Το The Book.Gr  προτείνει για αυτή την εβδομάδα το βιβλίο του David Diop “Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα” από τις εκδόσεις Πόλις, “Το σκυλί των Μπάσκερβιλ” του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και την ποιητική σύνθεση της Μαρίας Κούρση “Τρεις κλωστές” από την Εκδοτική Αθηνών.

 

 

Α} Νέες κυκλοφορίες | David Diop “Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα”

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του David Diop  «Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Αλεξάνδρας Κωσταράκου,  είναι μια σπαρακτική ηχώ των συνεπειών του πολέμου.

 

“Από τη στιγμή που έβγαινα από το χαράκωμα τρέχοντας σαν τρελός, από τη στιγμή που το χαράκωμα με γεννούσε ενώ ούρλιαζα, οι εχθροί έπρεπε να φυλάγονται. Δεν γύριζα ποτέ όταν έδιναν το σήμα για οπισθοχώρηση. Γύριζα στο χαράκωμα αργότερα. Ο λοχαγός το ήξερε, με άφηνε, έκπληκτος που επέστρεφα πάντα ζωντανός, πάντα χαμογελαστός. Με άφηνε να κάνω ό,τι θέλω, ακόμα κι όταν γύριζα αργά, επειδή έφερνα τρόπαια στο χαράκωμα. Έφερνα λάφυρα του άγριου πολέμου”.

 

Ο Ντιόπ στήνει ένα σκληρό μυθιστόρημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δυο φίλοι από τη Σενεγάλη ο Μαντέμπα Ντιοπ και ο Άλφα Ντιαγέ μάχονται μαζί με τους “ομοεθνείς” τους για τα γαλλικά χώματα. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της τυφλής υπακοής στο στρατιωτικό καθήκον; Ποιες οι ψυχολογικές επιπτώσεις;

 

“Κανείς δεν θα μάθαινε κι ότι ο Μαντέμπα με είχε ικετεύσει τρεις φορές να τον αποτελειώσω, κι ότι έμεινα ασυγκίνητος σ’ αυτές τις τρεις ικεσίες, ότι στάθηκα απάνθρωπος επειδή άκουσα τη φωνή του καθήκοντος”.

 

Όλο το μυθιστόρημα είναι μια δίκη με τις ενοχές που μας επιβάλουν οι συνθήκες και δη ενός πολέμου. Ένα μυθιστόρημα που η παραφροσύνη είναι το ασφαλές καταφύγιο συντήρησης μιας ήδη κενής προσωπικότητας.

 

«Όταν βγαίνω μέσα από την κοιλιά της γης, είμαι απάνθρωπος επειδή το επέλεξα…»

 

 

Β} Κλασικά κι αγαπημένα | Άρθουρ Κόναν Ντόιλ “Το σκυλί των Μπάσκερβιλ”

Εμπνευσμένο από έναν μύθο του 170υ αιώνα για ένα διαβολικό κυνηγόσκυλο που έβγαζε φλόγες από το στόμα του, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική ιστορία του “σερλοκικού” μύθου.

 

“…πολλοί άνθρωποι είχαν δει στα βαλτοτόπια ένα πλάσμα που ταιριάζει με την περιγραφή αυτού του δαιμονικού των Μπάσκερβιλ και το οποίο δε θα μπορούσε να είναι κάποιο ζώο γνωστό στην επιστήμη. Όλοι οι μάρτυρες συμφώνησαν πως επρόκειτο για ένα θηρίο πελώριο, φωσφορίζον, απόκοσμο και φασματικό. Ανέκρινα αυτούς τους άντρες εγώ ο ίδιος: έναν ξεροκέφαλο χωρικό, έναν πεταλωτή κι έναν βοσκό. Όλοι τους περιγράφουν το ίδιο φρικτό πλάσμα που ταιριάζει απόλυτα με το δαιμονικό σκυλί του θρύλου”.

 

Η περιγραφή του πύργου των Μπάσκερβιλ είναι εμπνευσμένη από μία επίσκεψη του Κόναν Ντόιλ στο Νόρφολκ. Κάποια άλλα στοιχεία της ιστορίας είναι το προϊόν της παραμονής του Ντόιλ σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στο Κρόμερ, όπου άκουσε για πρώτη φορά την ιστορία ενός σκύλου-φαντάσματος. Να επισημάνουμε ότι το βιβλίο “Το σκυλί των Μπάσκερβιλ” ο Κόναν Ντόιλ το έγραψε αφού δολοφόνησε τον Σέρλοκ Χολμς, ενώ στη συνέχεια «υποχρεώθηκε» να τον αναστήσει έπειτα από διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν παγκοσμίως.

 

 

Γ} Ποίηση – Δοκίμιο – Ιστορία |Μαρία Κούρση “Τρεις Κλωστές”

Στη νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Κούρση ο χρόνος και τα πρόσωπα είναι στο επίκεντρο της ποιητικής της σκέψης. Τρεις γυναίκες που οι κλωστές τους πλέχτηκαν με τη ζωή της ποιήτριας και δοκιμάστηκαν μέσα στη ρευστότητα του χρόνου.

 

“Όταν βαθαίνει η νύχτα δραπετεύει

κλειδώνει επιμελώς το κλουβί

και φεύγει

Τι ξεχνάει αναρωτιέται

Κλειδώνει και φεύγει

Μήπως το φως αναμμένο

την πόρτα ανοιχτή

την αυριανή μέρα

το κρυφό πρόβατο και φεύγει

κάθε νύχτα κλειδώνει και

φεύγει

Αλάθητη μητέρα των λαθών η επανάληψη”

 

Ανακάλυψη πτυχών της ζωής μέσα από τη δοκιμασία της σύγχρονης πραγματικότητας.

 

 

1