Τάκης Αναστόπουλος «Στη σκιά του Ταϋγέτου» από τις εκδόσεις της Εστίας

Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το βιβλίο του Τάκη Αναστόπουλου «Στη σκιά του Ταϋγέτου».

 

Το Βιβλίο

Τάκης Αναστόπουλος «Στη σκιά του Ταϋγέτου» από τις εκδόσεις της Εστίας

Τάκης Αναστόπουλος
“Στη σκιά του Ταϋγέτου”
Νουβέλα
Πρόλογος: Πέτρος Θέμελης
Σειρά: Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία
Σελ.: 148 + φωτογραφικό ένθετο, τιμή: 11 ευρώ
ISBN: 9789600518207

 

Το φθινόπωρο του 1940, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο εικοσιοκτάχρονος τότε Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ, μαζί με τη σύζυγό του Νάνσυ και τη νεογέννητη κόρη τους Πηνελόπη, φτάνει στην Καλαμάτα ως απεσταλμένος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσημη αποστολή του ήταν να λειτουργήσει το Ινστιτούτο Αγγλικών Σπουδών ως αντίπαλο δέος του γερμανικού Λεκτοράτ, που είχε μάλλον κερδίσει το στοίχημα της δημοφιλίας στην περιοχή.

Η ιδέα αυτή, ενός νεαρού ζευγαριού που βρέθηκε ξένο σ’ έναν ξένο τόπο και σε τόσο ιδιαίτερες συνθήκες, ανακίνησε στον Τάκη Αναστόπουλο προσωπικά βιώματα και οικογενειακές αναμνήσεις. Του θύμισε την ιστορία των γονιών του, που εκείνη περίπου την εποχή βρέθηκαν επίσης ξένοι στην Καλαμάτα – τη γενέτειρά του.

Στο ανάγνωσμα αυτό το οποίο παρέμεινε σε μικρή φόρμα αν και αρχικός στόχος του δημιουργού του ήταν να εκτεθεί κάποτε ως μυθιστόρημα ζωντανεύει η Καλαμάτα μιας άλλης εποχής∙ ενώ το ατελές πορτρέτο του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα από εκείνη τη σύντομη και εν πολλοίς άγνωστη περίοδο συμπληρώνεται με φαντασία, ευαισθησία, χιούμορ και γνώση.

Ο Τάκης Αναστόπουλος συνθέτει εδώ μια ιστορία που κινείται αριστοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας – γι’ αυτό άλλωστε παραμένει τόσο «αληθινή» όσο και απολαυστική.

 

Ο Συγγραφέας

Ο Τάκης Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1948. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Στρασβούργο. Έζησε στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1981-2011) και συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2012.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη από την ίδρυσή του (2013), υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά (2014), υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στον Νομό Μεσσηνίας (2015), μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, μέλος της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την τήρηση των διαδικασιών κατά την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα (2017) και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Έχει πλούσια πολιτική αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης δημοσίευσε, αυτοτελώς και σε διάφορα περιοδικά, πεζά κείμενα και ποιήματα.

Έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2019.

 

Τάκης Αναστόπουλος «Στη σκιά του Ταϋγέτου» από τις εκδόσεις της Εστίας

 

0