Το The Book.Gr προτείνει για αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου “Ο Δικαστής” που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2019 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

“Μπορεί ένας δικαστής να απονέμει δίκαιο, να εφαρμόζει τον νόμο, αλλά και να απονέμει ουσιαστικά δικαιοσύνη, αγνοώντας ολοσχερώς τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες της απόφασής του; Τονίζω με έμφαση το ερώτημα αυτό, γιατί ανάλογο προβληματισμό αντιμετώπισα και εγώ ως αρεοπαγίτης στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1990”.

 

Ένας υπέργηρος συνταξιούχος αρεοπαγίτης αποφασίζει να αφηγηθεί τις μνήμες, τα βιώματα αλλά και την ερωτική του ζωή σε μια φοιτήτρια που τελειώνει το διδακτορικό της. Κατοχή, μετακατοχικά χρόνια, οι μέρες τις χούντας και τα χρόνια της μεταπολίτευσης περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, όπου μυθοπλασία και ιστορία συμπλέκονται και συνυπάρχουν. Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος δημιουργεί ένα λογοτεχνικό σκηνικό που το χτες επικοινωνεί με το σήμερα συμπλέκοντας καταστάσεις «ασύλληπτης θηριωδίας» με ευγενή αισθήματα και απαράμιλλες αξίες όπως η φιλία, ο έρωτας, η ακεραιότητα και το ηθικό βάρος του καθήκοντος.

 

“Έφτασε λοιπόν η στιγμή της μεγάλης αποκάλυψης! Την επόμενη ώρα θα λειτουργείς λιγότερο ως απομνημονευματογράφος και περισσότερο ως κληρικός-εξομολογητής. Έστω και χωρίς να έχεις τη δυνατότητα και την εξουσία άφεσης αμαρτιών, που άλλωστε προβλέπεται να διαθέτουν οι άρρενες “συνάδελφοί” σου. Ίσως όσα σου αποκαλύψω τώρα να είναι ο πρωτογενής και βαθύτερος λόγος να σε βάλω σε αυτή τη διαδικασία, ή, αν θες, στη δοκιμασία καταγραφής των σκέψεων και των αναμνήσεών μου. Και μπορεί όλα τα άλλα, όλα όσα σου έχω μέχρι τώρα πει, να μην ήταν παρά καρυκεύματα ή, έστω, να υπήρξαν απλώς συνοδευτικά και επ’ ευκαιρία του ουσιώδους”.

 

Μια ενδιαφέρουσα εξομολόγηση ενός ανώτατου δικαστικού που διαπλέκεται με τη ζωή της διδακτορικής φοιτήτριας και του συντρόφου της. Ένα φοβερό μυστικό με ένα ανεπούλωτο αίσθημα ενοχής. Ένας νέος δεσμός που δημιουργείται από αυτή την εξομολόγηση που πιθανώς να είχε εντελώς αποκοπεί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Προσωπικές ιστορίες ανθρώπων μέσα στο διάβα του χρόνου και μια ακτινογραφία της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

 

“Ήταν περίπου μία μετά τα μεσάνυχτα. Η κυβέρνηση είχε μόλις ανακοινώσει πως είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη  δύο νεκρών από την ξαφνική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Εκφράζονταν μάλιστα φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε ίσως να φτάσει ακόμα και τους οκτώ…τα κινητά του Γρηγόρη και του Ιοσιφίντ εξακολουθούσαν όλες αυτές τις ώρες να δείχνουν απενεργοποιημένα. Η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει. Μήπως η ζωή ήθελε να υπάρξει τόσο σκληρή μαζί μου ώστε να μην προλάβω καν να το πω;”

 

 

“Σκέφτηκα πως η ζωή του παιδιού μου ξεκινούσε με πολύ πόνο. Όπως τέλειωσε και η ζωή του δικαστή…”

Το βιβλίο “Ο Δικαστής” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχικά νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου.

Με διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Στασινόπουλου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, με τον καθηγητή Maurice Duverger και είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης του 1ου Πανεπιστημίου του Παρισιού. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες και στην Οξφόρδη. Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών και τριών λογοτεχνικών βιβλίων, με πιο πρόσφατο  τον «Δικαστή»  από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

1