Στέλιος Χαλκίτης "Οι Απαράφθορες" από τις εκδόσεις IANOS

Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Στέλιου Χαλκίτη “Οι Απαράφθορες”.

 

 

Το Βιβλίο

Στέλιος Χαλκίτης "Οι Απαράφθορες" από τις εκδόσεις IANOS

Στέλιος Χαλκίτης

“Οι Απαράφθορες”

Ιανός, 2020

Σελ 360

ISBN 978-618-5141-76-9

Τιμή € 14,40

 

Σ’ ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικά νοσούντων, η εξηντάχρονη ψυχίατρος Δαυίνα Δελμούζου γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της τρόφιμο Ρωμανό Δοξιάδη. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια σχέση δυνατή, παράφορη, απελπισμένη, δίχως όρια. Οι διακοπές τους στο νησί της Καλύμνου πυροδότησαν μια ξεθωριασμένη και εξεζητημένη ανάμνηση που είχε η Δαυίνα, κάτι που της είχε πει η Καλυμνιά μητέρα της όταν ήταν μικρό κοριτσάκι, κάτι για κάποιες κρυφές γυναίκες της Καλύμνου.

Εντάσσεται στον μυστικό όμιλο των εμβληματικών κρυφών γυναικών του νησιού όπου αρχίζει να μαθαίνει νέα πρωτόκολλα του έρωτα, της αγάπης, του θανάτου, και γενικά της ζωής. Ένα μυστικό κρύβει ο όμιλος, ένα μυστικό κρατούν επτασφράγιστο οι κρυφές γυναίκες. Οι ζωές των ηρώων περιπλέκονται και αποκαλύπτουν τα φωτεινά ύψη και τα σκοτεινά μπουντρούμια της ψυχής. Μια παιδική κούκλα περιφέρει το μυστικό… Η αποκάλυψή του συγκλονίζει….

 

 

Οι “Απαράφθορες”. Ένα εξαιρετικό βιβλίο με πανανθρώπινες αξίες και προκλήσεις για συλλογισμό και ενδοσκόπηση. Ο συγγραφέας έχει μια μοναδική ικανότητα να ταξιδεύει τον αναγνώστη σε κόσμους μαγικούς και θαυμαστούς με φόντο το αγαπημένο του νησί, την Κάλυμνο.

Είναι ένας ύμνος στη γυναίκα, στις αρετές και στα χαρίσματά της, στην πολυπρισματική τοπιογραφία της ψυχής της, στις ανομολόγητες επιθυμίες της και στους δοσμένους ρόλους της. Κρατά τον αναγνώστη σε μια ηδονική εγρήγορση και μια γλυκιά προσμονή για την αποκάλυψη του “μυστικού” που η φιλοσοφία του διατρέχει όλη σχεδόν την πλοκή της ιστορίας. Και βέβαια τί να πει κανείς για το λόγο, τη γραφή, το ύφος του συγγραφέα!

Πλούσιο και ευρηματικό παιχνίδισμα λέξεων και φράσεων, πρωτότυπη και εντελώς προσωπική προσέγγιση του λόγου, καλούν συχνά τον αναγνώστη να επαναλάβει το διάβασμα ,για να φτάσει θαυμαστικά στο ύψος της κατανόησης της φράσης και να χαρεί την αρμονία της. Εκείνο δε το στοιχείο που προικίζει το μυθιστόρημα είναι ο πραγματισμός, η ρεαλιστικότητα των χαρακτήρων και των γεγονότων της ιστορίας, τόσο που νομίζει κανείς ότι παρακολουθεί τις ζωές των ηρώων “από την κλειδαρότρυπα”.

Το συστήνω θερμά στο αναγνωστικό κοινό.

Βίκυ Λάππα, φιλόλογος

 

Το βιβλίο δεν εξαντλείται στην πρώτη ανάγνωση, αλλά διαβάζεται με ευχαρίστηση και μεγαλύτερη προσήλωση πολλές ακόμα φορές! Οι αναγνώστες μπαίνουν βαθιά στις φράσεις και επισημαίνουν νοήματα πέρα από τα προφανή.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Άγ. Όρος κ.λπ.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.

Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία του: Μάργκινους Μόριους, 2012, εκδόσεις Ζήτη, που έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία, Marginus Morius, Vanguard Press, 2014. Ο Λούσηρος, 2013, εκδόσεις Ζήτη, ANTE TRACTATUM Φιλοσοφικές Σημειώσεις, 2015, εκδόσεις Ρώμη, που διδάχτηκε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες, 2016, εκδόσεις Πηγή.

Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον Στέλιο Χαλκίτη, στη σελίδα του: https://www.chalkitis.gr/

 

 

0

Αφήστε μια απάντηση