Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το graphic novel του Θανάση Πέτρου “1922: Το τέλος ενός ονείρου”.

 

Το νέο graphic novel σε κείμενο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου ακολουθεί κάποιους από τους ήρωες που γνωρίσαμε στο βιβλίο του Οι όμηροι του Γκαίρλιτς, στην πορεία τους προς τη Μικρά Ασία.

Μέσω της συστηματικής ιστορικής και βιβλιογραφικής έρευνας, ο Θανάσης Πέτρου ζωντανεύει με κείμενο και εικόνα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την τραυματική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και καθόρισαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Το Βιβλίο

1922
Το τέλος ενός ονείρου
ΣΧΕΔΙΟ & ΣΕΝΑΡΙΟ: Θανάσης Πέτρου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Graphic novel
ISBN: 978-960-572-411-5
ΣΕΛΙΔΕΣ: 112
ΣΧΗΜΑ: 21 Χ 29 εκ.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαλακό
ΤΙΜΗ: 15,50 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)
ΒΑΡΟΣ: 626 γρ.

 

Τον Μάιο του 1919, με τη σύμφωνη γνώμη των Συμμάχων, ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Σμύρνη. Σκοπός τους είναι να υπερασπιστούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς που ζουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, που για την Τουρκία έμεινε γνωστός ως ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 1922 με την ήττα της Ελλάδας, θα οδηγήσει στη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, και θα σημάνει το τέλος ενός ονείρου, αυτού της Μεγάλης Ελλάδας.

Τι θα γινόταν αν τελικά είχε κερδίσει ο ελληνικός στρατός και είχε εκμηδενίσει τον αντίπαλό του; Η Ελλάδα θα βρισκόταν να είναι κυρίαρχη σε μια τεράστια, αφιλόξενη περιοχή με περίπου δύο εκατομμύρια χριστιανούς κατοίκους, αλλά και πάνω από δέκα εκατομμύρια εχθρικούς μουσουλμάνους. Ποια θα ήταν ιστορικά η συνέχεια;

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 θα αποτελεί μια παντοτινή πληγή για τον ελληνισμό. Ωστόσο, μέσα από τα δραματικά γεγονότα, το τέλος στάθηκε και μια αρχή, μια αφετηρία για τη γέννηση μιας νέας ελληνικής πραγματικότητας, που εμπλουτίστηκε πληθυσμιακά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά από τους ξεριζωμένους πρόσφυγες.

 

Ο Δημιουργός

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και δημιουργία κόμικς.Από το 2005 ως το 2011 εργάστηκε στο περιοδικό 9 της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Από το 2012 διδάσκει στον ΑΚΤΟ.

Έργα του: Ο τυμπανιστής και οι φίλοι του (Βιβλιοπέλαγος, 2008). Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά, σε σενάριο του Δημήτρη Βανέλλη (Τόπος, 2011). Το πτώμα, σε σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Jemma Press – καλύτερο εξώφυλλο 2011 στα Comicdom Awards και έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ (στη γαλλική γλώσσα Le Croque-mort, εκδ. Steinkis, 2015). Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες, σε σενάρια του Δημήτρη Βανέλλη – καλύτερο κόμικς 2012 στα βραβεία Comicdom Awards. Actors – έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου και εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ, (Cartoonark, 2013). Η Μεγάλη βδομάδα του πρεζάκη (Τόπος, 2015) σε σενάριο του Δ. Βανέλλη, βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Μ. Καραγάτση. Στη μάχη του Μαραθώνα (Εκδόσεις Πατάκη, 2015, Kρατικό βραβείο βιβλίου Γνώσεων 2016) και Στη μάχη των Θερμοπυλών (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), κόμικς σε σενάρια της Κατερίνας Σέρβη. Αμανίτα μουσκάρια, σε σενάριο του Παύλου Μεθενίτη (Γνώση, 2016). Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές κόμικς σε σενάριο της Κατερίνας Σέρβη (Εκδόσεις Πατάκη, 2017). Γρα-Γρου κόμικς σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού (Ίκαρος, 2017, βραβείο καλύτερου κόμικς και καλύτερου σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, 2018). Γιαννούλης Χαλεπάς, ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής, σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη (Εκδόσεις Πατάκη, 2019). Υπομονή θέλει, σε σενάριο της Μαρίας Παναγιώτου (Μικρός Ήρως, 2021).

Από τον Θανάση Πέτρου κυκλοφορεί ακόμη το graphic novel Οι όμηροι του Γκαίρλιτς (Ίκαρος, 2020).

 

 

0