Σταματία Λαουμτζή "Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι" από τις εκδόσεις Ίκαρος

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο της Σταματίας Λαουμτζή “Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι.

 

Το Βιβλίο

Σταματία Λαουμτζή "Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι" από τις εκδόσεις Ίκαρος

Σταματία Λαουμτζή
“Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι”
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δοκίμιο / Μελέτη
ISBN: 978-960-572-415-3
Σελίδες: 592
Σχήμα: 17 Χ 24 εκ.
Εξώφυλλο: Μαλακό
Τιμή: 30,00€ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)
Βάρος: 1244 γρ.

 

Η μελέτη αξιοποιεί γνωστό αλλά και ανέκδοτο αρχειακό υλικό (ποιήματα και αυτόγραφες σημειώσεις, ελληνικά και αραβικά δημοτικά άσματα, φωτογραφίες κ.ά.) το οποίο στηρίζει την ερμηνευτική προσέγγιση της εργασίας.

Η δομή του βιβλίου αρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια με τους δηλωτικούς, ως προς το περιεχόμενο, και χαρακτηριστικούς, ως προς την ειδολογική τους κατεύθυνση, τίτλους: Ι. «Μπαλάντα», ΙΙ. «Μουσική», ΙΙΙ. «Θρήνος», IV. «Χνάρια», V. «Τελετουργία».

Στα πέντε αυτά κεφάλαια η προσέγγιση επικεντρώνεται κυρίως στην εκ του σύνεγγυς ανάλυση μιας μεγάλης ομάδας ποιημάτων τα οποία καλύπτουν όλες τις περιόδους της καβαφικής δημιουργίας και παρουσιάζουν τους τρόπους με τους οποίους ο ποιητής αξιοποίησε ποιητικά την αγγλική, σκοτσέζικη, αιγυπτιακή-αραβική και ελληνική δημοτική παράδοση.

Ένα βιβλίο που φωτίζει με την ανάλυσή του τη συναναστροφή του Κ. Π. Καβάφη με την δημοτική παράδοση για τη διαμόρφωση θεμάτων που θα τον απασχολήσουν και αργότερα σε όλο το έργο του και καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιητικής του πορείας.

 

Η Συγγραφέας

Σταματία Λαουμτζή "Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι" από τις εκδόσεις Ίκαρος

Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιου Κύπρου όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη νεοελληνική και συγκριτική φιλολογία. H ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στο έργο του Κ. Π. Καβάφη, το δημοτικό τραγούδι και τα εκδοτικά ζητήματα κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει εργαστεί στο Αρχείο Καβάφη, σε εκδοτικό πρόγραμμα που αφορούσε την έκδοση των δημοσιευμένων και ανέκδοτων πεζών (2000-2003) και την έκδοση του Λεξικού παραθεμάτων του Κ. Π. Καβάφη (2004-2014). Μελέτες και άρθρα της για το δημοτικό τραγούδι, τον Ερωτόκριτο και τους Κ. Π. Καβάφη, Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, Βασίλη Μιχαηλίδη, Κώστα Μόντη, Εμμανουήλ Ροΐδη, Γιώργο Σεφέρη, Στρατή Τσίρκα κ.ά. έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

 

Σταματία Λαουμτζή "Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι" από τις εκδόσεις Ίκαρος

 

0