Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου “Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Επίγονοι ή κληρονόμοι;.

 

 

Πώς το ζήτημα των Ελγινείων επηρέασε τη συλλογική μας συνείδηση και έγινε ζήτημα λαϊκής κατανάλωσης.

 

 

Το Βιβλίο

Τάκης Θεοδωρόπουλος

“Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Επίγονοι ή κληρονόμοι;”

ISBN:  978-618-03-2297-2

Σελίδες:  152

Τιμή: 11,00€

Ημερομηνία Έκδοσης:  20/02/2020

Διαστάσεις:  13 X 18

Εξώφυλλο:  Μαλακό

 

Ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος, αφηγούμενος τα ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Έλγιν και της μετατροπής της μικρής Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου ως το σήμερα, προσπαθεί να εντοπίσει τον τρόπο που η υπόθεση των μαρμάρων επηρέασε τη συλλογική μας συνείδηση.

Με το νέο του βιβλίο περιγράφει την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, την αρχαία κληρονομιά της και τον πλούτο της γης της. Το ζήτημα που απασχόλησε τις αγγλικές και τις ελληνικές ελίτ από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο Έλγιν ακρωτηρίασε βάναυσα το μνημείο, από τον λόρδο Βύρωνα ως τον Καβάφη, η χαρισματική Μελίνα το μετέτρεψε σε ζήτημα λαϊκής κατανάλωσης. Η «επιστροφή των Ελγινείων» βρήκε τη θέση της στο κομπολόι των εθνικών μας θεμάτων – υπαρκτών ή φανταστικών.

 

 

Ο αγρότης που προτιμά να πετάξει τα πορτοκάλια του στις χωματερές, αντιί να κοπιάσει για να φτιάξει καρπούς με ελληνική υπογραφή που θα διεκδικούσαν θέση στη διεθνή αγορά, αντιμετωπίζει με παθητικότητα τη ζωή του. Όπως και η χώρα που αντιί να αξιοποιήσει την προνομιούχο σχέση της με την ελληνική αρχαιότητα, είναι από τα συστατικά κύτταρα του Δυτικού Πολιτισμού, αρκείται στο αίτημα της επιστροφής των Ελγινείων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ζητά να αποζημιωθεί.

 

[…]

 

Το ζητούμενο δεν είναι αν η διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα εκ μέρους της Ελλάδας δικαιωθεί νομικά

Το ζητούμενο είναι πώς όλη αυτή η περιπέτεια επέδρασε στη συλλογική μας συνείδηση, ιδίως δε στην ταυτοτική μας σχέση με την αρχαιότητά μας.

Ήταν δημιουργική, προκάλεσε δυναμική, ή μήπως κολάκευσε τα αδρανή μας υλικά;

Συμπεριφερθήκαμε ως επίγονοι ή ως κληρονόμοι;

 

 

Ένα βιβλίο για την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, την αρχαία κληρονομιά της και τον πλούτο της γης της.

 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ηµερήσιο, τον περιοδικό τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήµερα διατηρεί στήλη καθηµερινού χρονογραφήµατος στην εφηµερίδα Καθηµερινή.

Έχει υπογράψει µυθιστορήµατα και δοκίµια. Μεταξύ άλλων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Βερονάλ και Σελάνα: Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα.

Δείτε ΕΔΩ τα υπόλοιπα βιβλία του Τάκη Θεοδωρόπουλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 

 

 

0