Από τις εκδόσεις Κάτοπτρο κυκλοφορεί το βιβλίο του Steven Strogatz “Η χαρά του x: Μια ξενάγηση στα μαθηματικά, από το ένα μέχρι το άπειρο” σε μετάφραση και επιμέλεια των Ανδ. Δημητρόπουλου και Αλ. Μάμαλη.

 

Το Βιβλίο

Steven Strogatz
Πανεπιστήμιο Cornell
“Η χαρά του x: Μια ξενάγηση στα μαθηματικά, από το ένα μέχρι το άπειρο”
Μετάφραση – Επιμέλεια: Ανδ. Δημητρόπουλος και Αλ. Μάμαλης
ISBN: 978-618-5493-05-9
Πανόδετο, Α/Μ, 320 σελ., 14 × 21 εκ., 26,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

 

«Το βιβλίο αποτελεί μια ξενάγηση στα μαθηματικά, από τα προσχολικά μέχρι τα μεταπτυχιακά έτη, για οποιονδήποτε θα επιθυμούσε μια δεύτερη ευκαιρία στο αντικείμενο. Η πρόθεσή μου δεν είναι να καλύψω κενά. Σκοπό έχω να σας δώσω μια καλύτερη αίσθηση για το τι είναι τα μαθηματικά και γιατί καθηλώνουν όσους τα κατακτήσουν. […] Ελπίζω ότι όλες οι ιδέες με τις οποίες θα καταπιαστούμε θα σας προσφέρουν χαρά, και αρκετές στιγμές θα λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσής σας».

 

Τα μαθηματικά συνδέονται στενά με όλες τις πτυχές της ζωής: Πώς θα έπρεπε να γυρίζετε το στρώμα σας προκειμένου να το αξιοποιήσετε όσο περισσότερο γίνεται και να φθαρεί το λιγότερο δυνατόν; Με πόσα άτομα θα έπρεπε να συνάψετε ερωτικό δεσμό μέχρι να κατασταλάξετε στο μόνιμο ταίρι σας; Πώς ακριβώς η Google διεξάγει τις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο; Γιατί ορισμένα άπειρα σύνολα είναι μεγαλύτερα από κάποια άλλα; Υπάρχουν ημιτονοειδή κύματα στις ραβδώσεις της ζέβρας; Τι ρόλο έπαιξε η αριθμητική των αρνητικών αριθμών στις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου; Πώς τα νέα μαθηματικά επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, καθώς ψάχνουμε εστιατόρια στο Διαδίκτυο και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου; Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού αν ξέρεις πού να κοιτάξεις.

Ο Steven Strogatz, περιλαμβάνοντας στην πραγμάτευση του θέματός του την ποπ κουλτούρα, την ιατρική, τα νομικά, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τις επιχειρήσεις, γίνεται ο καθηγητής μαθηματικών που όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε στο σχολείο. Στο βιβλίο του Η χαρά του x θα απολαύσετε βαθιά σοφία και ευχαρίστηση που διαρκεί.

Δείτε ΕΔΩ  Τα περιεχόμενα του βιβλίου

 

 «Μια απολαυστική εξερεύνηση της ομορφιάς και της τέρψης των μαθηματικών, η οποία συνεχίζει την παράδοση των Lewis Carroll, George Gamow και Martin Gardner. […] Η χαρά του x θα σας διασκεδάσει, θα σας καταπλήξει και θα σας κάνει πιο έξυπνους».

Steven Pinker, καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

«Αγάπησα το όμορφο αυτό βιβλίο από την πρώτη σελίδα του. Με μοναδική ευφυΐα, προσήνεια και χάρη, ο Strogatz αποδομεί τα μαθηματικά ως πεδίο που εμπνέει φόβο και συνάμα σεβασμό και τα ανασυνθέτει ως έναν κόσμο προσιτό και μαγικό. […] Σκέτη απόλαυση».

