση της φύσης της. Όλοι υποκύπτουν μπροστά στη τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα της.

 

ΣΕΝ: Σου άφησα όλα μου τα υπάρχοντα κι όλα μου τα καλά και δεν απαίτησα από σένα τίποτα παρά λίγο σεβασμό που κι ο τελευταίος υπηρέτης δείχνει στον κύριό του. Η αξιοπιστία σου όμως εξαντλήθηκε!

ΛΟΥΛΟΥ: Θα μπορούσα να πληρώσω τον λογαριασμό για χρόνια ακόμα. (Έρχεται μπροστά). Πως βρίσκεις το καινούργιο μου φόρεμα;

ΣΕΝ: Φύγε πριν με πιάσει καμιά τρέλα και δω τον γιο μου να κολυμπάει στο αίμα του. Έχεις κολλήσει απάνω του σαν ανίατη αρρώστια που θα με κάνει να στενάζω ως την τελευταία μου πνοή, ως τον τάφο μου. Θέλω να γιατρευτώ καταλαβαίνεις; (Αναγκάζοντας την να πάρει το περίστροφο) Αυτό είναι η ειδικότητα σου. Μη λυγίζεις! Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις μόνη σου. Ή εσύ ή εγώ, ας μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.

 

 «Κάτω από την κυριαρχία του μίζερου μικροαστικού νατουραλισμού, το υπέροχο πλάσμα που είχα φανταστεί έγινε ό,τι χειρότερο΄ και για χρόνια ολόκληρα, με θεωρούσαν ανελέητο διερευνητή του θηλυκού γένους, μανιασμένο ηθικολόγο και μισογύνη που ξορκίζει τον δαίμονα. Είχα πάντα την πεποίθηση ότι αν  Το πνεύμα της γης δεν παιχτεί όπως το είχα φανταστεί, θα προκαλεί πάντα σκάνδαλο και ηθική αγανάκτηση», σημειώνει ο Βέντεκιντ στο προσωπικό του ημερολόγιο.

Ένα έργο που τοποθετείται μεταξύ νατουραλιστικού θεάτρου και γκραν γκινιόλ. Η έκδοση συνοδεύεται από ένα κατατοπιστικό επίμετρο του Γιάννη Θηβαίου.

 

 

Γ} Ποίηση – Δοκίμιο – Ιστορία |Robert Garland “Η Αθήνα στις φλόγες”

Πριν δύο χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το σπουδαίο  βιβλίο ιστορίας του Robert Garland «Η Αθήνα στις φλόγες: Η περσική εισβολή στην Ελλάδα και η εκκένωση της Αττικής» σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη και επιμέλεια Γιώργου Τσίρη.

«Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί θεωρούν τους Περσικούς πολέμους ως μια «σύγκρουση πολιτισμών», όπου η πλευρά που είχε το δίκιο, δηλαδή «εμείς», επικράτησε, με αποτέλεσμα ο Δυτικός πολιτισμός να επιβιώσει και να ανθήσει. Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ότι ο Δυτικός πολιτισμός γενικά, και ο Ελληνικός πολιτισμός ειδικά, ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την ήττα των Περσών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε στο συναίσθημα να θολώσει τη ματιά μας. Οι Έλληνες πολεμούσαν για την επιβίωσή τους, όχι για κάποιο ανώτερο ιδανικό. Η πλειοψηφία των αποφάσεων τους καθορίζονταν από τα στενά προσωπικά τους συμφέροντα. Τόσο αυτοί, όσο και οι Πέρσες, χρεώθηκαν βάρβαρες πράξεις».

Το βιβλίο θέτει ερωτήματα πιο επίκαιρα από ποτέ όπως: πως οργανώθηκε η εκκένωση; Με ποιο τρόπο απομακρύνθηκαν οι πρόσφυγες από την Αττική; Τι απέγιναν οι σκλάβοι;Ένα βιβλίο που επικοινωνεί με το σήμερα και τα γεγονότα της παγκόσμιας μεταβολής.

 

 

1