Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο των Rémi Noyon και Philippe Vion-Dury «Οι νέες ιδέες:Για να κατανοήσουμε τον 21ό αιώνα» σε μετάφραση της Βάλιας Καϊμάκη.

 

Το Βιβλίο

Rémi Noyon
Philippe Vion-Dury
Οι νέες ιδέες
Για να κατανοήσουμε τον 21ό αιώνα
Μετάφραση: Βάλια Καϊμάκη
σελίδες: 328 | τιμή: 17, 70 ευρώ | isbn: 978-960-435-772-7

 

Νέες ιδέες εισβάλλουν στη δημόσια συζήτηση, ανατρέποντας τις παραδεδομένες αντιλήψεις, κλονίζοντας τα ιδεολογικά σχήματα που κυριάρχησαν στον 20ό αιώνα και προσπαθώντας να διαμορφώσουν με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο που έρχεται.

Το εγγυημένο για όλους και χωρίς προϋποθέσεις βασικό εισόδημα αποτελεί τη λύση για την ανεργία ή ενισχύει την οκνηρία; Και πρόκειται άραγε για μια ιδέα που προέρχεται αποκλειστικά από τους κόλπους της Αριστεράς ή και της οικολογίας, ή μήπως είχε τόσο δεξιούς όσο και ριζοσπάστες υποστηρικτές; Καθώς πληθαίνουν συνεχώς οι αποδείξεις για την ευφυΐα και την ευαισθησία των ζώων, μήπως ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε από τις ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις μας; Πού βαδίζει ο φεμινισμός την εποχή του #MeToo και πώς αντιμετωπίζει την πρόκληση του νεοσυντηρητικού και αντιφεμινιστικού κινήματος για τα δικαιώματα των ανδρών; Τι είναι και πώς λειτουργεί το bitcoin και ποιο πολιτικό σχέδιο εξυπηρετεί; Τι είναι η θεωρία των κοινών και πόσο επηρεάζει τις αντιλήψεις μας για την ιδιοκτησία; Πού μας οδηγεί η ουμπεροποίηση; Τι είναι ο διανθρωπισμός και ο μετανθρωπισμός; Πόσο χρήσιμη για τη ζωή μας και πόσο ενισχύει τους δεσμούς αλληλεγγύης η έννοια της care; Ποιες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την αποανάπτυξη;

Ιδού ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το ανά χείρας βιβλίο, με σαφήνεια, γλαφυρότητα, ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Φιλοδοξία του είναι να βοηθήσει τον σημερινό πολίτη να κατανοήσει τον 21ο αιώνα.

 

Κάθε πολίτης οφείλει να διαβάσει αυτό το βιβλίο, αν θέλει να κατανοήσει την εποχή του.
Libération

 

Ένα εγκυκλοπαιδικό έργο με την ευγενέστερη σημασία του όρου, που είναι ταυτόχρονα συναρπαστικό στην ανάγνωσή του.
France Inter

 

Μια διαυγής παρουσίαση των σύγχρονων ιδεών, και των συζητήσεων που αυτές προκαλούν.
L’Obs

 

Οι Συγγραφείς

Ο Ρεμί Νουαγιόν γεννήθηκε το 1990 στην Αμιένη. Σπούδαξε ΜΜΕ στο Λονδίνο και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό L’Obs.

Ο Φιλίπ Βιόν-Ντυρύ γεννήθηκε το 1990 στην Γκρενόμπλ. Σπούδασε Αγγλική και Ισπανική Φιλολογία, καθώς και Νομικά, στο Παρίσι, και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Δικαίου στη Σκωτία. Είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Socialter, το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενό του τη μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με την οικολογία, την κοινωνία και τη δημοκρατία. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη La nouvelle servitude volontaire.

Ο Ρεμί Νουαγιόν και ο Φιλίπ Βιόν-Ντυρύ έχουν συγγράψει, επίσης, από κοινού το βιβλίο Face aux chocs écologiques.

 

στο εξώφυλλο: Helena Almeida Untitled (1977)
© Leopoldo de Almeida Rosa & Branca Cuvier

 

 

 

0