Janna Levin, καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας, Κολλέγιο Barnard (Νέα Υόρκη)

«Για να το θέσουμε απλά, το βιβλίο αυτό είναι φανταστικό. Εισάγει τον αναγνώστη στις υποκείμενες έννοιες της μαθηματικής επιστήμης, παρουσιάζοντας τους λόγους για την ανοίκεια γλώσσα της και εξηγώντας τα εννοιολογικά πλαίσια που πραγματικά καθιστούν ευκολότερη την κατανόηση πολύπλοκων προβλημάτων. Σε έναν κόσμο όπου τα μαθηματικά είναι απαραίτητα αλλά οι περισσότεροι τα κατανοούν ελλιπώς, οι διδακτικές δεξιότητες του Strogatz και το δεινό συγγραφικό του ταλέντο αποτελούν σημαντική συνεισφορά».

Lisa Randall, καθηγήτρια θεωρητικής φυσικής, Πανεπιστήμιο Harvard

«Ο Strogatz έχει ανακαλύψει μια “μαγική συνάρτηση” που μετασχηματίζει τα “μαθηματικά” σε “ευχαρίστηση”, σελίδα προς (υπέροχη) σελίδα. Παίρνει όλα όσα σας έκαναν να σαστίζετε με τα μαθηματικά και τα κάνει καλύτερα και από ξεκάθαρα —τα καθιστά υπέροχα, απολαυστικά, αξιοθαύμαστα».

Daniel Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

«Ένα απολαυστικό αντίδοτο στη φοβία των μαθηματικών, η οποία προσβάλλει τους περισσότερους μαθητές που εκτίθενται στο τυπικό πρόγραμμα σπουδών. […] Η χαρά του x παρουσιάζει τις θεμελιώδεις ιδέες των κύριων τομέων των μαθηματικών, με γλώσσα ελκυστική και διασκεδαστική».

Science News

«Τα απολαυστικά […] εύκολα αφομοιώσιμα κεφάλαιά του περιλαμβάνουν πληθώρα διαφωτιστικών παραδειγμάτων και εικόνων. Ποτέ πάλι δεν θα ξεχάσετε το πυθαγόρειο θεώρημα!».

Scientific American

«Μια κομψή επισκόπηση των κύριων πεδίων των μαθηματικών από έναν ειδήμονα στην συγγραφή τόσο εκλαϊκευτικών βιβλίων όσο και επιστημονικών εγχειριδίων αναφοράς. […] Ένα σπουδαίο βιβλίο για τους ευφυείς και περίεργους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών στο επίπεδο του δημοτικού έως του πανεπιστημίου και ακόμη παραπέρα».

Kirkus Reviews

«Οι μαθηματικοί, με έναν θαυμαστό τρόπο, μπορούν να βλέπουν στο σύμπαν σχέδια και σχήματα στα οποία οι υπόλοιποι είμαστε συνήθως τυφλοί. Με διαύγεια και χιουμοριστική απάθεια, Η χαρά του x ανοίγει ένα παράθυρο σε τούτο τον κρυφό κόσμο τοπίων ομορφιάς και θαυμάτων».

Alan Alda, ηθοποιός

Ο Συγγραφέας

Ο Steven Strogatz (Στίβεν Στρόγκατζ) κατέχει την έδρα εφαρμοσμένων μαθηματικών Jacob Gould Schurman στο Πανεπιστήμιο Cornell. Είναι γνωστός για το έργο του στα μη γραμμικά συστήματα, για την έρευνά του σε ποικίλες περιοχές των μαθηματικών, συμπεριλαμβανομένων της μαθηματικής βιολογίας και της θεωρίας πολύπλοκων δικτύων, και για τη δράση του σχετικά με την προβολή των μαθηματικών στο ευρύ κοινό.

Είναι αναγνωρισμένος δάσκαλος και ένας από τους περισσότερο αναφερόμενους μαθηματικούς στον κόσμο, γράφει για τα μαθηματικά σε έντυπα όπως τα The New York Times και The New Yorker, συμμετέχει τακτικά στις εκπομπές Radiolab και Science Friday, ενώ κρατά τη στήλη «The Joy of x» στο διαδικτυακό περιοδικό Quanta. Στα Ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Infinite Powers (Άπειρες δυνάμεις), Κάτοπτρο, 2020.

 

 

1