Το The Book.Gr προτείνει για αυτή την εβδομάδα τρία υπέροχα βιβλία. Την “Πύλη Εισόδου” της Μάρως Δούκα, εκδόσεις Πατάκη, στην επιλογή των νέων κυκλοφοριών. Τον “Δράκουλα” του Bram Stoker, εκδόσεις Μεταίχμιο, στις κλασικές επιλογές και την ποιητική συλλογή της Τσαμπίκας Χατζηνικόλα “Ακροδάχτυλα”, εκδόσεις Πόλις, στις ποιητικές διαφοροποιήσεις.

 

Α} Νέες κυκλοφορίες |Μάρω Δούκα “Πύλη Εισόδου”

Πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της τριλογίας της με το “Έλα να πούμε ψέματα” (2014, εκδόσεις Πατάκη), η Μάρω Δούκα κυκλοφορεί το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο “Πύλη εισόδου”. Ένα μυθιστόρημα αναστοχασμού, ένα “μουρμουρητό”, όπως αναφέρει κι η ίδια, μια περιδιάβαση στην Αθήνα του σήμερα μέσα από τα μάτια μιας ηλικιωμένης, θεατρικής Αθηναίας. Ένα μυθιστόρημα που επικοινωνεί με το πρώτο της μυθιστόρημα, την “Αρχαία Σκουριά”, αλλά μέσα από ένα μυστηριακό βλέμμα. Η Δούκα στήνει μια ολοκληρωμένη νέα προσωπικότητα, μια νέα εκδοχή, που καθρεφτίζει όμως τη σύγχρονη εποχή του 21ου αιώνα.

 

“Πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μονόλογος εσωτερικός αλλά και εξωστρεφής, παρλάτα απελπισμένη, διασκεδαστική, ήπια, επιθετική. Μια γυναίκα –ή και μια κοινωνία– στα όριά της”.

Μ. Δούκα

 

 

Β} Κλασικά κι αγαπημένα | Bram Stoner “Δράκουλας”

Ο ιδιοφυής συγγραφέας από την Ιρλανδία εκδίδει το 1897 το μυθιστόρημα του “Δράκουλας”, αξιοποιώντας τη μακραίωνη παράδοση γύρω από τον Δράκουλα της Τρανσιλβανίας. Ο Stoner γράφει μια από τις πιο δυνατές ιστορίες τρόμου όλων των εποχών και οι εκδόσεις Μεταίχμιο την επανεκδίδουν στη σειρά: Μεγάλες αφηγήσεις σε μετάφραση Βασίλη Κιμούλη. Ο απέθαντος ευγενής, που ενσαρκώνει τον πόνο με την αποπλάνηση και τον άκρατο φόβο, σε μια όμορφη και εμπλουτισμένη έκδοση.

 

 

Γ} Ποίηση – Δοκίμιο – Ιστορία | Τσαμπίκα Χατζηνικόλα “Ακροδάχτυλα”

“Κυβισμός”

Την ώρα που τα φώτα χαμηλώνουν

κι η πολιτεία μαγεύει και μαγεύεται,

όλα είναι πιο εύθραυστα.

Κι όταν από τη νύχτα

το σώμα διαλυθεί

και η ψυχή γίνει κομμάτια,

μοιάζουν τα δυο τους με έργο κυβισμού

που αντανακλούν

το πιο σκοτεινό φως του ξημερώματος.

 

Λυρικές ενσταλάξεις στα ακροδάχτυλα της σύγχρονης ποίησης μας. Ποιήματα που γράφτηκαν μετά από μια εικόνα, μια λέξη ή ανάμνηση που βγήκε στην επιφάνεια διατηρώντας όμως την ένταση της πρώτης Στιγμής.  Ποιήματα που επικοινωνούν με την ποιητική μας παράδοση, ενώ παράλληλα συγκινούν τη παγκόσμια κοινότητα, άλλωστε η συγκεκριμένη συλλογή καταχωρήθηκε στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, πριν λίγο καιρό. Σε αυτή τη  ποιητική  συλλογή τα άκρα γεύονται, κρατούν, ψηλαφούν τον Έρωτα στην ολότητά του.

 

 

 

2